GPT-2: η τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε το πρώτο θεατρικό έργο με ηθοποιούς κανονικούς ανθρώπους
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης GPT-2, που ανέπτυξε η εταιρεία OpenAI του Αμερικανού Ίλον Μασκ (Space X και Tesla) δημιούργησε το πρώτο θεατρικό έργο με τίτλο «AI: When a Robot Writes a Play». Το συγκεκριμένο σύστημα έχει δημιουργηθεί για να παράγει κείμενα με βάση τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο Ίντερνετ. Στο παρελθόν το ίδιο σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί για να παράγει ψευδείς ειδήσεις, μικρές ιστορίες και ποιήματα.
Πιο συγκεκριμένα:
Πριν από 100 χρόνια, η λέξη «ρομπότ» εφευρέθηκε από τους Τσεχοσλοβάκους αδελφούς Karel και Josef Čapek. Η λέξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό έργο του Karel με τίτλο R.U.R. έκανε πρεμιέρα το 1921. Το έργο αφορά τα ανθρωποειδή ρομπότ που φαίνονται χαρούμενα να δουλέψουν για τους ανθρώπους στην αρχή, αλλά αργότερα μια εξέγερση ρομπότ οδηγεί στην εξαφάνιση της ανθρώπινης φυλής. Το έργο πέτυχε μια γρήγορη διεθνή επιτυχία όταν εκτελέστηκε όχι μόνο στην Πράγα αλλά και στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή το Σικάγο.
Ο Karel Čapek ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που σκέφτηκαν πως είναι μια πιθανή απειλή οι εφευρέσεις μηχανών-ρομπότ εάν αναπτύσσονται πολύ γρήγορα ή χωρίς κανονισμού. Προβλέπει τις απειλές του 21ου αιώνα; Ή… τα ρομπότ δεν αποτελούν κίνδυνο για εμάς; Μέχρι στιγμής, τα ρομπότ μπορούν να εκτελέσουν πολλές πολύ εύκολες εργασίες, αλλά θέλουμε να τα προκαλέσουμε!
Για να γιορτάσουμε την εκατονταετία της εφεύρεσης της λέξης «ρομπότ», θέλαμε να ξεκινήσουμε ένα έργο για να μάθουμε αν ένα ρομπότ μπορεί να γράψει ένα θεατρικό έργο. Πιστεύετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ευχάριστο θεατρικό σενάριο; Μπορεί ένα ρομπότ να γίνει θεατρικός συγγραφέας όπως ο πατέρας του Karel Čapek πριν από 100 χρόνια; Ανακαλύψαμε την απάντηση στις 26 Φεβρουαρίου 2021 κατά τη διάρκεια μιας πρεμιέρας του πρώτου έργου που έγραψε η AI με τίτλο «AI: When a Robot Writes a Play». Το έργο παρακολούθησαν σε 18. 450 συσκευές (ίσως έως και 30.000 άτομα).
Μετά την πρεμιέρα, επιτρέψαμε στο κοινό να βλέπει αυτό το παιχνίδι στο διαδίκτυο για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια – όταν το επιτρέψει ο COVID-19 – θα φέρουμε την παραγωγή στη σκηνή του θεάτρου Švanda στην Πράγα. Και ίσως αλλού είναι υπό συζήτηση. Το μέλλον του έργου είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά θα συνεχίσουμε με την επιστημονική έρευνα και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί και η πρεμιέρα ενός νέου έργου για το 2022.
Γιατί το κάνουμε αυτό; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι ικανά τα σημερινά ρομπότ. Μερικές φορές φοβούνται τις ικανότητες των ρομπότ που δεν είναι πραγματικές και μερικές φορές δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι περιβάλλεται από ρομπότ σχεδόν παντού. Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα ρομπότ του σήμερα και πού πρέπει και τι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών
Για περισσότερα νέα, δείτε εδώ.