ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρχαία Ιστορία επί Σκηνής
«Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες»
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
Με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τις μεγάλες ιστορικές μάχες της ελληνικής αρχαιότητας στις Θερμοπύλες και την Σαλαμίνα (480 π.Χ.), το Dramaticus σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Paul Cartledge (Cambridge University) συστήνει θεατρικά τον «πατέρα της Ιστορίας» Ηρόδοτο στην παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» η οποία ανεβαίνει στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.
Πρόκειται για μια δραματοποιημένη εκδοχή της τραγικής σύγκρουσης Ελλήνων και Περσών στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., όπως αυτή περιγράφεται στο 7ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου. Μέσω της θεατρικής προσέγγισης του φιλόλογου Γιάννη Λιγνάδη και της διάνθισης του κειμένου με αρχαιολογικά τεκμήρια, καθώς και άλλα λογοτεχνικά κείμενα, επιχειρείται ο φωτισμός του ιστορικού περιεχομένου και η αμεσότερη πρόσληψη των διδακτικών και ψυχαγωγικών του αρετών. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Άρης Λάσκος. Ιστορικός Σύμβουλος: ∆ρ. Ανδρονίκη Μακρή.
Ένα μάθημα ιστορίας επί σκηνής
Το 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τις μεγάλες ιστορικές μάχες της ελληνικής αρχαιότητας στις Θερμοπύλες και την Σαλαμίνα (480 π.Χ.). Οι μάχες αυτές, μαζί με την κατά μία δεκαετία προγενέστερη μάχη στον Μαραθώνα (490 π.Χ.) και τις αμέσως επόμενες, την πεζομαχία των Πλαταιών και την ναυμαχία στην Μυκάλη (479 π.Χ.), στάθηκαν από τους πλέον σημαντικούς σταθμούς της αρχαίας ελληνικής, αλλά και, εν γένει, της ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι συνασπισμένες δυνάμεις των Ελλήνων κατάφεραν να αναχαιτίσουν τον επεκτατισμό και την διείσδυση (στρατιωτική, πολιτική και πολιτιστική) του πανίσχυρου πολυεθνικού περσικού κράτους σε ευρωπαϊκό έδαφος, διατηρώντας έτσι μέχρι σήμερα τα φυσικά σύνορα που διακρίνουν Ασία και Ευρώπη.
Ιδιαίτερα ισχυρός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παραμένει ο συμβολισμός της ηρωικής αντίστασης των Ελλήνων στα στενά των Θερμοπυλών. Η μάχη των Θερμοπυλών υπήρξε στην πραγματικότητα μια ήττα των Ελλήνων που κατέστη όμως στην συλλογική ελληνική και ευρωπαϊκή μνήμη ως μία νίκη σε ηθικό και αξιακό επίπεδο.
https://www.lavart.gr/h-atzenta-tis-lavart-theatrikes-parastaseis-sthn-athina/
Ταυτότητα Παράστασης
«Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες»
Μετάφραση – Κείμενο: ∆ρ. Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος
Ιστορικός Σύμβουλος: ∆ρ. Ανδρονίκη Μακρή
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου
Επιμέλεια Φωτισμού́: Σεσίλια Τσελεπίδη
Επικοινωνία: Μαριλένα Θεοδωράκου
Παίζουν: Ελένη Ζαχοπούλου και Μάνος Βαβαδάκης
Πού: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν, Αθήνα, τηλ. 210 361120, www.thf.gr
Πότε: Πρεμιέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στις 21.00
Παραστάσεις: Δευτέρα 2/12, Τρίτη 3/12, Δευτέρα 9/12, Τρίτη 10/12 και Τετάρτη 18/12 στις 21.00
Διάρκειά παράστασης: 60 λεπτά
Εισιτήρια: 13 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι)
Προπώληση: www.viva.gr
PAUL CARTLEDGE
Ο Paul Cartledge είναι ομότιμος καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στη Σχολή Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και ένας εκ των πλέον επιφανών ιστορικών της ελληνικής αρχαιότητας. Είναι μέλος της Ενώσεως Αρχαιοφίλων του Λονδίνου, επίτιμος δημότης Σπαρτιατών και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος Αριστείας και Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει υπάρξει ιστορικός σύμβουλος και παρουσιαστής σε γνωστές σειρές ντοκιμαντέρ σε κανάλια όπως BBC, History Channel, Discovery, Channel 4, κ.ά. Συγγραφέας πλήθους δημοφιλέστατων βιβλίων, όπως The Spartans: An Epic History, Thermopylae, Alexander the Great, Democracy: A Life, Sparta and Lakonia και After Thermopylae. Στα Ελληνικά έχουν μεταφραστεί συνολικά 17 βιβλία του. Το βιβλίο του «Θερμοπύλες» κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.
DRAMATICUS
Το 2016 το ΜΕΚΕΠ («Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού») ίδρυσε τον θεατρικό θίασο Dramaticus, ο οποίος εξειδικεύεται στην εκτέλεση δραματοποιημένων κειμένων της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής ιστορίας. Τον θίασο απαρτίζουν νέοι επαγγελματίες ηθοποιοί, οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων καλλιτεχνικών δημιουργών και με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων, υλοποιούν το θεατρικό σκέλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα θεατρικά έργα του Dramaticus παρουσιάζονται σε πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα της Ελλάδας, ενώ οι παραστάσεις πλαισιώνονται με ομιλίες από επιστήμονες διεθνούς κύρους. Ο πρώτος κύκλος παραγωγών του Dramaticus περιελάμβανε δραματοποιήσεις ιστορικών κειμένων του Θουκυδίδη: τα έργα «Πόλεμος Βίαιος Διδάσκαλος», «Τα εν Πύλω και εν τη νήσω Δράματα», «Μαθήματα Πολέμου Ι» και «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα», παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Επιγραφικό Μουσείο, στα Αρχαία Θέατρα Δωδώνης και Μεσσήνης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κύριος στόχος των θεατρικών παραγωγών του Dramaticus είναι η παιδευτική προσέγγιση και αναβίωση των κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με έναν σύγχρονο, ελκυστικό και ουσιαστικό τρόπο που θα επανακινήσει το ενδιαφέρον του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων, για τα σπουδαία έργα της ελληνικής αρχαιότητας. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκεται η βιωματική πρόσληψη του αρχαίου ιστορικού κειμένου, μέσα από την ενεργοποίηση των θεατρικών κωδίκων και τον συνδυασμό της διδασκαλίας με την ψυχαγωγία.