turkish food

Η τουρκική γαστρονομία μέσα από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα της

Η τουρκική κουζίνα στα καλύτερά της

Η Τουρκία είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για την πληθωρική κουζίνα της και τα ιδιαίτερα γλυκά της. Μερικά πιάτα είναι διάσημα και σχεδόν συνώνυμα της τουρκικής κουλτούρας ενώ, κάποιων άλλων η φήμη δεν έχει περάσει τα σύνορα της χώρας. Και μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις να μη μας βοηθούν να νιώσουμε κοντά με τη γείτονα χώρα, η αγάπη όμως για τη γαστρονομία ενώνει και μας θυμίζει πάντα ότι η ουσία βρίσκεται στα μικρά πράγματα που γεμίζουν με θαλπωρή την ψυχή, όπως ένα ζεστό πιάτο φαγητό. Με αφορμή το τελευταίο μας ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη δοκιμάσαμε τα πιο ιδιαίτερα τούρκικα φαγητά και σας τα παρουσιάζουμε.

1. Döner. Το πασίγνωστο αυτό πιάτο, του οποίου το όνομα στην πραγματικότητα σημαίνει «γυρίζει», μοιάζει πολύ με τον δικό μας γύρο, μόνο που εδώ στις επιλογές του κρέατος προφανώς δεν περιλαμβάνεται το χοιρινό αλλά το κοτόπουλο, το αρνί ή το μοσχάρι. Συνοδεύεται συνήθως με λαχανικά και σως γιαουρτιού. Το döner, το οποίο προέρχεται από μία μικρή πόλη κοντά στο Ερζερούμ της Τουρκίας, αρχικά ψηνόταν οριζόντια και τα κομμάτια κρέατος κόβονταν πιο χοντρά. Τη σημερινή του μορφή την οφείλει σε δύο Τούρκους μετανάστες στο Βερολίνο, οι οποίοι τη δεκαετία του 1970 αποφάσισαν να το σερβίρουν μέσα σε πίτα ώστε να το κάνουν πιο ελκυστικό στους Γερμανούς πελάτες. Σήμερα αποτελεί το πιο δημοφιλές έτοιμο φαγητό της Γερμανίας.

2. Βalık ekmek. Συνεχίζουμε με άλλο ένα street food, πιο υγιεινό αυτή τη φορά. To balık ekmek, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι σάντουιτς γεμισμένο με ψάρι και άφθονη σαλάτα. Το κατάλληλο μέρος για να το γευτείτε είναι στο Eminönü, κοντά στη γέφυρα του Γαλατά, όπου τα καΐκια ξεφορτώνουν τα φρέσκα ψάρια και τα ψήνουν μπροστά σας. Συνήθως φτιάχνεται με παλαμίδα, ένα ψάρι που βρίσκεται σε αφθονία στην Κωνσταντινούπολη.

turkish food
balık ekmek

3. Lahmacun. Τι να πει κανείς για το lahmacun! Κλασικό ανατολίτικο πιάτο που θυμίζει πίτσα και έχει σαν βάση μια λεπτή τραγανή πίτα και από πάνω πικάντικο αρνίσιο κιμά, σάλτσα πιπεριάς, λαχανικά και χυμό λεμονιού. Το όνομά του έχει αραβική προέλευση και σημαίνει «κρέας με ζύμη». Καθώς αποτελεί μία οικονομική επιλογή οι ντόπιοι το προτιμούν και συνήθως το τυλίγουν σε ρολό και το τρώνε στο χέρι.

4. Börek. To börek, που στα τουρκικά σημαίνει «μπουρί», είναι για τους Τούρκους ό,τι είναι για μας η μπουγάτσα και γενικότερα οι πίτες. Λέγεται μάλιστα ότι πρωτοφτιάχτηκε από τους Τούρκους της Κεντρικής Ασίας πριν μεταναστεύσουν στη Μικρά Ασία στα τέλη του Μεσαίωνα. Με γέμιση που ποικίλει, από μοσχαρίσιο κιμά μέχρι τυρί και σπανάκι, είναι ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της μέρας. H πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή του είναι το sigara böreği που το τραγανό του φύλλο σε σχήμα λεπτού κυλίνδρου κάνει το χαρακτηριστικό «κρατς» μόλις το δαγκώσεις.

turkish food
sigara boreği

5. Kumpir. Το kumpir είναι ψητή πατάτα κομμένη στη μέση και αλειμμένη με μπόλικο βούτυρο. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό. Τα υπόλοιπα υλικά τα επιλέγεις εσύ από μία μεγάλη ποικιλία που περιλαμβάνει από τυριά και αλλαντικά μέχρι διάφορες σως και τουρσι(ά). Στην Κωνσταντινούπολη το πιο γνωστό μέρος για να φας πατάτα kumpir είναι το Ortaköy όπου οι καντίνες σχηματίζουν μια τεράστια ουρά!

turkish food
kumbir

6. Islak burger. «Islak» στα τούρκικα θα πει «βρεγμένος». Πρόκειται λοιπόν για το κλασικό μπέργκερ, μόνο που εδώ τα ψωμάκια του μαγειρεύονται για λίγη ώρα στον ατμό ώστε να μαλακώσουν και να αποκτήσουν την υγρασία που απαιτείται. Το βρίσκεις κυρίως κοντά στην πλατεία Taksim και αποτελεί το αγαπημένο φαγητό των ξενύχτηδων.

7. Menemen. Για να φτιάξεις menemen ρίχνεις στο καυτό τηγάνι πιπεριές και ντομάτες ψιλοκομμένες και στη συνέχεια προσθέτεις τα αυγά χτυπημένα. Καλά κατάλαβες, κάτι σαν στραπατσάδα! Θεωρείται ιδανικό πρωινό και συνοδεύεται τέλεια με φρεσκοψημένο ψωμί.

turkish food
menemen

8. Su böreği. Ανήκει στην οικογένεια των börek που αναφέραμε παραπάνω. Όμως, η διαφορά του είναι ότι πρόκειται για μια πιο υγρή εκδοχή του κλασικού börek –εξάλλου, «su» σημαίνει «νερό». Αυτό οφείλεται στη διαδικασία παρασκευής του, δηλαδή στο βράσιμο των φύλλων της ζύμης του, που το κάνει να μοιάζει περισσότερο με λαζάνια.

9. Mantı. Οι απανταχού «pasta lovers» μόλις βρήκαν το στοιχείο τους! Το mantı είναι η τουρκική εκδοχή του ravioli με καταγωγή από την Καισάρεια. Η παραδοσιακή συνταγή αποτελείται από μικρά πουγκάκια ζύμης γεμισμένα με αρνίσιο κιμά, βρασμένα σε νερό και σερβιρισμένα με μία κρεμώδη σως γιαουρτιού. Αυτά τα χειροποίητα ζυμαρικά παίρνουν αρκετό χρόνο να ετοιμαστούν και συνήθως δεν θα τα βρείτε σε τουριστικά εστιατόρια αλλά θα πρέπει να τα αναζητήσετε σε πιο παραδοσιακά μέρη.

turkish food
mantı

10. Tavuk göğsü. Ας μιλήσουμε και για ένα γλυκό. Και τι γλυκό! Με κοτόπουλο. Ναι, ναι καλά διάβασες. Στην Κωνσταντινούπολη ξεχνάς το πιλαφάκι και τις πατάτες τηγανιτές καθώς εδώ το κοτόπουλο μαγειρεύεται με κρέμα, σερβίρεται με κανέλα και μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκίσματα της τουρκικής γαστρονομίας. Ακούγεται παράδοξο αλλά αξίζει μια δοκιμή. Εμπιστεύσου με!

turkish food
tavuk göğsü

11. Şalgam suyu. Σου φάνηκε περίεργο το κοτοπουλένιο γλυκό, ε; Που να πιεις χυμό από καρότο και γογγύλι (λαχανικό που μοιάζει με το ραπανάκι)! Στο χυμό προστίθενται αλάτι και μπαχαρικά και έτσι αποκτά μια έντονα πικάντικη γεύση. Οι ντόπιοι το προτιμούν μαζί με το balık ekmek τους (βλέπε πιο πάνω), αλλά λέγεται ότι είναι το ιδανικό γιατρικό για το hangover, αφού ξυπνά τις αισθήσεις. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως οι γνώμες διίστανται. Εσύ τολμάς να το δοκιμάσεις;

Ελπίζουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και επισκεφτούμε πάλι την Τουρκία απαλλαγμένοι από τη δυσφορία που προκαλούν οι πολιτικές συγκυρίες και η απειλή της μετάδοσης του COVID-19 να απολαύσουμε ξανά αυτές τις μοναδικές ανατολίτικες γεύσεις. Εσείς, αλήθεια, πόσες από αυτές έχετε δοκιμάσει;

Πηγές Πληροφοριών: https://esquire.com.gr/

Κείμενο: Μαριάνθη Βαλιώκη (Lavart)

Φωτογραφίες: Μαριάνθη Βαλιώκη (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr