Έτος 1969. Σε μια σημαδιακή εποχή, που η μουσική σκηνή ανθούσε, οι σπουδαίοι Allman Brothers Band, χαράσσουν έναν καινούργιο μουσικό δρόμο. Έκτοτε, ο αμερικάνικος νότος απέκτησε τη δική του ξεχωριστή ροκ σκηνή, με την ιδιαίτερη ακουστική χροιά της. Επιβλητική κιθάρα αγκαλιά με παραδοσιακά country-folk στοιχεία και στιβαρά φωνητικά (τόσο αντρικά, όσο και γυναικεία) συνθέτουν τα κύρια χαρακτηριστικά του φαινομένου με το όνομα Southern Rock. Ένα είδος που απογειώθηκε τη δεκαετία του ‘70 με σχήματα όπως Lynyrd Skynyrd, Blackfoot, Molly Hatchet και πολλά άλλα.
Λίγες δεκαετίες μετά, σε μια εποχή που το μουσικό ρεύμα φαίνεται να βρίσκεται στο ναδίρ, οι ίδιοι οι “πατέρες” του αποφασίζουν να αναβιώσουν τον μύθο.
Το 1989, οι ιστορικοί Allman Brothers Band αποφασίζουν να επανενωθούν για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Δυο από τα βασικά μέλη, ο κιθαρίστας Warren Haynes και ο μπασίστας Allen Woody, μοιράζονται το ίδιο πάθος για τα σούπεργκρουπ της δεκαετίας του 60. Μαζί με τον ντράμερ Matt Abts, σχηματίζουν το τρίο με όνομα Gov’t Mule, που αρχικά θα αποτελέσει support act στα διαλείμματα των συναυλιών των Allman Brothers. Η εμπειρία και η μουσική τους κατάρτιση τούς επέτρεπε να συνεχίσουν με άνεση ό,τι ξεκίνησαν σχεδόν είκοσι χρόνια πριν. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε φαίνεται να βρίσκεται στα σχέδιά τους.
Φαίνεται καθαρά η θέληση να ξεφύγουν από τα στερεότυπα που μέχρι τότε χαρακτήριζαν το southern rock, προσδίδοντας ένα πιο φιλελεύθερο και ατίθασο στοιχείο.
Στο στούντιο θα μπουν για πρώτη φορά το 1995 ηχογραφώντας το πρώτο τους άλμπουμ, ομώνυμο του συγκροτήματος. Οι Mule θα καθιερωθούν, παρόλα αυτά, κυρίως μέσα από τα live τους. Το jazz-psychedelic στοιχείο ενσωματώνεται στον southern ήχο, δημιουργώντας ένα μεθυστικό και συγχρόνως θελκτικό κράμα για τον ακροατή. Ταυτοχρόνως, δε ξεχνούν να κάνουν μνεία σε άλλους μουσικούς που για τους ίδιους αποτέλεσαν “πυξίδα”. Έτσι στις συναυλίες τους συναντάμε, ουκ ολίγες φορές, covers γνωστών τραγουδιών των Free, Traffic, Jimi Hendrix, Black Sabbath και άλλων.
Έως τώρα, έχουν κυκλοφορήσει 21 άλμπουμ, με τα περισσότερα να αποτελούν live ηχογραφήσεις. Η πρωτοτυπία των Gov’t Mule τους αντάμειψε με φανατικούς φίλους και διάσταση-αναγνώριση που κρατάει μέχρι και σήμερα.
Top 10 Playlist:
- No Need To Suffer(Live)
- Trane(Live)
- Wandering Child(Live)
- Banks Of the Deep End
- Beautifully Broken
- Pressure Under Fire
- Captured
- Unring The Bell
- Little Toy Brain
- Painted Silver Light
Διαβάστε Επίσης: https://www.lav. art.gr/sweet-home-alabama-mia-spoudaia-istoria/
Κείμενο: Βαγγέλης Δελλής (Lavart)
Πηγές Φωτογραφιών: 1, 2, Εξώφυλλο