«Εισβάλλοντας» στην τελευταία κατοικία του Αριστοτέλη

Τι λένε τα δεδομένα σχετικά με τον τάφο του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου.

newego_large_t_1101_540780431464253916[dropcap size=big]Έ[/dropcap]να μνημείο αφιερωμένο στο δάσκαλο του Μ. Αλεξάνδρου βρέθηκε στα Στάγειρα. Πιθανότατα πρόκειται για ταφικό ηρώο που έστησαν οι συμπολίτες του. Την Πέμπτη 26 του μηνός έγινε η ανακοίνωση σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια». Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Σισμανίδη, δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν όμως ισχυρότατες ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τάφο του Αριστοτέλη.

Κτισμένο μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά, με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, η κατασκευή του ανάγεται στις αρχές της ελληνιστικής περιόδου, μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου. Η χρονολόγηση του μνημείου, το σχήμα που δεν ταιριάζει σε άλλες χρήσεις, μια «βιασύνη» που διακρίνει κανείς στην κατασκευή του καθώς και η ύπαρξη βωμού μάς οδηγούν σύμφωνα με τον κ. Σισμανίδη στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα πρόκειται για τον τάφο-ηρώο του μεγάλου φιλοσόφου.

41464245161[dropcap size=big]Ο[/dropcap]ι κάτοικοι των Σταγείρων, περήφανοι για το συμπολίτη τους, μετέφεραν ως ένδειξη τιμής την τέφρα του, αμέσως μετά τον θάνατό του στην Χαλκίδα. Τον θεωρούσαν ήρωα, νομοθέτη, σωτήρα καθώς και δεύτερο οικιστή της πόλης τους, καθώς μετά από δική του μεσολάβηση ο Φίλιππος ο Β’ ξαναέχτισε την πόλη που ο ίδιος είχε καταστρέψει το 349 π. Χ.

Το οικοδόμημα βρίσκεται ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας, μεταξύ του αρχαϊκού και του κλασικού τομέα της πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι». Η κάτοψή του σε σχήμα αψίδας μεγέθους περίπου δέκα μέτρων, το σχήμα του και η ύπαρξη ορθογώνιου δαπέδου που θυμίζει βωμό προβλημάτισαν πολύ τον αρχαιολόγο, καθώς περιβάλλει έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.

photo+21464209522[dropcap size=big]Υ[/dropcap]πάρχουν ενδείξεις ότι στα βυζαντινά χρόνια το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο ημικυκλικός τοίχος του πιθανού τάφου διατηρείται μέχρι σήμερα σε ύψος δύο μέτρων. Διέθετε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, γεγονός που επιβεβαιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου. Ανυψωμένος, φαρδύς και στρωμένος δρόμος οδηγούσε στην είσοδο του κτίσματος από όπου περνούσαν για να κάνουν προσφορές ή να απονείμουν τιμές στον φιλόσοφο.

Υπάρχουν ωστόσο πολλά ερωτηματικά. Ακόμα κι αν πρόκειται για τάφο, ήταν πράγματι ο Αριστοτέλης ο ένοικός του; Σίγουρα ήταν κάποιος σπουδαίος. Θα μάθουμε στο μέλλον μέσω των ανασκαφών.

Τα ευρήματα δεν έχουν σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι ο Έλληνας φιλόσοφος και επιστήμονας ασχολήθηκε με τη Βιολογία, τη Ζωολογία, τη Φυσική, τη Μεταφυσική, τη Λογική, την Ηθική, τη Ρητορική, τη Μουσική, την Ποίηση, το Θέατρο και την Πολιτική, επηρεάζοντας το δυτικό τρόπο σκέψης ως τις μέρες μας, αλλά και τη φιλοσοφία και τη θεολογία των τριών Αβρααμικών Θρησκειών, του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Ο ίδιος ήταν επηρεασμένος από τον Παρμενίδη, το Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Ηράκλειτο και το Δημόκριτο.

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κείμενο: Μελέτης Τσαχουρίδης (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr