εμβολιο αλλεργίες

Εμβόλιο AstraZeneca: Επιστήμονες βρήκαν τι προκαλεί τις θρομβώσεις

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν «το έναυσμα» που οδηγεί στους εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό.

Οι ειδικοί – στο Κάρντιφ και στις ΗΠΑ – κατάφεραν να καταδείξουν με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.

Θεοφανία Παπαθωμά: Γιατί αποχώρησε αιφνιδίως από την παράσταση που πρωταγωνιστούσε

Πιστεύουν ότι αυτό ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνους θρόμβους.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις θρομβώσεις έθεσαν σε αμφισβήτηση το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, πιστεύεται ότι έσωσε περίπου ένα εκατομμύριο ζωές από την Covid.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι οι θρόμβοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν λόγω μόλυνσης από την Covid παρά από το εμβόλιο και ότι η πλήρης εξήγηση για το τι τους προκαλεί εν τέλει δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.

«Αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες ιδέες και η AstraZeneca διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα ως μέρος των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», πρόσθεσε.

Υπήρχαν δύο αρχικές ενδείξεις για τους ερευνητές που διερεύνησαν τους σπάνιους θρόμβους αίματος:

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θρόμβων παρατηρήθηκε μόνο με ορισμένες από τις τεχνολογίες εμβολίων
Τα άτομα που εμφάνισαν θρόμβους είχαν ασυνήθιστα αντισώματα, τα οποία επιτίθενται σε μια πρωτεΐνη στο αίμα τους που ονομάζεται αιμοπεταλιακός παράγοντας 4 (PF-4)
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, αποκαλύπτει ότι η εξωτερική επιφάνεια του αδενοϊού (που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο της AstraZeneca) προσελκύει την πρωτεΐνη του παράγοντα PF-4 σε αυτόν σαν μαγνήτης.

50χρονος πήγε να κάνει το εμβόλιο φορώντας… ψεύτικο χέρι!

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το επόμενο στάδιο που προκαλεί τις θρομβώσεις είναι η «άστοχη ανοσία», αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω έρευνα.

Πιστεύεται, δηλαδή, ότι το σώμα αρχίζει να επιτίθεται στον παράγοντα PF-4, αφού τον μπερδέψει για μέρος του ξένου αδενοϊού στον οποίο έχει κολλήσει. Ετσι, απελευθερώνονται αντισώματα στο αίμα, τα οποία ομαδοποιούνται με τον παράγοντα PF-4 και προκαλούν το σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, αυτό απαιτεί μια σειρά από ατυχή γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι θρόμβοι είναι τόσο σπάνιοι.

Η AstraZeneca εκτιμά ότι το εμβόλιό της έχει σώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο και έχει αποτρέψει 50 εκατομμύρια κρούσματα Covid.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Πλεύρης: Μόνο εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και παιδιά με self test στα χριστουγεννιάτικα πάρκα

Η ομάδα του Κάρντιφ ελπίζει ότι τα ευρήματά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των εμβολίων που βασίζονται στον αδενοϊό στο μέλλον για τη μείωση του κινδύνου αυτών των σπάνιων παρενεργειών.

Πηγή 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr