[dropcap size=big]Έ[/dropcap]ρευνα και ερευνητής. Δύο λέξεις που για κάποιους δεν έχουν νόημα, για άλλους σημαίνουν βαρεμάρα και σε ορισμένους προκαλούν ακόμη και τρόμο (άντε στην καλύτερη περίπτωση θαυμασμό)! Φέτος, όπως και κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη, μια ημέρα διαφορετική από τις άλλες, επιλέχθηκε να ρίξει λίγο φως σε αυτές τις λέξεις. Σε 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη και σε 10 επιλεγμένες πόλεις στην Ελλάδα διοργανώθηκε ταυτόχρονα η «βραδιά του ερευνητή». Κάθε πόλη διοργάνωση τη δικής της «βραδιά» και η έρευνα είχε παντού την τιμητική της, με παρουσιάσεις των σημαντικότερων επιτευγμάτων των ερευνητικών κέντρων ανά την Ευρώπη, οι οποίες συνοδεύτηκαν από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Κόρινθο, Ρόδο και Πύλο, πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη «Βραδιά του Ερευνητή». Η Lavart βρέθηκε στην πανέμορφη πόλη της Ξάνθης και στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά.[dropcap size=big]Λ[/dropcap]ίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ξάνθης, στην Πανεπιστημιούπολη, βρίσκεται το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, και συγκεκριμένα το Τμήμα Επιστημών του Πολιτισμού του ΕΚ Αθηνά που έχει έδρα στην Αθήνα με παρουσία στην Ξάνθη και στην Πάτρα. Από το πρωί της ηλιόλουστης μέρας και σε αυτό το υπερσύγχρονο κτίριο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, καθώς χτίστηκε έτσι ώστε να μπορεί να επεκτείνεται προς διάφορες πλευρές, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί εκατοντάδες μαθητές σχολείων του Νομού Ξάνθης. Για τους μαθητές σχεδιάστηκε ειδικό βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τους μύησε στα μυστικά της ερευνητικής εργασίας πολλών επιστημών, ξεκινώντας από την ανασκαφή και την αρχαιολογική έρευνα, τα εργαστήρια φυσικοχημικών αναλύσεων και αρχαιομετρίας, τα εργαστήρια ψηφιακής καταγραφής και διαχείρισης έως τα εργαστήρια 3D ψηφιοποίησης, εικονικής πραγματικότητας και 3D εκτύπωσης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη όλο τον κύκλο εργασιών της διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών του Τμήματος του ΕΚ Αθηνά στην Ξάνθη. Τα παιδιά με τους συνοδούς τους ήρθαν σε επαφή τόσο με τους ερευνητές και το ερευνητικό έργο όσο και με τα εκθέματα τέχνης και τεχνολογίας που είχαν ήδη τοποθετηθεί στο χώρο για την υποστήριξη των εκδηλώσεων του απογευματινού προγράμματος.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο απόγευμα, στο κύριο μέρος της εκδήλωσης της «Βραδιάς του Ερευνητή» ήταν προσκεκλημένοι όλοι. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκθέσεις τέχνης και τεχνολογίας με αιχμή του δόρατος την καινοτομία και το όραμα, επισκέψεις στους εργαστηριακούς χώρους, αλληλεπίδραση και συζήτηση. Παράλληλα για όσους ήθελαν να ενημερωθούν σχετικά με το έργο του ερευνητή και των Ερευνητικών Κέντρων υπήρξε ένα μικρό σύνολο ομιλιών, στις οποίες έγινε προσπάθεια να γίνει κατανοητή η φύση της εν λόγω εργασίας και τα οφέλη που αποκομίζει η κοινωνία.
Η Βραδιά του Ερευνητή έκλεισε με ό,τι πιο όμορφο. Με πολιτισμό. Με μουσική. Θα μου πείτε, και η έρευνα τι είναι; Σημαία πολιτισμού και υπηρέτης του φυσιολογικού. Δηλαδή της εξέλιξης.
Το νου μας.