Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γ όπως… Γκάμπο, Ναούμ

«Όπως στη σκέψη, έτσι και στο συναίσθημα, μια ασαφής επικοινωνία δεν είναι καθόλου επικοινωνία.»

Ναούμ Γκάμπο – ψευδώνυμο του Ναούμ Νίμια Πεβσνέρ (Naum Neemia Pevsner), ρώσου γλύπτη και εκφραστή του κονστρουκτιβισμού και της κινητικής τέχνης.

Γεννημένος στη Μπριάνσκ της Ρωσίας, το 1890, μεγαλώνει σε εβραϊκή οικογένεια με τα άλλα πέντε αδέρφια του. Ο πατέρας του είναι εργοστασιάρχης και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Αντουάν Πεβσνέρ, κονστρουκτιβιστής καλλιτέχνης. Ο Ναούμ θέλοντας να αποφύγει την οποιαδήποτε σύνδεση μαζί του, αλλάζει το επίθετό του, σε Γκάμπο.

[dropcap style=”normal or inverse or boxed”]Φ[/dropcap]ιλομαθής και με έμφυτο ταλέντο στις ξένες γλώσσες, γίνεται άριστος ομιλητής και συγγραφέας της γερμανικής, γαλλικής και αγγλικής γλώσσας. Μ’ αυτό το πλεονέκτημα ανά χείρας, κινείται με μεγαλύτερη ευελιξία στην καριέρα του και παρατηρεί πως «Όπως στη σκέψη, έτσι και στο συναίσθημα, μια ασαφής επικοινωνία δεν είναι καθόλου επικοινωνία». Το 1910, ξεκινάει τη φοίτηση του στο πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου σπουδάζει ιατρική και φυσικές επιστήμες ενώ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της τέχνης, για την οποία και παρακολουθεί διαλέξεις. Δυο χρόνια αργότερα, μεταφέρεται στη σχολή μηχανικών στο Μόναχο. Εκεί, συναντά τον Βασίλι Καντίνσκι και εντυπωσιάζεται ανακαλύπτοντας την αφηρημένη τέχνη.

Μετακομίζει στην πόλη του φωτός, που ζει ο, πλέον, αναγνωρισμένος ζωγράφος, αδερφός του. Οι σπουδές του στη μηχανική και η φλόγα που σιγοκαίει μέσα του για την αφηρημένη τέχνη, θα πυροδοτήσουν τη δημιουργία γλυπτών έργων που συνδυάζουν και τις δύο κλίσεις του. Την περίοδο αυτή, κερδίζει τις εντυπώσεις των κριτικών και αποσπά πολλά βραβεία.

[dropcap style=”normal or inverse or boxed”]Τ[/dropcap]ο 1915, το ξέσπασμα του πολέμου τον βρίσκει στο Όσλο μαζί με τον αδελφό του, Αλεξέι, να κάνουν τις πρώτες κατασκευές με την επωνυμία «Ναούμ Γκάμπο». Αργότερα, επιστρέφει στη Ρωσία, όπου ασχολείται με την πολιτική και την τέχνη, μαζί με τον άλλον αδερφό του, Αντουάν. Συλλαμβάνει την ιδέα των «Έιτζιτ Προπ» (Agitprop – Agitation Propagation) με τη μορφή υπαίθριων εκθέσεων και διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Τέχνης VkhuTEMAS. Τον Αύγουστο του 1920, γράφει και εκδίδει μαζί με τον αδερφό του, Αντουάν Πεβσνέρ, το «Ρεαλιστικό Μανιφέστο» με σκοπό να διακηρυχθούν τις αρχές του κονστρουκτιβισμού.

Το 1946, μεταναστεύει στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α. Εκεί, ο Ναούμ Γκάμπο, σε ηλικία ογδόντα επτά ετών, θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

Κείμενο: Άρτεμις Δοξαστάκη (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr