Δύο κόσμοι; Μάγοι που παράγουν καπνό για να εξασκήσουν τη μαγεία τους; Ένας άνθρωπος με κεφάλι σαύρας; Είναι ο πιο παράλογος κόσμος με τους πιο παράξενους πρωταγωνιστές, ωστόσο αυτός είναι ο κόσμος του Dorohedoro, ενός anime διαμάντι του 2020, που προβλήθηκε τον Μάρτιο στην Ιαπωνία και παγκοσμίως τον Μάιο από το NETFLIX. Βασισμένο στο ομώνυμο manga της Q. Hayashida (ναι, επιτέλους και μία γυναίκα σε αυτή τη στήλη!), το Dorohedoro αποτελεί ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο να το κατατάξει ή έστω να το προσδιορίσει κανείς: είναι τραγωδία, κωμωδία, έργο δράσης ή σάτιρα; Μάλλον λίγο απ’ όλα και αυτό το καθιστά άλλωστε μία παραγωγή που ξεχωρίζει. Ας αφήσουμε όμως γρήγορα την εισαγωγή για να βουτήξουμε στη γεμάτη περιπέτεια ιστορία αυτού του απίστευτου κόσμου.
Η Ιστορία – Ο Κόσμος των Μάγων και η ‘Τρύπα’
Το σκηνικό θυμίζει λίγο Harry Potter, καθώς το υποθετικό σύμπαν του Dorohedoro αποτελείται από δύο παράλληλες διαστάσεις, αυτή των μάγων και αυτή των ανθρώπων (ή αλλιώς, όπως ονομάζεται στο έργο, ‘The Hole’, μετάφρ. ‘Η Τρύπα’). Ωστόσο, σε αντίθεση με τα διάσημα βιβλία της Rowling, η συνύπαρξη των δύο αυτών ομάδων κάθε άλλο παρά αρμονική είναι, ενώ οι μάγοι σίγουρα δεν προσπαθούν να διατηρήσουν την παρουσία τους κρυφή από τους ανθρώπους: ίσα-ίσα μεταβαίνουν συνεχώς στον κόσμο τους, ώστε να εξασκήσουν πάνω τους τη ‘μαγεία’ τους, που πηγάζει από τον μαύρο καπνό που ρέει στο αίμα τους και η οποία διαταράσσει το περιβάλλον προκαλώντας ανωμαλίες στο κλίμα αλλά και στη μορφολογία των διάφορων οργανισμών.
Η ‘Τρύπα’
Ένα τέτοιο θύμα ‘εξάσκησης’ αποτελεί και ο Caiman, ο πρωταγωνιστής της σειράς, ένας άνθρωπος που εικάζει ότι η σύγκρουσή του με κάποιον μάγο στο παρελθόν τού έχει ‘προσφέρει’ δύο μοναδικά δώρα: ένα κεφάλι ερπετού, που μέσα του φαίνεται να κατοικεί ακόμη ένα μυστηριώδες πρόσωπο, και μία ολική αμνησία. Με σύντροφό του τη Nikaido, μία κοπέλα άσσο στις πολεμικές τέχνες και απίστευτη μαγείρισσα, προσπαθούν να βρουν αν το πρόσωπο που φαίνεται να κατοικεί στο στόμα του αποτελεί όντως τον μάγο που τον μεταμόρφωσε, κι αν ναι, να τον αναγκάσουν να λύσει το ξόρκι και να τον επαναφέρει στη φυσιολογική του μορφή. Η ιστορία αποτελεί επομένως στην ουσία της ένα ταξίδι αναζήτησης, αναζήτησης όχι μόνο των αναμνήσεων και της πραγματικής μορφής και προσωπικότητας του Caiman, αλλά πολύ περισσότερο αυτού του μαγικού σύμπαντος που έχει ξεπηδήσει τόσο έντεχνα από τη φαντασία της Q. Hayashida και η εξερεύνηση του οποίου αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του Dorohedoro.
O Caiman και η Nikaido
Ιαπωνική Κουζίνα: “Gyoza! Φέρε Gyoza!”
Για όσους ασχολούνται με anime γνωρίζουν σίγουρα την προσφιλή τακτική των Ιαπώνων να συνδέουν τους πρωταγωνιστές τους με μία απίστευτη όρεξη για φαγητό – ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα να αποτελεί ο Luffy από το παγκοσμίως γνωστό One Piece (το οποίο έπαιξε κάποτε και στη θρυλική ελληνική τηλεόραση με τίτλο Καπετάνιος Ντρέικ). Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίον απεικονίζουν τις λιχουδιές τους είναι απλά τόσο ελκυστικός, που πολλές φορές πιάνεις τους σιελογόνους αδένες σου να μπαίνουν αυτόματα σε λειτουργία παρατηρώντας τα εδέσματα που παρελαύνουν μπροστά στη μικρή οθόνη. Το Dorohedoro λοιπόν τιμάει αυτή την παράδοση και με μάγειρα τη Nikaido – αλλά όχι μόνο – και ‘δοκιμαστή’ τον Caiman προσφέρει μία τρελή παρέλαση φαγητού. Δεν είναι τυχαίο ότι το intro του anime είναι αυτό:
Από όλα τα εδέσματα του έργου τιμητική θέση έχουν τα gyoza, ένα ιαπωνικό φαγητό με ρίζες στην κινεζική κουζίνα. Τα gyoza είναι τυλιχτά πιτάκια, συνήθως γεμισμένα με χοιρινό, λάχανο, σκόρδο και τζίντερ, τα οποία είτε βράζονται είτε τηγανίζονται. Η συνταγή σίγουρα ωχριά στο να περιγράψει την όρεξη με την οποία τα καταβροχθίζει ο Caiman κατά τη διάρκεια όλη της σειράς!
Ιαπωνικά Gyoza
Το πώς τώρα οι Ιάπωνες καταφέρνουν να συνδέσουν τη μαγειρική και τη λαιμαργία με ακραίες σκηνές μάχης όπως αυτή
παραμένει μυστήριο. Αλλά πολλά είναι άλλωστε τα μυστήρια στην ιαπωνική κουλτούρα!
Με λίγα λόγια. . .
Ο κόσμος του Dorohedoro είναι βρώμικος, λαίμαργος, βίαιος και αηδιαστικός, γεμάτος από punk αισθητική και διεστραμμένες εκπλήξεις κι όμως καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή, γιατί μέσα στο γκροτέσκο κρύβεται μία ιδιαίτερη ομορφιά, βασισμένη στο γέλιο, τη δράση, το χιούμορ, την όρεξη για φαγητό και την ανάλαφρη διάθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι χαρακτήρες – μάγοι και άνθρωποι – καταλήγουν να μας είναι συμπαθητικοί, καθώς ο καθένας τους είναι απίστευτα μοναδικός κι έχει το δικό του ιδιαίτερο τρόπο να σκορπά το γέλιο. Ακόμη και αυτοί που εκ πρώτης όψεως είναι απωθητικοί (όπως ο Johnson, μία τεράστια σαρκοφάγος κατσαρίδα) καταλήγουν στο τέλος άκρως απαραίτητοι για τη διασκέδασή μας. Στην ουσία δεν υπάρχει ξεκάθαρα καλό ή κακό, όμορφο ή άσχημο, σωστό ή λάθος σε αυτόν τον κόσμο και σε αυτή την υπέροχη ανάμειξη βασίζεται η μαγεία του Dorohedoro.
Tip: Για τους πολύ ορεξάτους, πατήστε εδώ για να δείτε μία συνταγή για gyoza! Καλή όρεξη!