Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Άσπεργκερ: Μία -ιατρικά- επικίνδυνη ονομασία, με «σκιές» που φτάνουν ως την Ναζιστική Γερμανία

Για πολλά χρόνια ο Χανς Άσπεργκερ θεωρούταν ένας ιατρικός ήρωας, στην πραγματικότητα όμως -σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερευνητών- η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική.

Λίγο πολύ, όλοι έχουν ακούσει για το Άσπεργκερ αλλά και για διάσημους ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως η συγκεκριμένη ονομασία έχει αποσυρθεί, με τους λόγους να είναι πάρα πολύ σοβαροί. Πλέον, κάποιος που έχει συμπτώματα που τον κατέτασσαν στο «Άσπεργκερ» έως το 2013, παίρνει την διάγνωση ASD (autism spectrum disorder).

Αρχικά -στο ιατρικό κομμάτι- το να διαγνωστεί κάποιος με Άσπεργκερ μπορεί να υποβαθμίσει την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και την ανάγκη της φροντίδας την οποία θα πρέπει να δεχθεί. Όπως αναφέρει η  Edith Sheffer,  συγγραφέας του βιβλίου που εξηγεί την ιστορία του Άσπεργκερ «Κατά την εμπειρία μου το κράτος βοηθάει πολύ περισσότερο ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό, παρά με Άσπεργκερ. Για αυτό πολλές οικογένειες προσπαθούσαν να πάρουν διαφορετικές διαγνώσεις από γιατρούς, έως ότου κάποιος δώσει αυτήν του αυτισμού». 

Μάλιστα στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί κάτι αρκετά ανησυχητικό. Παιδιά τα οποία έχουν διαγνωστεί με αυτισμό και λαμβάνουν την απαιτούμενη θεραπεία, καταλήγουν να κάνουν πολύ σημαντικότερη πρόοδο από παιδιά τα οποία έχουν διαγνωστεί με Άσπεργκερ και δεν έχουν την φροντίδα που θα έπρεπε.

Οι αντιδράσεις από τους «Aspies»

Εδώ και οκτώ χρόνια (από το 2013) λοιπόν η ονομασία «Άσπεργκερ» έχει εγκαταλειφθεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Υπήρχε μία ολόκληρη κοινωνία η οποία είχε στηθεί γύρω από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Calgary, Adam McCrimmon είχε τονίσει ότι «Αρκετοί άνθρωποι βλέπουν αυτήν την διάγνωση ως την ταυτότητά τους, έχουν φίλους με Άσπεργκερ, πηγαίνουν σε συνέδρια για άτομα με Άσπεργκερ και αποκαλούν τους εαυτούς τους Aspies».

Για αυτόν τον λόγο ακόμη και σήμερα ο όρος αυτός παραμένει. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι προτιμούν την συγκεκριμένη ορολογία, παρά τα όσα συστήνουν οι γιατροί. Ακόμη είναι πολύ ευκολότερο για τους γονείς να αποδεχτούν τον όρο «Άσπεργκερ», παρά αυτόν του αυτισμού.

Τονίζεται πάντως ότι όσο περνάνε τα χρόνια, με την βοήθεια ερευνών αλλά και επιστημόνων οι οποίοι ειδικεύονται σε αυτό το ζήτημα, θα υπάρχουν υπο-κατηγορίες οι οποίες όμως θα είναι πολύ πιο ακριβείς από αυτό που έχουμε μέχρι τώρα δει.

Η σύνδεση με την Ναζιστική Γερμανία

Οι ιατρικοί λόγοι μπορεί να ήταν αυτοί που έκαναν το όνομα «Άσπεργκερ» να αποσυρθεί από τα δεδομένα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, αλλά ο πραγματικός λόγος που εξαλείφεται είναι διαφορετικός. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Αυστριακός γιατρός Χανς Άσπεργκερ θεωρούταν ήρωας, ένας άνθρωπος ο οποίος προστάτεψε πολλά παιδιά και βοήθησε την παγκόσμια κοινότητα να καταλάβει περισσότερο τα προβλήματά τους.

Όπως όμως έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια, αυτή η ιστορία απέχει πολλά μίλια από την πραγματικότητα. Ο Αυστριακός γιατρός όντως βοήθησε αρκετά παιδιά, αλλά το κίνητρο του αμφισβητείται. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιστημόνων που έχουν ερευνήσει το συγκεκριμένο γεγονός, ο Άσπεργκερ εκτιμούσε τα παιδιά που είχαν τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες αλλά και δυνατότητες μεν, το έκανε όμως για τους λάθους λόγους δε. Θεωρούσε ότι τα συγκεκριμένα παιδιά θα είναι «χρήσιμα» και «εύκολα να τα διδάξεις» και αυτός ήταν ο λόγος που τα προστάτευε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Άσπεργκερ ήταν -έστω ανεπίσημα- μέλος του Ναζιστικού κόμματος, κάτι που προσπάθησε να κρύψει μετά την πτώση του καθεστώτος. Ως μέλος των Ναζί, ο Αυστριακός έστελνε όσα παιδιά έπασχαν από αυτισμό -αλλά όχι Άσπεργκερ- σε εγκαταστάσεις που τα οδηγούσαν τελικά στον θάνατό τους.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί, πως υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Η ανθρωπολόγος Ντιν Φαλκ έχει αμφισβητήσει ανοιχτά την ανάμειξη του Άσπεργκερ με τους Ναζί, χωρίς όμως να συγκεντρώσει ιδιαίτερους συμμάχους γύρω από την άποψη που κατέθεσε.

Όπως και να έχει, τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο όρο. Πολλοί που χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους ως «Aspies» έχουν πλέον σταματήσει να το κάνουν και φαίνεται πως έχουμε μπει σε μία αντίστροφη μέτρηση που θα οδηγήσει στην εξάλειψη της ονομασίας.

Πηγές πληροφοριών: verywellhealth.com

Βιβλίο: Asperger’s Children: The Origins of Autism in Nazi Vienna

Κείμενο: Ιάσονας Μίσχος (lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr