Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Από το προφίλ του Astronio στο Facebook

Astronio: τα 12 πιο σημαντικά αστρονομικά γεγονότα του 2020

Ο Astronio απαριθμεί τα 12 πιο σημαντικά αστρονομικά γεγονότα του 2020

O Παύλος Καστανάς, κατά youtube Astroniο, o άνθρωπος που μας έκανε να νιώθουμε τόσο «μικροί» απέναντι στο απέραντο (ή και όχι) σύμπαν και, ταυτόχρονα, μας έμαθε να νιώθουμε «μεγάλοι», αφού μπορούμε να ανακαλύπτουμε συνέχεια νέες αλήθειες για τον κόσμο, καταγράφει το δικό του δωδεκάλογο με τα σημαντικότερα αστρονομικά γεγονότα του 2020.

Ακολουθεί αυτούσιο το post από το προφίλ του στο facebook.

Έναστρος Ουρανός
Από το προφίλ του Astronio στο Facebook

«Καλή χρονιά σε όλους, ευτυχισμένο το 2021! Εύχομαι να είναι μια χρονιά με πρόοδο και ευημερία για το σύνολο της ανθρωπότητας!

Συγκέντρωσα μερικά από τα σημαντικότερα αστρονομικά γεγονότα του 2020, για να τα θυμηθούμε μαζί:

1. Φεβρουάριος 2020: Κορυφώθηκε το αινιγματικό σκοτείνιασμα του αστέρα Betelgeuse και ύστερα άρχισε σιγά σιγά να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Η επικρατέστερη εξήγηση για την ανεξήγητη μείωση της λαμπρότητάς του που είχε παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες είναι η ύπαρξη δίσκου σκόνης γύρω από τον αστέρα.

2. Μάιος 2020: Πραγματοποιήθηκε η ιστορική πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση της Space X ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στα διαστημικά ταξίδια.

3. Ιούλιος 2020: Έγινε ορατός ο κομήτης C/2020 Neowise, τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε για αρκετές ημέρες από τη χώρα μας.

4. Ιούλιος 2020: Εκτοξεύτηκε η αποστολή Mars 2020 που φέρει το rover Perseverance, με σκοπό την αναζήτηση ιχνών ζωής από το παρελθόν του Άρη στον κρατήρα Jezero. Μαζί με το rover θα δοκιμαστεί και το ελικόπτερο «Ingenuity». Η αποστολή θα φτάσει στον Άρη τον Φεβρουάριο του ’21.

5. Ιούλιος 2020: Φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά δύο γίγαντες πλανήτες γύρω από έναν αστέρα σαν τον Ήλιο μας. Πρόκειται για το σύστημα TYC 8998-760-1.

6. Σεπτέμβριος 2020: Ανιχνεύθηκαν βαρυτικά κύματα από τη συνένωση δύο μαύρων τρυπών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας μεσαίου μεγέθους, με μάζα 142 ηλιακές μάζες. Είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες του σχηματισμού μιας μαύρης τρύπας τέτοιας μάζας.

7. Σεπτέμβριος 2020: Ανακοινώθηκε η πιθανή ανακάλυψη φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής ψηλά στην ατμόσφαιρα του γειτονικού μας πλανήτη. Μεταγενέστερες μελέτες αμφισβήτησαν το εύρημα αυτό.

8. Σεπτέμβριος 2020: Έγινε η πρώτη πιθανή ανακάλυψη εξωπλανήτη γύρω από άστρο άλλου γαλαξία. Πρόκειται για τον πλανήτη M51-ULS-1b στον γνωστό «Γαλαξία της Δίνης».

Space X
Space X

9. Οκτώβριος 2020: Ανακαλύφθηκε νερό στο έδαφος της Σελήνης από το ιπτάμενο αστεροσκοπείο SOFIA. Το νερό αυτό εντοπίζεται ακόμα και σε περιοχές που φωτίζονται από τον Ήλιο.

10. Δεκέμβριος 2020: Είχαμε ένα δραματικό τέλος για ένα τεράστιο κεφάλαιο της ραδιοαστρονομίας, με την καταστροφή του περίφημου ραδιοτηλεσκοπίου του Αρεσίμπο.

11. Δεκέμβριος 2020: Η κινέζικη αποστολή Chang’e 5 προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη Σελήνη την 1η Δεκεμβρίου του ’20. Στις 16 Δεκεμβρίου επέστρεψε με επιτυχία στη Γη έχοντας συλλέξει δείγματα από τη σεληνική επιφάνεια. Η ανθρωπότητα είχε να συλλέξει σεληνιακά δείγματα από το 1976 (με τη σοβιετική αποστολή Luna 24).

12. Δεκέμβριος 2020: Στις 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή μεγάλη σύνοδος Δία και Κρόνου. Ήταν η πιο κοντινή και ορατή «συνάντηση» των δύο πλανητών από την άνοιξη του 1226, επιτρέποντας στους αστροφωτογράφους να τραβήξουν εντυπωσιακές φωτογραφίες, με τους δύο πλανήτες στο ίδιο οπτικό πεδίο.

Σε ό,τι αφορά το κανάλι Astronio, τα πιο δημοφιλή βίντεο ήταν η συνέντευξη με τον Neil deGrasse Tyson, η “υπόθεση της προσομοίωσης” και “η σύγκρουση με τον γαλαξία της Ανδρομέδας“.

Ελπίζω ότι το 2021 θα έχουμε ακόμα πιο εντυπωσιακές αστρονομικές ανακαλύψεις! Να ‘στε όλοι καλά!»

Mars 2020
Mars 2020

Βρείτε όλες τις πληροφορίες για το βιβλίο του Παύλου Καστανά «Προς τ’ άστρα», από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ εδώ.

Βρείτε την επίσημη σελίδα του Astronio εδώ.

Πηγή Εικόνων

 

Κείμενο: Άρτεμις Στυλιανού (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr