[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τις 10 Φεβρουαρίου 1910, στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, έρχεται στη ζωή η Σοφία Μπέμπου.
Η οικογένειά της είναι εξαιρετικά φτωχή και ο πατέρας της προσπαθεί να εξασφαλίσει το ψωμί τους δουλεύοντας ως καπνεργάτης. Μεταναστεύουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου και γεννιούνται τα αδέρφια της, ο Τζώρτζης, η Αλίκη και ο Ανδρέας. Το 1914, όμως, αναγκάζονται, με την ανταλλαγή των πληθυσμών που συμφώνησε η κυβέρνηση Βενιζέλου, να καταφύγουν στον Βόλο.
Η πρωτότοκή τους μεγαλώνει, αλλάζει το Σοφία σε Έφη και μπαίνει νωρίς στη βιοπάλη, για να βοηθήσει την οικογένεια. Ξεκινά να δουλεύει ως ταμίας στο κατάστημα Φλωρία και παράλληλα αγοράζει μια κιθάρα και αρχίζει να εξασκείται μόνη της.
Η τύχη της χαμογελά απρόσμενα, όπως γίνεται πάντα στους ανθρώπους που είναι προορισμένοι για μεγάλα πράγματα. Σε ένα ταξίδι της προς τη Θεσσαλονίκη, όπου μένει ο αδερφός της Τζώρτζης, σκοτώνει την ώρα της σιγοτραγουδώντας, παρέα με την κιθάρα της. Αμέσως τραβά την προσοχή του Κωνσταντίνου Τσίμπα, ο οποίος της προτείνει να δουλέψει στην Αστόρια, μεγάλο κοσμικό κέντρο της εποχής.
Η Σοφία συμφωνεί δίχως δεύτερη σκέψη και η μπάσα, ζεστή φωνή της, κάνει τη συμπρωτεύουσα να παραληρεί. Μέσα σε μια μόλις βδομάδα δέχεται πρόταση από το θέατρο Κεντρικόν στην Αθήνα και η καριέρα της αρχίζει να εκτοξεύεται. Υπογράφει συμβόλαιο ύψους 10.000 δραχμών, ποσό αστρονομικό για την εποχή.
«Οι αριθμοί εκείνοι με ζάλισαν. Τέτοιο μισθό δεν έπαιρνε ούτε ο θείος μου ο Γιάννης που ήταν δήμαρχος», δηλώνει.
[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ραγουδά το Μια γυναίκα πέρασε, ντυμένη τσιγγάνα, και αναγκάζει τους θεατές να τη χειροκροτούν όρθιοι και να τη ζητούν ξανά και ξανά στη σκηνή. Τότε αλλάζει και το όνομά της στο πιο εύηχο Σοφία Βέμπο.
Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι η δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια είχε απορρίψει τη Σοφία ως τραγουδίστρια εξαιτίας της ιδιαίτερης βραχνάδας της φωνής της, καθώς θεωρούσε ότι θα ξένιζε το κοινό. Μόλις, ωστόσο, αντιλήφθηκε το τραγικό της λάθος, έριξε στα πόδια της χρυσάφι και στο εξής όλα της τα τραγούδια κυκλοφόρησαν με την εταιρεία αυτή σε δίσκους 78 στροφών.
Η φήμη της Σοφίας τη φέρνει για εμφανίσεις ακόμη και στην Αίγυπτο και της εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στην κινηματογραφική ταινία Προσφυγοπούλα το 1937. Τα επόμενα χρόνια, η φωνή της ταξιδεύει ως τις Η.Π.Α. και τη Λατινική Αμερική.
Τίτλοι τραγουδιών της που αγαπήθηκαν από τον κόσμο είναι τα Μη ζητάς φιλιά, Μαύρα μου μάτια, Ας πεθάνω, Κάτι με τραβά κοντά σου, Πόσο λυπάμαι, Την αλήθεια να μου πεις και πολλά άλλα.
Η μοίρα της την προορίζει για ένα ρόλο πολύ διαφορετικό. Ξεσπά ο Β’ παγκόσμιος Πόλεμος και η Ελλάδα δεν αργεί να παρασυρθεί στη δίνη του, με την επίθεση των Ιταλών στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η Σοφία τότε αποκαλύπτει τη στόφα της ηρωίδας που κρύβει μέσα της. Δωρίζει στο ελληνικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες για την ενίσχυση του αγώνα. Φτιάχνει μια μικρή ορχήστρα και τραγουδά στα νοσοκομεία, δίνοντας κουράγιο στους πληγωμένους φαντάρους. Χαρίζει τα μισά έσοδα από τις εμφανίσεις της στον ελληνικό στρατό.
Τα τραγούδια της εμψυχώνουν και συγκινούν τον απλό κόσμο, ειρωνεύονται τον πάνοπλο εχθρό που τρέπεται γρήγορα σε φυγή μπροστά στην ισχνή ελληνική δύναμη. Τα Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του, Κορόιδο Μουσολίνι, Παιδιά της Ελλάδος παιδιά της χαρίζουν τον τίτλο «Τραγουδίστρια της Νίκης». Οι πολεμικές επιθεωρήσεις που ανεβάζει κάνουν το κοινό να τη λατρέψει.
Οι Γερμανοί λυγίζουν την ελληνική αντίσταση, μπαίνουν στην Αθήνα το 1941 και αμέσως απαγορεύουν στη Σοφία Βέμπο τις εμφανίσεις της σε οποιαδήποτε πίστα. Μάλιστα, πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού και την επόμενη μέρα το ανώνυμο τηλεφώνημα στο σπίτι της είναι κάτι παραπάνω από σαφές.
-«Στα σπάσαμε τα μούτρα για να μην μπορείς να βγαίνεις στο θέατρο και να λες αυτά που λες»
-«Μην στεναχωριέστε, θα τα πω από το ραδιόφωνο», είναι η γεμάτη θράσος απάντησή της.
[dropcap size=big]Η[/dropcap] Βέμπο οδηγείται στα κρατητήρια της Γκεστάπο, ανακρίνεται, στέλνεται στις φυλακές Αβέρωφ, αλλά δεν κάμπτεται με τίποτα το αγέρωχο ύφος και το πείσμα της. Τελικά, φυγαδεύεται στη Μέση Ανατολή ντυμένη καλόγρια, όπου συνεχίζει να στηρίζει τα στρατεύματα των Συμμάχων.
Μια γυναίκα με αντρική ψυχή, που προκαλεί περισσότερο το σεβασμό παρά τα πάθη, παρά την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της.
«Τα χρόνια και η ερωτική μου ζωή είναι κάτι δικό μου, κάτι που δεν θα το μάθετε ποτέ. Από το στόμα μου τουλάχιστον. Έρωτες και χρόνια δε σας ενδιαφέρουν. Από έρωτες λοιπόν μόνο ό,τι ξέρετε. Κι από χρόνια μόνον ό,τι βλέπετε κι ό,τι νομίζετε», δηλώνει, κι ας είναι γνωστό σε όλους ότι η καρδιά της είναι δοσμένη στον Μίμη Τραϊφόρο, τον οποίο τελικά παντρεύεται το 1957, επισφραγίζοντας έτσι έναν θυελλώδη έρωτα.
Η Σοφία Βέμπο αφήνει την τελευταία της πνοή στην Αθήνα, στις 11 Μαρτίου 1978, χτυπημένη από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Την κηδεία της παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου που αποδίδουν φόρο τιμής στη μοναδική Τραγουδίστρια της Νίκης..
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
https://www.youtube.com/watch?v=upwIgVjHPIo
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.