Δημήτρης Χορν: Ο Ηθοποιός Που Μας Γέμισε Με Φως!

«Μη φοβάσαι το τρακ. Πηγαίνει πάντα εκεί, όπου υπάρχει ταλέντο»

Ένα από τα πολλά όμορφα λόγια που μας άφησε πίσω ο χαρισματικός άνθρωπος που τίμησε όπως λίγοι το ήθος, την αξιοπρέπεια, την τέχνη, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και έφυγε πάνω στο σανίδι όπου και άφησε ιστορία.

Γεννιέται στην Αθήνα το 1921 με πατέρα τον Παντελή Χορν, στρατιωτικό και συγγραφέα, μητέρα την Ευτέρπη Αποστολίδη και νονά, την βεντέτα του θεάτρου Κυβέλη. Μωρό ακόμα θα κάνει την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στα χέρια της στο έργο  Γειτόνισσες και ως τα 14 του χρόνια, με τη Μαρίκα Κοτοπούλη στο έργο Μαμά Κολιμπρί.

Τα πρώτα Βήματα

Με ένα ποίημα του Βάρναλη το 1937 θα εισαχθεί στη σχολή του Εθνικού θεάτρου και τρία χρόνια αργότερα με την αποφοίτηση του λαμβάνει μέρος ως επαγγελματίας στις παραγωγές του. Ως το 1944 συγκροτεί δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου και ξεκινάει μια ανοδική πορεία που δεν θα κατηφορίσει ποτέ. Το 1951 ένα ταξίδι στην Αγγλία και την Αμερική θα τον γεμίσουν με εμπειρίες και εικόνες που θα φροντίσει να φέρει πίσω μαζί του.

Ο ρόλος του στο θέατρο

Από τις αρχές της δεκαετία του ’50, κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι πρωταγωνιστικοί θίασοι στην Ελλάδα που θα αλλάξουν την πορεία του θεάτρου για πάντα. Στα πρότυπα του Εθνικού, με υψηλό ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, οι θίασοι που δημιουργεί, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Χορν έως και το 1984, αφήνουν το στίγμα τους και ανεβάζουν το επίπεδο του θεάτρου κόντρα σε ανάλαφρα έργα τα οποία προορίζονται για ευρεία κατανάλωση και στοχεύουν μόνο στη αριθμητική αύξηση των εισιτηρίων. Έτσι λοιπόν, ο δρόμος προς το σοβαρό, επαγγελματικό θέατρο ανοίγει μαζί και μέσα από αυτόν.

Το 1952 μαζί Γιώργο Παππά και την Έλλη Λαμπέτη δημιουργεί ακόμα έναν επαγγελματικό θίασο, και από το 1956 έως και το 1959 μόνο με τη Λαμπέτη που υπήρξε και μεγάλος έρωτας της ζωή του.

Μέχρι το τέλος της καριέρας του θα ανεβάσει πάνω από 75 θεατρικές παραστάσεις που θα μας αφήσει ως παρακαταθήκη.

Η μεγάλη οθόνη

Η Φωνή της Καρδιάς, το πρώτο κινηματογραφικό έργο που πρωταγωνιστεί, είναι επίσης και η πρώτη παραγωγή της Φίνος Φιλμ.

Το πανί αγάπησε τον Δημήτρη που εμφανίστηκε σε 10 ακόμα ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες  που δύσκολα θα ξεχαστούν όπως το Κυριακάτικο Ξύπνημα του Μιχάλη Κακογιάννη και συμπρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη, η  Κάλπικη Λίρα του Τζαβέλα, το  Αλίμονο στους νέους του Αλέκου Σακελλάριου.

Ως το τέλος

Το 1966 θα παντρευτεί την  Άννα Γουλανδρή και έως το θάνατό της, το 1988, θα παραμείνει μαζί της. Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, ο Χορν, θα ασχοληθεί με το τραγούδι και το ραδιόφωνο. Μαζί με τη σύζυγό του θα ιδρύσει το Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

https://www.youtube.com/watch?v=AdwB8QDBsnY

Σαν σήμερα, 16 Ιανουαρίου, θα φύγει από τη ζωή μετά από πολυετή ασθένεια. Την κληρονομιά του όμως την βλέπουμε να παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα. Τον ζεν πρεμιέ που χάραξε με το όνομά του το ελληνικό θέατρο, θα μας θυμίζει για πάντα η φράση:

 «Ηθοποιός, Σημαίνει Φως».

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Κείμενο: Βάσω Κουλεντάκη (Lavart)

Πηγή Φωτογραφιών: 1-2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr