Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

[dropcap size=big]Κ[/dropcap]άνοντας μια αναδρομή στην ελληνιστική περίοδο και στα τέλη του 3ου αιώνα π.X. συναντάμε τον Έλληνα αρχιτέκτονα, Ερμογένη, ή όπως ετυμολογικά δηλώνει το όνομα του «αυτός που κατάγεται από το γένος του Ερμή».

Αν και η μόνη αναφορά σ’ αυτόν γίνεται από τον Ρωμαίο ιστορικό Βιτρούβιο, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ο Έλληνας αρχιτέκτονας απεχθανόταν το δωρικό ρυθμό εξαιτίας του προβλήματος της γωνιακής τριγλύφου, δεν γίνεται να μην αφιερωθούν λίγες γραμμές, ελλείψει πληροφοριών, γι’ αυτόν τον ιδιαίτερα φημισμένο θεωρητικό της αρχιτεκτονικής τέχνης, τόσο στους σύγχρονούς του, όσο και στους αρχιτέκτονες της ρωμαϊκής περιόδου.

Γεννιέται στην Καρία και δημιουργεί τον ψευδοδίπτερο ναό του Απόλλωνα Σμινθέου στην Τρωάδα και τον εύστυλο ναό του Διονύσου στην Τέω. Τα δύο αυτά έργα καθώς και η καθιέρωση κανόνων συμμετρίας, μεταφέρουν το όνομα του και διατηρούν τη φήμη του ακόμα και στις μέρες μας.

Μπορεί να τον συναντάμε σαν μια μικρή αναφορά στο έργο ενός ιστορικού, αλλά η συνεισφορά του είναι μεγάλη. Ο Ερμογένης, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι του μακρινού παρελθόντος, έθεσε τις βάσεις για να γεννηθεί και να ανθίσει μια σπουδαία τέχνη, η αρχιτεκτονική.

katopsi

Κάτοψη του ναού της Αρτέμιδος Λευκοφρυηνής στη Μαγνησία του Μαιάνδρου

Κείμενο: Λία Κωστελίδου (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr