Το «Χίλιες και μια Ιστορίες» ήταν μια επιλογή της υπεύθυνης του Μικρού Εθνικού, Σοφίας Βγενοπούλου. Εκείνη μας «σύστησε» με το έργο και εμείς πολύ άμεσα συνδεθήκαμε μαζί του. Πριν ακόμη το διαβάσει κανείς, το έργο αυτό έχει δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά: πρώτον βασίζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, στο «παραμύθι των παραμυθιών», το «Χίλιες και Μια Νύχτες». Δεύτερον, είναι γραμμένο και διασκευασμένο για παιδιά από έναν θεατρικό συγγραφέα που έχει σημαδέψει το παιδικό θέατρο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το Μάικ Κέννυ.
Ύστερα, διαβάζοντάς το συνδεθήκαμε με τη γοητεία της γραφής του, το χιούμορ του, με το γεγονός ότι μας επέτρεπε και μας προέτρεπε το έργο να δημιουργήσουμε τις δικές μας εικόνες για όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα παραμύθια και κυρίως με τη θέση που παίρνει ο συγγραφέας σε σχέση με τη δύναμη αυτής της γυναίκας, της Σεχραζάντ να ανατρέψει τον κόσμο λέγοντας ιστορίες, χρησιμοποιώντας την πίστη στη φαντασία.
Στην πορεία των προβών και της όλης διαδικασίας ανακαλύψαμε εκατομμύρια πράγματα, επιβεβαιώσαμε κάποια που ήδη πιστεύαμε και ανατρέψαμε άλλα για τα οποία ήμασταν σίγουρες. Ανακαλύψαμε πάνω από όλα ότι οι ιστορίες μπορούν να σου σώσουν τη ζωή όσων χρονών κι αν είσαι, ότι η φαντασία θα σώσει τον κόσμο, ότι η σκληρότητα και το μίσος δεν οδηγούν πουθενά. Καταλάβαμε το μεγαλείο του συμβόλου που αποτελεί η Σεχραζάντ για το γυναικείο ζήτημα. Θυμηθήκαμε τί ιστορίες αγαπήσαμε ως παιδιά και μας ακολουθούν και ως ενήλικες. Ανατρέξαμε σε εικόνες και αφηγήσεις παραμυθάδων που μας μάγεψαν και ακολουθήσαμε τα βήματά τους. Ανακαλύψαμε πόσο γοητευτικό είναι να κατασκευάζεις μια μυθική ανατολή από το μηδέν. Επιβεβαιώσαμε πως τις ιστορίες τις λένε οι παρέες όπως νομίζουν αυτές μόνο με έναν όρο: αυτές να τους αρέσουν και ο τρόπος να είναι ο δικός τους. Και τέλος επαναλάβαμε στον εαυτό μας μια ιδέα που στηρίζουμε εδώ και καιρό και που φαίνεται να υποστηρίζει απολύτως κι ο συγγραφέας – αν κρίνει κανείς τον τρόπο που γράφει: τα παιδιά είναι πάντα πιο έτοιμα από μας να φανταστούν, πιο έξυπνα από μας να νιώσουν, να πιστέψουν, να ονειρευτούν και να αφήσουν τη λογική στην άκρη, εκεί που θα έπρεπε να είναι η θέση της όταν μιλάμε για θέατρο, για παραμύθια, για μουσική, για χρώματα και γενικώς για ιστορίες…
“Χίλιες και μία ιστορίες” του Μάικ Κέννυ στο Μικρό Εθνικό – Θέατρο για παιδιά