“Είμαι ευτυχής που αυτό κατέστρεψε τη σειρά για εσάς”
Τι λέει ένα κλασικό καπιταλιστικό ρητό; “Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο“. Γενικά, δώσε στη μάζα ό,τι ακούς πως σου ζητάει και μη δημιουργείς συγκρούσεις. Εν ολίγοις, χάιδεψε της τα αφτιά. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την τηλεόραση, οι τελευταίες δύο δεκαετίες ακολούθησαν αυτές τις πρακτικές στον απόλυτο βαθμό με τη δραματική αύξηση των παραγωγών reality και talent shows. Ευτυχώς, σε κάποιες – απειροελάχιστες – περιπτώσεις (κυρίως τηλεοπτικών σειρών) οι βασικοί συντελεστές δε δίστασαν να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε ειδεχθή σχόλια ή/και απαιτήσεις των θεατών, υποστηρίζοντας την ηθική και τις αξίες της δουλειάς τους. Όχι, φίλε μου. Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο, διότι μπορεί να είναι, ας πούμε, ένας άξεστος ομοφοβικός.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη σειρά “The Exorcist” του τηλεοπτικού δικτύου Fox. O Jeremy Slater, καλλιτεχνικός διευθυντής, σεναριογράφος και παραγωγός της σειράς, που αποτελεί sequel της γνωστής ομότιτλης ταινίας τρόμου, δεν άφησε αναπάντητα τα αισχρά σχόλια που δέχθηκε στο Twitter, με αφορμή μία “επίμαχη” – για κάποιους – σκηνή σε κάποιο από τα επεισόδια του 2ου κύκλου. Επρόκειτο για ένα παθιασμένο φιλί που αντάλλαξαν δύο άντρες πρωταγωνιστές της σειράς, ο πατέρας Marcus Keane (Ben Daniels) και ο Peter Morrow (Christopher Cousins).
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Sci-Fi Bulletin, ο δημιουργός του “Exorcist” πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ρυπαρές διαδικτυακές κατηγορίες που εισέπραξε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Εμφανίστηκε ένα ζευγάρι ομοφοβικών στο Twitter κι η απάντησή μου ήταν: «Ωραία, άντε και γ***. Χαίρομαι που δε σας άρεσε, χαίρομαι που κατέστρεψε τη σειρά για εσάς“.
Παράλληλα, πρόσθεσε: “Εάν ένα ομοφοβικό άτομο δε μπορεί να παρακολουθήσει τη σειρά πια, επειδή ένας από τους χαρακτήρες είναι gay, τότε χαίρομαι, γιατί κάτι καλό έχει βγει από αυτό“.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα τίθεται ακόμα υπό συζήτηση και αμφισβήτηση η τηλεοπτική παρουσίαση-πλαισίωση ενός gay ζευγαριού σε προϊόντα μυθοπλασίας ή/και διαφήμισης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το διαφημιστικό σποτ γνωστής αλυσίδας παιχνιδιών. Για να μην θυμηθούμε τα προ ετών βαρύτατα πρόστιμα από το ΕΣΡ σε ελληνικές τηλεοπτικές σειρές που… τόλμησαν να προβάλουν ερωτικές σκηνές (σ.σ φιλιά) μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Slater μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά τα αυτονόητα, λέγοντας: “Είναι το 2017 και εξακολουθούμε να έχουμε ανθρώπους που ρίχνονται σε διασκεδαστικές διαμάχες στο διαδίκτυο, επειδή δε θέλουν να δουν gay χαρακτήρες. Νομίζω, ότι αυτό θα είναι το κύκνειο άσμα μιας συγκεκριμένης φυλής δεινοσαύρου, που έχει πάρει στο δρόμο της προς την εξαφάνιση, οπότε αφήστε τους να κλοτσήσουν και να ουρλιάξουν, καθώς αποχωρούν.