Η αθέατη πλευρά της Σαγκράντα Φαμίλια: Οικογένειες χάνουν τα σπίτια τους για ένα αβέβαιο αποτέλσμα

Άπαντες γνωρίζουν την Σακράντα Φαμίλια, το Αρχιτεκτονικό έργο του Γκαουντί που αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού σε όλο τον κόσμο αλλά και πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο στην Βαρκελώνη. Όπως όμως -σχεδόν- πάντα, το νόμισμα έχει και μία άλλη όψη.

Από το 2019 και έπειτα έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της Σαγκράντα Φαμίλια. Στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί 100 χρόνια μετά τον θάνατο του ανθρώπου που το οραματίστηκε, του Αντόνι Γκαουντί. Παρόλα αυτά υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές που εκφράζουν ανοιχτά τις αμφιβολίες τους με τις αποφάσεις οι οποίες παίρνονται από τους υπεύθυνους.

Tο τελευταίο διάστημα έχει εκφραστεί η έντονη αντίθεση των κατοίκων της περιοχής για την τελευταία «πινελιά» που προστίθεται από τους αρχιτέκτονες που συνεχίζουν το έργο. Πρόκειται για ένα τεράστιο αστέρι το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή ενός εκ των πύργων της Σαγκράντα Φαμίλια. Το εν λόγο αστέρι θα ζυγίζει 5,5 τόνους και θα έχει ύψος επτά μέτρων, με τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή να αντιτίθενται σε αυτήν την προσθήκη. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων, Joan Itxaso και Salvador Barroso περιγράφουν το αστέρι ως «αισθητικά τραγικό», αλλά αυτό δεν είναι καν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια»: Έκθεση αφιέρωμα στα πιο εμβληματικά κτήρια της Αθήνας

Σύμφωνα με τα όσα έχουν προαναγγελθεί, θα υπάρξει ένας νέος, τεράστιος δρόμος που θα οδηγεί στην βασική είσοδο της εκκλησίας. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να γκρεμιστούν σπίτια και περισσότερες από 1.000 οικογένειες να αλλάξουν τον τόπο της κατοικίας του.

Στα παραπάνω προστίθεται η έντονη ανησυχία τόσο των τοπικών αρχιτεκτόνων, όσο και παγκοσμίων οργανισμών. Όσο τα χρόνια περνάνε ενισχύεται η εντύπωση ότι ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται η Σαγκράντα Φαμίλια δεν αποτελεί συνέχεια του έργου του Γκαουντί, και ότι οι σημερινοί υπεύθυνοι του έργου απλά προωθούν τις δικές τους ιδέες. Στο συγκεκριμένο κομμάτι πάντως πρέπει να σημειωθεί η δήλωση του Χαβιέ Μαρτίνεζ, επικεφαλής αρχιτέκτονα του έργου ο οποίος ισχυρίζεται «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι συνεχίζουμε το έργο του Γκαουντί».

Το έργο θα συνεχιστεί, αλλά το με ποιον τρόπο δεν είναι σίγουρο. Το συμβούλιο της πόλης θα ακούσει τις απόψεις τόσο των αρχιτεκτόνων, όσο και των κατοίκων, με την απόφαση πάντως να μην αποκλείεται να βγει ακόμη και μέσα στο 2023, καθώς το 2022 είναι χρονιά εκλογών στην Βαρκελώνη και η τωρινή ηγεσία του συμβουλίου -σύμφωνα με όσα γράφονται στο εξωτερικό- δεν θέλει να πάρει στα χέρια της αυτήν την απόφαση.

Πηγή πληροφοριών: Theguardian

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr