Έκθεση: Αποικίες των Κυκλάδων στο Βόρειο Αιγαίο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο αποικισμός του βόρειου Αιγαίου από τους Κυκλαδίτες, λίγο πριν από τα μέσα του 7ου αι. π.Χ., αποτελεί μια από τις πολλές συναρπαστικές σελίδες του μεγάλου ελληνικού αποικισμού των αρχαϊκών χρόνων.

Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης προσφέρει μέσα από 478 αντικείμενα ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν. Πλέοντας στους θαλάσσιους δρόμους που ταξίδεψαν οι άποικοι από τον Νότο στον Βορρά, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει:

  • Τι οδήγησε τους Κυκλαδίτες να ιδρύσουν αποικίες σε στρατηγικά σημεία του βόρειου Αιγαίου;
  • Πώς ήταν οι σχέσεις των ντόπιων με τους άποικους;
  • Ποια τα ιδιαίτερα και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά των μητροπόλεων και των αποικιών τους;
  • Τι είδους προϊόντα ταξίδευαν από και προς τις καινούργιες αγορές των αποικιών;
  • Ποια η επίδραση των αποικιών στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική φυσιογνωμία των περιοχών στις οποίες ιδρύθηκαν;

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες:

Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη μητρόπολη Άνδρο, που σε συνεργασία με τους Χαλκιδείς ιδρύει αποικίες στην ανατολική Χαλκιδική και τον Στρυμονικό κόλπο Ακολουθούν οι τέσσερις «κόρες» της, η Άκανθος, η Σάνη της Ακτής, τα Στάγειρα και η Άργιλος.

Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται η μητρόπολη Πάρος και η αποικία της Θάσος, καθώς και τρεις από τις αποικίες της Θάσου στην απέναντι ακτή, η Νεάπολη, η Οισύμη και η Γαληψός.

Στην παρουσίαση των πόλεων ενσωματώνονται μυθολογικές αναφορές, φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες, ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, αλλά και τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα ανθρωπολογικών και αρχαιοβοτανικών μελετών.

Στην εκθεσιακή αφήγηση ζωντανεύουν προσωπικότητες, όπως ο Πάριος Αρχίλοχος και ο Σταγειρίτης Αριστοτέλης, ενώ το χθες συναντά το σήμερα μέσα από ιστορίες ερωτικής ζήλιας, άτυχων ή πρόωρων θανάτων, πολύτιμων φυλακτών, μαγειρικής και λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων.

Τα παιδιά θα βρουν στην έκθεση τρία ειδικά διαμορφωμένα σημεία. Ο Πρέπις, ένα χαριτωμένο πιθηκάκι εμπνευσμένο από πήλινο ειδώλιο της έκθεσης, ξεναγεί τους μικρούς επισκέπτες, τους μαθαίνει να γράφουν με το αλφάβητο των αποίκων, τους προτείνει αρχαίες συνταγές μαγειρικής και γίνεται ο προπονητής τους στο πένταθλο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 12 Ιουλίου 2019 έως τις 31 Αυγούστου 2020. Στο πλαίσιο της έκθεσης και κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και οργανωμένες ξεναγήσεις.

Συνεργαζόμενοι φορείς

  • Εφορείες Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Σερρών, Καβάλας-Θάσου
  • Νομισματική Συλλογή Alpha Bank
  • Μουσείο Εκμαγείων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Εργαστήριο Διεπιστημονικής Αρχαιολογικής Έρευνας και Πρόγραμμα PlantCult-ERC, Τομέας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ
  • Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα BIOMUSE. Η γενετική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας: μεταφέροντας ψηφιακά τη βιοϊστορία στα μουσεία, ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014–2020, Διμερής και Πολυμερής Ε & Τ Συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας
12 ΙΟΥΛ 201931 ΑΥΓ 2020

Ώρες λειτουργίας

Ιούλιος 2019 – Οκτώβριος 2019: από 8:00 έως 20:00
Νοέμβριος 2019 – Μάρτιος 2020: από 9:00 έως 16:00
Απρίλιος 2020 – Αύγουστος 2020: από 8:00 έως 20:00

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr