vivlia 1821

Επανάσταση 1821 και βιβλία: 5 βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Ελληνική επανάσταση του 1821 και βιβλία: 5 βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και οι εορτασμοί διαρκούν καθ’ όλη την διάρκεια του 2021.  Αρκετοί εκδοτικοί οίκοι με αφορμή των εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία για ενήλικες και ειδικά σχεδιασμένα για τους μικρούς μας φίλους, τα οποία μας διηγούνται με ένα μοναδικό τρόπο την Ιστορία με εντυπωσιακή εικονογράφηση.

Η λίστα με όσα βιβλία ξεχωρίσαμε είναι η εξής:

1) «Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές του 1821» της Αγγελικής Δαρλάση από τις  Μεταίχμιο

Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.

Οι Μεγάλοι... μικροί: Οι αγωνιστές του 1821
Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές του 1821

Τι συμβαίνει όταν ο Θοδωρής κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό, όπου κρύβεται με την οικογένειά του, για να πουλήσει ξύλα στην Τριπολιτσά, κι εκείνο λερώνει με λάσπες έναν Τούρκο; Όταν η Λασκαρίνα κλέβει μια βάρκα και ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα; Όταν ο Γιώργης χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει; Όταν ο Κωνσταντής παίρνει μια δύσκολη απόφαση κρυφά από τη μητέρα του; Ή όταν η Μαντώ κρύβεται σε μια ντουλάπα για να κρυφακούσει μια πολιτική συζήτηση;
Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.

Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

2) Για να ζούμε ελεύθεροι της Ελένης Σβορώνου από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μια συνθετική προσέγγιση της Επανάστασης, γραμμένη απλά, κατάλληλη για παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ακόμη Ιστορία. Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά που αναζητούν τα «γιατί» πίσω από τις σπουδαίες μάχες και τα γεγονότα.

Για να ζούμε ελεύθεροι
Για να ζούμε ελεύθεροι

«Δεν έχω πάει ακόμη στην ΣT΄ δημοτικού.
Μπορώ να μάθω τι ήταν η Ελληνική Επανάσταση;
Μη με κουράσεις όμως με ονόματα, ημερομηνίες
και λέξεις που δεν καταλαβαίνω!»
«Το δικαίωμά σου να μάθεις, να ρωτήσεις,
και να επαναστατήσεις αφήνοντας κατά μέρος
αυτό το βιβλίο, θα το σεβαστώ!»
«Ουφ, ευτυχώς!»
«Απλώς θα σου πω πώς ξεκίνησαν όλα. Πώς φτάσαμε
εσύ να έχεις δικαιώματα κι εγώ να τα σέβομαι. Πώς φτάσαμε
να είσαι ελεύθερος άνθρωπος σε ένα ελεύθερο κράτος».
«Σιγά! Πάντα ελεύθεροι ήμασταν. Α, ναι… Κάτσε να δεις…
Ήταν τότε που πολεμήσαμε ενάντια στους Τούρκους, ε;
Γι’ αυτό θα μου πεις;»
«Όχι. Μιλάμε για όλα όσα έγιναν πριν τις μάχες.
Γιατί, για φαντάσου! Τετρακόσια χρόνια οι Έλληνες ζούσαν
ως υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τι τους έπιασε λοιπόν ξαφνικά και πήραν τα όπλα το 1821;
Αυτό το “ξαφνικά” που δεν ήταν καθόλου ξαφνικά,
τελικά, είναι μια περιπέτεια που θα μοιραστούμε
στις σελίδες αυτού του βιβλίου».

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ.

3)«Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826» της Λίλης Λαμπρέλλη από τις εκδόσεις Πατάκη

Μικρό χρονικό μιας μεγάλης στιγμής της Ελληνικής Επανάστασης και της ευρωπαϊκής ιστορίας: εννιά μέρες πριν και δυο μέρες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τη ματιά ενός εφήβου, του Μάρκου, του Γελεκτσή που σπρώχτηκε με τη βία στην ενηλικίωση εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1826.

«Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826»
«Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826»

“Με βάση τις μαρτυρίες αγωνιστών (κυρίως των Κασομούλη και Σπυρομήλιου), ακολουθούμε
τη ροή των γεγονότων που οδηγούν σε κλιμάκωση της πείνας, της απώλειας, της οδύνης, του
ηρωισμού, της αληθινής αθωότητας και συγχρόνως της μυθικής αγριότητας που βιώνουν οι ήρωες και οι ηρωίδες της Εξόδου. Όλα τα πρόσωπα εκτός από τον Μάρκο και τον Άγγελο είναι ιστορικά και πολλοί διάλογοι μεταφέρονται επί λέξει, όπως καταγράφηκαν. Ακόμα και ο παραμυθάς, ο Λιας, είναι υπαρκτό πρόσωπο.
Όσο για τους Γελεκτσήδες, τους εφήβους που σχεδόν όλοι έχασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, είναι για μένα οι πιο γενναίοι απ’ τους γενναίους. Θυμίζουν επικούς ήρωες μαγικών παραμυθιών που προχωρούν ίσια εμπρός σε δρόμους που δεν έχουν γυρισμό. Δε λιγοψυχούν ποτέ, δεν παραδίδονται ποτέ, δεν αυτοκτονούν. Σ’ έναν κόσμο που μεταλλάσσεται αλλά τα ανθρώπινα δεινά ζουν και βασιλεύουν, ας τους κρατήσουμε στη μνήμη μας. Όσο τους μνημονεύουμε, αυτοί παραμένουν ζωντανοί κι εμείς γινόμαστε πιο αυθεντικοί, πιο γενναιόδωροι, πιο θαρραλέοι, δηλαδή «ολοζώντανοι»”. Λ. Λ.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

4) «21 ήρωες του 1821» των Γιάννη Διακομανώλη και Βασίλη Κουτσιάρη, από τις εκδόσεις Μίνωα

Η σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους ζωντανεύει μέσα από τη ζωή και τη δράση 21 οπλαρχηγών της Επανάστασης. Ανάμεσα στους 21 ήρωες δε συγκαταλέγονται μόνο οι γνωστοί πρωταγωνιστές του Αγώνα, αλλά και αγωνιστές που παρά τη σημαντική συμβολή τους σε αυτόν δεν είχαν την ανάλογη αναγνώριση. Μικρές ιστορίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής τους και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821 από το ξεκίνημά της στις παραδουνάβιες ηγεμονίες μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

21 ήρωες του 1821
21 ήρωες του 1821

Περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ.

5) «21+1 για το 1821» επιμέλεια τόμου: Μαρίζα Ντεκάστρο – Ελένη Σβορώνου από τις εκδόσεις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η αφρόκρεμα των συγγραφέων παιδικού βιβλίου και εκλεκτοί εικονογραφοι συναντιούνται σε έναν ευφάνταστο συλλογικό τόμο. Το βιβλίο ξεκινά πλαισιώνοντας την Επανάσταση του 1821 ως ένα γεγονός που δεν ήταν μεμονωμένο αλλά ξέσπασε σε μια εποχή που εκδηλώθηκαν επαναστατικά κινήματα σε πολλά μέρη στην Ευρώπη και στην Αμερική, αλλά και εξεγέρσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και στη συνέχεια αφήνει τη φαντασία ελεύθερη να καλπάσει. Όπως αναφέρουν στην εισαγωγή τους οι επιμελήτριες του τόμου Μαρίζα Ντεκάστρο και Ελένη Σβορώνου, ονόματα εγγύηση στον χώρο του παιδικού βιβλίου, «Οι ιστορίες που έγραψαν είκοσι συγγραφείς, δύο κομίστες και εικονογράφησαν άλλοι τόσοι καλλιτέχνες, άλλοτε πατούν γερά στα γεγονότα του τότε και άλλοτε, εντελώς φανταστικές, μας μεταφέρουν στο σήμερα. (…) Στο βιβλίο μας δεν κάνουμε μάθημα Ιστορίας. Νιώθουμε την Ιστορία διαβάζοντας τα λογοτεχνικά γραπτά άξιων συγγραφέων! Και τη βλέπουμε, την Ιστορία, στις εικόνες που μας περπατούν σε μία πινακοθήκη μικρών έργων τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών και μας γεμίζουν χρώματα και συναισθήματα!». Οι συγγραφείς θα δώσουν τις αμοιβές τους από το βιβλίο στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ως δωρεά.

21 +1 για το 1821
21 +1 για το 1821

Περισσότερα για το βιβλίο θα μάθετε εδώ.

Πηγές φωτογραφιών:1, 2, 3, 4, 5

Διαβάστε περισσότερα λογοτεχνικά νέα, εδώ.

Για περισσότερες ειδήσεις, πατήστε εδώ.

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr