Τον τελευταίο χρόνο οι λέξεις COVID και πανδημία μονοπωλούν τα θέματα συζήτησης όλων μας. Λίγοι, ωστόσο, χρησιμοποιούν σωστά τους όρους αυτούς.
Πανδημία COVID19
Αυτό που βιώνουμε, λοιπόν, έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World HealthOrganization, WHO) ως πανδημία, ήδη από τον Μάρτιο του 2020. Ονομάζεται πανδημία COVID19 (COVID19 pandemic), διότι η τοπική επιδημία που ξεκίνησε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, απειλώντας το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 19 στην ονομασία COVID19 προκύπτει από το γεγονός ότι τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην πόλη Γουχάν της Κίνας τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου του 2019.
Τι σημαίνει COVID;
COVID είναι τα αρχικά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και σημαίνουν Corona Virus Disease. Επομένως, όταν κάποιος νοσήσει, εκδηλώσει δηλαδή συμπτώματα, τότε λέμε ότι πάσχει από τη νόσο COVID.
SARS–CoV: 1 και 2
Το πλήρες όνομα του νέου κορωνοϊού είναι SARS–CoV-2 και προκύπτει από τα αρχικά του SevereAcute Respiratory Syndrome-Corona Virus-2. Το νούμερο 2 προστέθηκε διότι υπάρχει άλλος ένας κορωνοϊός, ο SARS ή SARS-CoV-1, ο οποίος προκάλεσε επιδημία στην Κίνα το 2002. Και οι δύο κορωνοϊοί προκαλούν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (συνήθως αμφοτερόπλευρη διάμεση πνευμονία), ωστόσο, ο SARS δεν ήταν ιδιαίτερα μεταδοτικός. Παρότι καταγράφηκαν κρούσματα σε 37 χώρες, ο SARS δεν προκάλεσε πανδημία και περιορίστηκε γρήγορα, καταγράφοντας συνολικά 8.098 περιστατικά και 774 θανάτους. Τα τελευταία περιστατικά νόσου από τον SARS αναφέρθηκαν το 2004.
Τα περίφημα test
Η ανίχνευση του ιού γίνεται με τη βοήθεια ειδικών test: rapid test ή μοριακών rt-PCR. Τα rapid test χρησιμοποιούν τη μέθοδο ανίχνευσης αντιγόνου (Ag-RDT) του ιού και το αποτέλεσμά τους είναι διαθέσιμο σε 15-20 λεπτά από τη στιγμή της εφαρμογής του δείγματος στο αντιδραστήριο. Τα rapid test εμφανίζουν πολύ μεγάλη ειδικότητα (>97%), που σημαίνει ότι η πιθανότητα ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων είναι πολύ μικρή. Ένα θετικό rapid test σημαίνει πιθανότατα και φορεία του ιού. Το μοριακό test COVID με τη μέθοδο της PCR είναι πιο ακριβό, ενώ το αποτέλεσμά του απαιτεί κάποιες ώρες, οι οποίες λόγω του φόρτου των εργαστηρίων είναι συνήθως 24 (εξαίρεση αποτελούν οι επείγουσες περιπτώσεις στις οποίες προστίθεται η ένδειξη ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ κατά την αποστολή του δείγματος). Η αξιοπιστία του ως προς το αποτέλεσμα είναι σαφώς μεγαλύτερη, αφού εμφανίζει αυξημένη ευαισθησία της τάξης του 71%, που σημαίνει ότι είναι μικρό -αλλά υπαρκτό- το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.
Άλλο ασθενής και άλλο φορέας
Όταν βρεθεί ότι κάποιος είναι SARS-CoV-2 (+) είτε με θετικό rapid test, είτε με μοριακό test rt-PCR, αλλά δεν νοσεί, δεν έχει δηλαδή κλινικά ή εργαστηριακά σημεία νόσου, αυτό σημαίνει ότι είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού, αλλά ΔΕΝ νοσεί. Δεν είναι ασθενής, δεν έχει δηλαδή COVID.
Πώς φοριέται η μάσκα;
Μπορεί η πανδημία να εξελίσσεται ακάθεκτη, ωστόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει μάθει ακόμη πώς να φοράει σωστά τη μάσκα προστασίας (χειρουργική, μιας χρήσεως).
Βήμα 1ο: Φορέστε την έγχρωμη πλευρά της μάσκας απ’ έξω (μπλε, πράσινο χρώμα)
Βήμα 2ο: Να θυμάστε ότι το σκληρό τμήμα της μάσκας (βλ. φωτογραφία) προορίζεται για δίπλωμα και εφαρμογή στη ράχη της μύτης προκειμένου να επιτύχουμε υψηλότερη προστασία.
Για να μας προστατεύσει η μάσκα πρέπει να τη φοράμε σωστά. Θυμίζω: μύτη και στόμα μέσα.
Δεν είναι όλες οι μάσκες ίδιες
Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID ξεκίνησε η κατασκευή μασκών από μια τεράστια ποικιλία υφασμάτων. Δυστυχώς, αποδείχτηκε και τεκμηριωμένα ότι δεν είναι επαρκώς ασφαλείς όλες οι μάσκες, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για την κατασκευή τους. Γι’ αυτό, στους πολίτες συστήνεται η χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας μιας χρήσεως. Εάν επιθυμούν, μπορούν να φορούν επιπλέον ΚΑΙ υφασμάτινη μάσκα, αλλά ποτέ μόνο υφασμάτινη. Απαγορεύονται οι μάσκες με βαλβίδα, καθώς προορίζονται για αποκλειστική ενδονοσοκομειακή χρήση σε θαλάμους ασθενών.
Η ζωή μας έχει αλλάξει πολλαπλώς. Λίγα νανόμετρα γεννητικού υλικού έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα. Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι χαρακτηριστικό των οργανισμών που επιβιώνουν. Δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, μόνο μπροστά μπορούμε να πάμε.
Και για το τέλος, μια μικρή υπενθύμιση:
Κι αυτό θα περάσει.
Κείμενο: Κλεονίκη Αθανασιάδου (Lavart)
Διαβάστε περισσότερα για την άλλη όψη της πανδημίας εδώ:
Τέχνη και πανδημία – τέσσερις καλλιτέχνες που έδρασαν μέσα στο 2020