Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

Είναι αυτό το αληθινό δαχτυλίδι του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»;

Εσύ ήξερες πως ο Τόλκιν μελετούσε το «καταραμένο» δαχτυλίδι του Senicianus πολλά χρόνια πριν τη συγγραφή των «Χόμπιτ» και «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»;

Όλοι έχουμε λατρέψει τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών». Επίσης όλοι γνωρίζουμε πως η ιστορία του μαγικού δαχτυλιδιού είναι εμπνευσμένη από τη βόρεια μυθολογία και πιο συγκεκριμένα από το δαχτυλίδι του Νιμπελούγκεν. Μια λιγότερο γνωστή θεωρία, όμως, προτάσσει ένα διαφορετικό δαχτυλίδι ως το κόσμημα εκείνο που ενέπνευσε τον γλωσσοπλάστη Τόλκιν.

Πρόκειται για ένα χρυσό δαχτυλίδι της ρωμαίικης περιόδου που βρέθηκε το 1785 στο Silchester της Αγγλίας . Η κυκλική γκραβούρα του δαχτυλιδιού: «Ο Senicianus ζει καλά με τον θεό», δηλώνει τον κάτοχο του δαχτυλιδιού, ενώ χαραγμένο διακρίνεται και ένα εστεμμένο κεφάλι.

Το δαχτυλίδι πέρασε στην κατοχή μιας πλούσιας ντόπιας οικογένειας στις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν αργότερα μια πλάκα γραμμένη από τον Senicianus, ο οποίος καταριόταν αυτόν που του έκλεψε το πολύτιμο δαχτυλίδι του. Η πλάκα αυτή μάλιστα βρέθηκε στα παλιά λατομεία που βρίσκονται στην περιοχή γνωστή, με το όνομα «Λόφος των νάνων»!

Το 1929, ο αρχαιολόγος Sir Mortimer Wheeler κάλεσε τον Τόλκιν να εξετάσει ένα δαχτυλίδι που βρέθηκε στην περιοχή και να αναζητήσει τις ρίζες του ονόματος του ιδιοκτήτη. Ο καθηγητής γλωσσολογίας αποδέχτηκε την πρόκληση και έτσι έμαθε από πρώτο χέρι την ιστορία αυτού του δαχτυλιδιού, που από την αρχαιότητα εξακολουθούσε να κουβαλάει μια περίεργη κατάρα.

«Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
Η κυκλική γκραβούρα του δαχτυλιδιού: «Ο Senicianus ζει καλά με τον θεό», δηλώνει τον κάτοχο του δαχτυλιδιού, ενώ χαραγμένο διακρίνεται και ένα εστεμμένο κεφάλι.

Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι το ρωμαϊκό δαχτυλίδι που μελέτησε ο Τόλκιν του χρησίμευσε ως έμπνευση για το δαχτυλίδι των μικρών Χόμπιτ. Ίσως και να αληθεύει, καθώς το δαχτυλίδι είναι ένα ισχυρό σύμβολο τόσο δύναμης όσο και προστασίας και αυτές οι ιδιότητες  θα χρειαζόντουσαν για τις περιπέτειες των Χόμπιτ.

Όποια και να ήταν η έμπνευση του Τόλκιν το μόνο σίγουρο είναι πως η ευρωπαϊκή μυθολογία βρίθει τέτοιων αρχετυπικών ιστοριών και αποτέλεσαν καθοδηγητικό ρόλο για το έργο του «Ομηρικού επιπέδου» συγγραφέα.

Εσείς τι πιστεύετε;

Διαβάστε περισσότερα:

10 άγνωστα γεγονότα για τη σειρά «The Crown»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr