Η πορνεία σε Ευρώπη και Ελλάδα εξελίσσεται σε βαριά βιομηχανία. Τα στοιχεία επισημαίνουν την επικίνδυνη αύξηση.
Εάν φτάσουμε στο αισχρό σημείο να εθελοτυφλήσουμε στα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά για τη λειτουργία της αγοράς του σεξ θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς η εμπορεία γυναικών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ακμή του.
Οι Medicos del Mundo υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 350.000 γυναίκες στην πορνεία στην Ισπανία και το 80% από αυτές είναι αλλοδαπές χωρίς νόμιμα έγγραφα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μελέτες συμφωνούν στο ότι η ζήτηση για πορνεία προέρχεται κυρίως από τους άνδρες.
Σύμφωνα με τον Stuart Mill (1870), οπαδοί της κατάργησης
υποστηρίζουν ότι η ζήτηση πρέπει -και στην πραγματικότητα μπορεί να περιοριστεί- ενώ οι Cho et al (2013) υποθέτουν
ότι η ζήτηση είναι ανελαστική (Malthus, 1798).
Ο Hakim (2015) ισχυρίζεται ότι η ζήτηση αυξάνεται,
λόγω του αντρικού σεξουαλικού ελλείμματος στη Βρετανία και τη Φινλανδία.
Η ποσοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη σεξουαλική συμπεριφορά στην ΕΕ έδειξε πως
στο Η.Β., ένα μικρότερο ποσοστό ανδρών που ανήκουν σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες αγοράζουν σεξ
τακτικά, αν και η ζήτηση αυξήθηκε από δύο τοις εκατό σε τέσσερα τοις εκατό
τη δεκαετία 1990-2000. Στην Ισπανία το ποσοστό των ανδρών που πλήρωσαν για σεξ τουλάχιστον μία φορά είναι τρεις φορές υψηλότερο.
Η ζήτηση εξαρτάται από πολιτισμικά πρότυπα που περικλείουν την κοινωνική αποδοχή της
πορνείας.
Η πορνεία στην Ελλάδα.
Η παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα έχει συνδεθεί ουκ ολίγες φορές με το οργανωμένο έγκλημα και η πορνεία είναι βασικός υποδοχέας γυναικών και παιδιών. Πιο αναλυτικά η πορνεία των αλλοδαπών γυναικών στην Ελλάδα έχει καταστεί σε «βαριά βιομηχανία» με τζίρο 600.000.000 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με την έρευνα του εγκληματολόγου Γρηγόρη Λάζου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Βήμα» προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
- Σχεδόν όλες οι αλλοδαπές γυναίκες που προωθήθηκαν στην πορνική αγορά της χώρας μας δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ούτε έχουν αίσθηση της ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας στην οποία ζουν.
- Ακόμη και ύστερα από διάστημα παραμονής έξι μηνών -και μερικές φορές ύστερα από χρόνια- προκύπτει ότι οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν την ικανότητα να διεκπεραιώσουν απλές καθημερινές συναλλαγές, ούτε καν την ικανότητα να γνωρίζουν και να μεταφράζουν με ευκολία τα χρήματα σε προϊόντα ή υπηρεσίες!
- Η πλειονότητα αυτών των αλλοδαπών γυναικών δεν μπορεί να αναπτύξει μια αντικειμενική αίσθηση του κοινωνικού χώρου στον οποίο ζει.
Ύστερα από τέσσερις μήνες και μερικές φορές ύστερα από χρόνια:
- Το 12% των γυναικών αυτών δεν ήξερε πού βρίσκεται μέσα στην πόλη.
- Το 50% δε γνώριζε σε ποια γεωγραφική περιοχή της πόλης βρίσκεται η γειτονιά στην οποία ζει.
- Σχεδόν το 5% δε γνώριζε καν σε ποια πόλη βρίσκεται.
- Το 3% δε γνώριζε σε ποια χώρα έχει μεταφερθεί!
- Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες δεν έχουν ακριβή αίσθηση του κοινωνικού χρόνου.
- Το 33% δε γνώριζε τι ημέρα είχαμε. Το 50% δε γνώριζε τον μήνα. Το 4% δε γνώριζε τη χρονιά.
- Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 1.500.000 πελάτες είναι εξαρτημένοι από τα παράνομα δίκτυα της πορνείας και το «εμπόρευμά» τους.
- Αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές, τότε ο αριθμός αυτός αφορά το 1/4 του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.
- Οι προαγωγοί εκτιμάται ότι αύξησαν τα κέρδη τους την πενταετία 1991-1996 περίπου κατά 70%.
- Από τις παράνομες αυτές «επιχειρήσεις» του οργανωμένου εγκλήματος υπολογίζεται ότι το έτος 2000 προέκυψαν σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικά έσοδα ύψους 2,4 τρισ. δρχ. (7 δισ. ευρώ).
Επιπλέον προκύπτει ότι:
- Στην Ελλάδα τα οργανωμένα δίκτυα της εμπορίας δεν ανταποκρίνονται μόνο στην αυξανόμενη ζήτηση της πελατείας. Προκαλούν και κατευθύνουν τη ζήτηση, διδάσκοντας στον πελάτη επιθυμίες βίαιες, βάρβαρες, απάνθρωπες, άγνωστες γι’ αυτόν, τις οποίες επιθυμίες καλούνται να ικανοποιήσουν ως «πράγματα» δυστυχώς, νεαρές κοπέλες κυρίως από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
- Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτέλεσε και αποτελεί χώρα προορισμού αλλά και διαμετακομιστικό κέντρο προς τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή γυναικών και παιδιών, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Ενώ η Βόρεια Ελλάδα, πέρασμα μιας υδροκέφαλης και ανομοιογενούς συμμορίας, η οποία εκμεταλλεύεται γυναίκες κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη.
Οι έρευνες και τα στοιχεία δείχνουν ότι:
- Τη δεκαετία 1990-2000 80.000 γυναίκες και παιδιά από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλκανική εντάχθηκαν στην εγχώρια πορνική αγορά με χρήση απάτης, σωματικού και ψυχικού καταναγκασμού.
- Γυναίκες από τη Βουλγαρία, οι οποίες ανταποκρίνονται σε αγγελίες για ανεύρεση εργασίας στη χώρα μας ως νοσοκόμες, καλλιτέχνιδες, οικιακές βοηθοί, εξαπατούνται και φθάνοντας στη χώρα μας προωθούνται στην πορνεία.
- 5.000 γυναίκες και νεαρά κορίτσια από την Αλβανία εκτιμάται ότι παγιδεύτηκαν στα δίκτυα των εμπόρων.
- Σημαντικός αριθμός θυμάτων προέρχεται από τη Ρωσία αλλά και την Αιθιοπία, την Ερυθραία, τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη.
- Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 500.000 γυναίκες από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη προωθούνται στην πορνεία κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα. Από αυτές 45.000-50.000 διακινούνται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 300.000 έχουν προωθηθεί στην πορνική αγορά της Δυτικής Ευρώπης, ενώ μόνο για το έτος 2000 700.000 γυναίκες προωθήθηκαν με τη βία και με την απάτη στην πορνεία παγκοσμίως.
Πολλά νέα κορίτσια που εκδίδονται στην Ελλάδα, όταν ρωτήθηκαν, δε γνώριζαν:
- Σε ποια χώρα βρίσκονται.
- Ποια ημέρα της εβδομάδας ήταν.
- Σε ποια πόλη κατοικούν.
Δεν ήταν σε θέση:
- Να αντιληφθούν τον περίγυρό τους.
- Να κάνουν στοιχειώδεις συναλλαγές.