Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η όπως… Ηλιάδης, Κωστής

Κωστής Ηλιάδης, ο Δάσκαλος (1903-1991)

[dropcap size=big]Ι[/dropcap]ούνιος 1903, σε μια αγροικία στον Κολωνό, Αθήνα. Ο Kωστής Ηλιάδης, γιός στρατιωτικού και εγγονός ζωγράφου-αγιογράφου, έρχεται στη ζωή. Το ταλέντο του αναγνωρίζεται από νωρίς και με την υποστήριξη της μητέρας του παρακολουθεί τα kυριακάτικα μαθήματα της σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας – ένα είδος προπαρασκευαστικού σταδίου για τις εξετάσεις της σχολής (1914). Το 1920, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του – που τον προόριζε για στρατιωτική σχολή – δίνει εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών και πετυχαίνει. Η μητέρα του έχει φύγει από τη ζωή και ο Κωστής φεύγει από το σπίτι.

Η φοίτησή του συνοδεύεται από φοιτητικά βραβεία, μα το πιο σημαντικό είναι το αυτό εκτός σχολής (Αβερώφειο – 1929 σε Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό διαγωνισμό) που του εξασφαλίζει υποτροφία στο Παρίσι και την ακαδημία Καλών Τεχνών «Grande Chaumière». Η διδασκαλία και οι γνωριμίες του Παρισιού τον συντροφεύουν στη συνέχεια της ζωής του. Το Φθινόπωρο του ’33 επιστρέφει στην Ελλάδα.

[dropcap size=big]Π[/dropcap]άρα πολύ δραστήριος από τα φοιτητικά του χρόνια, οργανώνει και συμμετέχει σε πλήθος εκθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στο Salon d’ Automne (1931), Salon des Toullieres (1933), Μπιεννάλε Βενετίας (1934) και του Σάο Πάολο (1969). Το 1952 ιδρύει το «Επιμορφωτικό Κέντρον Καλών Τεχνών», την πρώτη στην Ελλάδα «Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών».

Η ζωγραφική του ακολουθεί διάφορα στάδια. Από μια πρώτη γνωριμία με τον Φωβισμό και την επίδρασή του από τους Derain και Vlaming, στη δημιουργία ενός νεορεαλιστικού προσωπικού ύφους. Στη συνέχεια στην αναζήτηση της αφαίρεσης και τέλος, την επίδραση του κολάζ.

Το 1978 κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο κόσμος της Τέχνης στο Μεσοπόλεμο», συμπληρώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον εκπαιδευτικό του κύκλο. Έργα του βρίσκονται σ’ όλες τις Ελληνικές Πινακοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές, όπως επίσης στο Παρίσι, τη Βοστώνη, το Λονδίνο, και άλλες πόλεις. Ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησε με το χρυσό μετάλλιο της πόλεως για την πολύπλευρη προσφορά του στην Ελληνική Τέχνη.

Πηγές: 1234

Κείμενο: Δημήτρης Αγγέλης (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr