project parenting

Η γονεϊκότητα και το στρες είναι συνώνυμα; Διώξε το γονεϊκό σου στρες με το Mindful Parenting!

Το στρες που βιώνουν οι γονείς είναι μια κατηγορία από μόνο του. Πόσες φορές μπαίνει η δουλειά στη μέση, δημιουργούνται εντάσεις και τσακωμοί;

Πόσες φορές μια υπόσχεση αθετείται, μια συμφωνία δεν τηρείται, ένα χρονικό πλαίσιο αναβάλλεται; Με το που μπει το παιδί στη ζωή σου, οι ευθύνες αλλάζουν, ενώ πολλές φορές η καθημερινότητα φαίνεται να φέρνει συγκρούσεις και εντάσεις.

Μπούλινγκ ασκήθηκε σε 10χρονο αγόρι λόγω της στολής του για το Halloween!

Από το Project Parenting

Τι είναι γενικά το στρες;

Το στρες είναι ένας εκπληκτικός εξελικτικός μηχανισμός, ο οποίος στην ουσία μας επιδεικνύει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος. Μας κρατάει με άλλα λόγια στη ζωή (χωρίς πλάκα). Χωρίς αυτό, ο άνθρωπος δεν θα είχε επιβιώσει. Πες ότι κοιτάς στα μάτια ένα λιοντάρι, το στρες έρχεται ως μηχανισμός να σου πει δεν προλαβαίνεις να κάτσεις να σκεφτείς κάποιο πλάνο: ή θα παλέψεις ή θα φύγεις ή θα παγώσεις (Freeze-Fight-Flight). Αυτές οι πρακτικές μας βοηθούν σε στιγμές κινδύνου. Όλο τον υπόλοιπο καιρό όμως;

Απόλαυσε τη γονεϊκότητα με το Project Parenting

Το στρες εμποδίζει την ψυχραιμία και τη λογική μας σκέψη. Ειδικά για τους γονείς, δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες τόσο στην απόλαυση τόσο του γονεϊκού τους ρόλου, δημιουργεί απόσταση από το παιδί και με έναν τρόπο πατάει όλα μας τα κουμπιά για να έρθουν στην επιφάνεια όλες οι δυσκολίες του χαρακτήρα μας.

project parenting
Project Parenting

Για αρχή χρειάζεται να πάρουμε μια ανάσα.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με εμάς. Και αν το έχουμε καταφέρει αυτό, πώς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν “απειλούμαστε” από κάποιον κίνδυνο και ότι αυτό έχει να κάνει με εμάς; Ξέρουμε είναι δύσκολο. Πριν έρθουν οι τύψεις και η ενοχή, έχουμε να μοιραστούμε ένα μυστικό…
Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν τους γονείς να αποβάλλουν το στρες, να εξισορροπήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να μπορέσουν να φροντίσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και το παιδί τους.

Έλληνας βραβεύτηκε ανάμεσα στους καλύτερους δασκάλους στον κόσμο!

Τι μπορεί να στηρίξει τους γονείς στο να αποβάλλουν το γονεϊκό στρες;

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ, Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Project Parenting μας συστήνει την πρακτική της ενσυνείδητης γονεϊκότητας (Mindful Parenting), μέσα από 3 βίντεο συνολικής διάρκειας 30’. Μην αγχώνεσαι (κι άλλο), είμαστε εδώ. Πάμε να δούμε πώς λειτουργεί!

Για αρχή τι είναι η ενσυνείδητη γονεϊκότητα (mindful parenting);

Το mindful parenting βασίζεται στις αρχές του mindfulness, της ενσυνειδητότητας, που είναι μια προσέγγιση που έχει τις θεωρητικές βάσεις και κάποιες πρακτικές από τον βουδισμό και τις αρχές του διαλογισμού.

Το mindfulness είναι τρόπος ζωής.

Η βασική του αρχή είναι ότι κάποιες καταστάσεις δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε ή δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε και έχουν επίδραση πάνω μας. Ως απάντηση, το mindfulness προσπαθεί να ενδυναμώσει τον ίδιο τον άνθρωπο, ώστε να αναγνωρίζει το πώς έρχεται αντιμέτωπος με αυτές τις καταστάσεις που του φέρνει η ζωή και να δει αν μπορεί να βρει εναλλακτικές κάθε στιγμή που συμβαίνει κάτι που μπορεί να τον ζορίζει.

Γιατί οι γυναίκες και οι άνδρες βιώνουν διαφορετικά τον αυτισμό

Το mindful parenting συγκεκριμένα είναι μια προσέγγιση διαχείρισης της γονεϊκότητας, που εστιάζει στο γονεϊκό στρες. Υποστηρίζει ότι το καθεστώς του στρες είναι πλέον μια χρόνια κατάσταση για όλους και όχι μια σπάνια και απρόσμενη αντίδραση σε ένα μεμονωμένο συμβάν που μπορεί να προκαλέσει στρες. “Βρισκόμαστε διαρκώς”, όπως το χαρακτηρίζει και η Μαρία “σε μια κατάσταση “πιθανού συναγερμού” κι αυτό συμβαίνει σε όλες τις εκφάνεις της ζωής”. Με τα παιδιά είναι σαν να σου δίνεται η… ευκαιρία να τοποθετήσεις έναν μεγεθυντικό φακό πάνω από όλες τις δυσκολίες μαζί.

Είναι η έμφυτη πρακτική των παιδιών!

Τα παιδιά ζουν ενσυνείδητα, στο παρόν, στη στιγμή. Για παράδειγμα, πεινάνε; Τρώνε ή έστω ζητούν με τον τρόπο που αναλογεί στην ηλικία τους να φάνε. Δεν σκέφτονται “Αχ τι θα φάω τώρα και άντε να φάω σε μισή ώρα που θα πάει 15:00 και πάλι θα παραγγείλω, πόσα λεφτά θα ξοδέψω; Χθες δεν έπρεπε να πάρω πίτσα”. Χωρίς άγχος και στρες, δηλαδή.

Squid game: Ανάλυση – Γιατί η σειρά είναι απαγορευτική για παιδιά

Έτσι κι εμείς. Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτήν την πρακτική στην καθημερινότητά μας. Μας φαίνεται μακρινό γιατί δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο που ζούμε, αλλά είναι πέρα για πέρα εφικτό.

Mindful βήματα για να αποβάλλουν οι γονείς το άγχος

Αναγνωρίζουν ότι αυτό έχει να κάνει με τους ίδιους.
Να αναγνωρίσουν τα κουμπιά που πατιούνται πχ. ο μεσημεριανός ύπνος των παιδιών ή όταν πρέπει να πάνε σχολείο
Παρατηρούν το επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Ότι κάθε φορά που έρχεται αυτή η στιγμή ενεργοποιείται το στρες.
Αναγνωρίζουν από την εμπειρία τους τα σημάδια ότι μπήκαν ξανά σε αυτήν την κατάσταση στρες. Όχι μόνο νοητικά, αλλά να το αναγνωρίσουν από τη βιωμένη εμπειρία τους εκείνη τη στιγμή.
Μετά, αντί να ακολουθήσουν το μυαλό που θα τους οδηγήσει μέσω αυτής της γρήγορης οδού στο freeze-fight-flight, αρχίζουν να βλέπουν επιλογές που έχουν να ζήσουν την εμπειρία ή να αντιδράσουν σε διαφορετικά στοιχεία της εμπειρίας. Για παράδειγμα, αν αισθάνονται την καρδιά τους να χτυπά πολύ έντονα από το στρες, ίσως επιλέξουν να κάνουν κάτι που θα ηρεμήσει εκείνη την αίσθηση.

Πείραμα Bobo doll: Μαθαίνεται η βία;

Με άλλα λόγια, αν η πρώτη αντίδραση για παράδειγμα είναι να φωνάξουμε στο παιδί ή να σηκωθούμε να φύγουμε ή να παγώσουμε και να καταφύγουμε στην αυτολύπηση, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι 3 εναλλακτικές που δείχνουν ότι είμαστε σε έναν συναγερμό και δεν είμαστε ικανοί να σκεφτούμε. Βρίσκουμε έτσι μια τέταρτη πόρτα, που ίσως έχει να κάνει με το να φροντίσουμε τον εαυτό μας ή να κινηθούμε.
Εκείνη τη στιγμή, του συναγερμού δεν μπορείς να βρεις την καλύτερη λύση στο πρόβλημα. Δεν υπάρχει μόνο μία λύση, υπάρχουν πολλές ξεχωριστές για καθέναν από εμάς.

Βρες τα όλα στο Project Parenting, όπου μπορείς να μάθεις για τις πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να βγεις από αυτήν τη λούπα! Είμαστε δίπλα σου.

Πηγή φωτογραφιών: εξώφυλλο, 1.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr