Ο Codex Gigas, γνωστός και ως Βίβλος του Διαβόλου, είναι ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο που φημίζεται για το σημαντικό μέγεθός του και την ενδιαφέρουσα απεικόνιση του διαβόλου.
Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτό το αρχαίο έγγραφο και γιατί ονομάζεται Βίβλος του Διαβόλου (Codex Gigas);
Ο Codex Gigas, που προέρχεται από τον 13ο αιώνα στη Βοημία, στο μοναστήρι Podlazice, που σήμερα βρίσκεται εντός της Τσεχικής Δημοκρατίας, περιλαμβάνει μια λατινική μετάφραση της Βίβλου και διάφορα θρησκευτικά κείμενα. Αυτό το δερματόδετο χειρόγραφο, που εκτίθεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, είναι αξιοσημείωτο για τις κολοσσιαίες αναλογίες του, καθώς έχει ύψος περίπου 36 ίντσες, πλάτος 20 ίντσες και πάχος σχεδόν 9 ίντσες, ενώ ζυγίζει 165 κιλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποδίδεται σε έναν μόνο συγγραφέα, ο οποίος, λόγω της ομοιομορφίας της γραφής και των εικονογραφήσεων, πιστεύεται ότι αφιέρωσε 30 χρόνια στη δημιουργία του.
Ο Codex Gigas, που συχνά μελετάται από ειδικούς, περιέχει πλούτο γνώσεων που έχουν δημιουργηθεί με σχολαστικότητα. Περιλαμβάνει την πλήρη Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, έργα του Φλάβιου Ιώσηπου, ιατρικά κείμενα, ιστορικά αρχεία, ακόμη και μια εγκυκλοπαίδεια. Ορισμένοι εικάζουν ότι κάποτε περιείχε τον κανόνα του Αγίου Βενέδικτου, αν και αυτός έχει χαθεί από την ιστορία. Ωστόσο, πέρα από το μέγεθος και το περιεχόμενό του, είναι η ολοσέλιδη απεικόνιση του διαβόλου που δίνει στον Codex Gigas το δυσοίωνο παρατσούκλι του.
Ο διάβολος που απεικονίζεται στο χειρόγραφο κάθεται σε έναν θρόνο, περιτριγυρισμένος από φλόγες και διαβόλους, με τα μάτια του να φαίνεται ότι ακολουθούν τον αναγνώστη, καθώς διαβάζει τις σελίδες του. Αυτή η ανατριχιαστική εικόνα είναι υπεύθυνη για το παρατσούκλι “Η Βίβλος του Διαβόλου”, το οποίο προσθέτει στη σκοτεινή και μυστηριώδη ιστορία του Codex Gigas.
Η προέλευση αυτού του αρχαίου χειρογράφου καλύπτεται από αβεβαιότητα. Είναι γνωστό ότι ένα μοναχικό άτομο, ενδεχομένως ένας μοναχός με το όνομα Herman the Recluse, το δημιούργησε τον 13ο αιώνα. Ο θρύλος λέει ότι ο Χέρμαν, καταδικασμένος σε εκτέλεση για παραβίαση των μοναστικών του όρκων, σύναψε συμφωνία με τον διάβολο για να ολοκληρώσει ένα βιβλίο που θα περιείχε όλη την ανθρώπινη γνώση σε μία μόνο ημέρα, ένα έργο που ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί. Απελπισμένος και καταδικασμένος, δέχτηκε τη βοήθεια του διαβόλου και ολοκλήρωσε τον Codex Gigas με αντάλλαγμα τη ψυχή του.
Η εικόνα του διαβόλου θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τη στιγμή που ο διάβολος ήρθε να πάρει την ψυχή του Χέρμαν. Άλλες ιστορίες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για φόρο τιμής στον συγγραφέα του χειρόγραφου. Ο Κώδικας Gigas, που αναφέρεται για πρώτη φορά το 1295 σε απογραφή του μοναστηριού στο Podlazice της Τσεχίας, έχει υποστεί ένα ταραχώδες ταξίδι. Τα σουηδικά στρατεύματα τον κατάσχεσαν το 1594 κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου. Επέστρεψε για λίγο στην Πράγα το 1883, προτού μεταφερθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, όπου παραμένει σε δημόσια έκθεση.
Ο Codex Gigas κατέχει έναν σημαντικό τίτλο ως το μεγαλύτερο σωζόμενο μεσαιωνικό χειρόγραφο, που διακρίνεται από πάνω από 300 εικονογραφήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβλητικής εικόνας του διαβόλου. Επιπλέον, χρησιμεύει ως ζωτικής σημασίας ιστορική πηγή, καθώς περιέχει κείμενα που έχουν χαθεί ή δεν έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, προσφέροντας μια μοναδική εικόνα του μεσαιωνικού κόσμου. Παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει τον μύθο του, ο Codex Gigas παραμένει ένα γοητευτικό και μυστηριώδες τεχνούργημα, παρέχοντας μια ματιά στη ψυχή του αινιγματικού δημιουργού του.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το Ηistory Defined