[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τις 2 Νοεμβρίου, το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών εγκαινίασε την έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», η οποία κλείνει τον κύκλο των εκθέσεων που διοργανώθηκαν από το Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Ελλάδα- Ρωσία 2016». Πραγματοποιείται ως ανταπόδοση για την έκθεση «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων», που φιλοξενήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και περιελάμβανε 120 βυζαντινά εκθέματα από ελληνικά μουσεία και ολοκληρώθηκε πριν ένα περίπου μήνα.
Για πρώτη φορά, οι επισκέπτες του μουσείου έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν 80 σημαντικά εκθέματα (αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης) προερχόμενα από τις αυτοκρατορικές συλλογές του ρωσικού μουσείου, μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής και γλυπτικής των νεότερων χρόνων από την Αναγέννηση έως τον 20ο αιώνα. Χρονολογούνται στις συλλογές του μουσείου από την εποχή του Πέτρου Α΄ του Μεγάλου (1672 – 1725), τα οποία συνέλεξε κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών του περιηγήσεων αγοράζοντας έργα Φλαμανδών και Ολλανδών ζωγράφων. Στα χρόνια της Αικατερίνης Β΄ της Μεγάλης (1729 -1796), τα εκθέματα αυξήθηκαν με αλματώδεις ρυθμούς και δημιουργήθηκε μια συλλογή, η οποία στο τέλος της ζωής της αυτοκράτειρας έφτασε τους 4.000 πίνακες των πιο σπουδαίων ζωγράφων της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και του Ροκοκό. Την πολιτιστική αυτή πολιτική συνέχισαν όλοι οι τσάροι Ρομανόφ μέχρι και τον τελευταίο, Νικόλαο Β΄ (1894 -1917), και προσέθεσαν στην συλλογή δείγματα τα οποία αντιπροσωπεύουν όλα σχεδόν τα καλλιτεχνικά κινήματα του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, το Ερμιτάζ εθνικοποιήθηκε (όπως και όλες οι ιδιωτικές συλλογές της Ρωσίας) και μέχρι σήμερα εμπλουτίζεται συνεχώς.
[dropcap size=big]Σ[/dropcap]την πρώτη ενότητα της έκθεσης, στο κεντρικό κτίριο του BXM, συναντούμε αρχικά μια ζωγραφισμένη απεικόνιση του μουσείου και εκθέματα που εισάγουν τον επισκέπτη στην ιστορία του ανακτόρου (ένα σύμπλεγμα κτιρίων κατασκευασμένων τον 18ο – 19ο αιώνα στις όχθες του ποταμού Νέβα). Στη συνέχεια, παρουσιάζονται εκθέματα της Σιβηρικής Συλλογής του Μ. Πέτρου. Σκυθικά αγγεία, κοσμήματα ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης (οι Σκύθες είχαν έρθει σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αποικίες και επηρεάστηκαν εμφανώς από την ελληνική τέχνη), είδη καθημερινής χρήσης της Ανατολής, όπως επίσης και διάφορα έργα μικροτεχνίας, κυρίως προσωπικά αντικείμενα των Ρομανόφ από την καθημερινή τους ζωή αλλά και δώρα που τους προσέφεραν ξένοι διπλωμάτες (κυρίως από την Κίνα και την Ιαπωνία).
Στη δεύτερη ενότητα, η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών συλλογών του μουσείου, ο επισκέπτης αντικρίζει ένα μοναδικό πανόραμα ευρωπαϊκής τέχνης. Έργα διαρθρωμένα σε χρονολογική διάταξη και ανά σχολή. Αριστουργήματα όπως «Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος» (1587-1592) του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» (1610-1611) του Ρούμπενς, «Η άμωμος σύλληψις» του Μπαρτολομέν Εστέμπαν Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Πουσέν, «Βάκχος» από τον κύκλο του Καραβάτζιο, αλλά και πιο πρόσφατα έργα, όπως το σύμπλεγμα « Έρως και Ψυχή» (1786 – 1793) του Αντόνιο Κανόβα και το ομότιτλο γλυπτό που κατασκευάστηκε από τον Αύγουστο Ροντέν.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017 και ήδη από τις πρώτες ημέρες η προσέλευση των επισκεπτών είναι εντυπωσιακή.
Περισσότερα εδώ: http://www.byzantinemuseum.gr/el/temporary_exhibitions/?nid=2159
Κείμενο: Μαρία Γαϊτάνη
Οι φωτογραφίες είναι μία παραχώρηση του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών