Ποιο είναι το περίφημο studio που τιμά σήμερα η Google;
Μία ενδιαφέρουσα ιστορία – ιδιαίτερα για τους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής – κρύβεται πίσω από το σημερινό Doodle που εμφανίζεται στην αρχική σελίδα της Google αντί λογοτύπου. Ο διαδικτυακός “κολοσσός” επέλεξε να γιορτάσει το διάσημο studio του WDR μέσα στο οποίο συντελέστηκαν ραγδαίες καινοτομικές αλλαγές στο πεδίο της ηλεκτρονικής μουσικής, λαμβάνοντας παγκόσμιες διαστάσεις.
Το studio WDR, γνωστό παγκοσμίως ως Studio For Electronic Music, ιδρύθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1951 στην Κολονία της Γερμανίας και ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Η έδρα του παρέμεινε στην περιοχή Wallrafplatz και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της ραδιοφωνικής μετάδοσης της δυτικής Γερμανίας (Westdeutscher Rundfunk) μέχρι και το 1987 (φωτογραφία παραπάνω), οπότε μεταφέρθηκαν σε άλλη συνοικία της πόλης.
Επρόκειτο για το πρώτο μοντέρνο μουσικό στούντιο που “πειραματίστηκε” γύρω από τη μίξη ηλεκτρονικά συντεθειμένων ήχων, που άνοιξε τον δρόμο για τη γέννηση της ηλεκτρονικής μουσικής στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Η φήμη και οι πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές που δοκιμάζονταν στους τομείς της σύνθεσης και της παραγωγής προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών παγκοσμίως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κορυφαίοι μουσικοί παραγωγοί, συνθέτες και τραγουδιστές να συρρέουν στο WDR για να δοκιμάσουν τη νέα “τάση” και να ηχογραφήσουν καινούριο υλικό. Επί της ουσίας, το WDR αποτέλεσε τη “μήτρα” μέσα στην οποία αναπτύχθηκε η ηλεκτρονική μουσική επανάσταση των επόμενων δεκαετιών.
Το studio WDR ιδρύθηκε χάρη στο κοινό όραμα των τριών συνθετών Werner Meyer-Eppler, Robert Beyer και Herbert Eimert, οι οποίοι, αντιλαμβανόμενοι από νωρίς την ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου παραγωγής ηλεκτρονικής μουσικής, αποφάσισαν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα στην Κολονία. Η πόλη ήταν ήδη έδρα σπουδαίων μουσικών και παραγωγών, γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά για την εκρηκτική απήχηση του εν λόγω studio.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σημερινό doodle για το studio WDR “φιλοτέχνησε” ο Γερμανός εικονογράφος Henning Wagenbreth, εξαίροντας την πανσπερμία της σκέψης και της φαντασίας που προήγαγε το WDR, μεταμορφώνοντας τις δυνατότητες της μουσικής.