Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου πλησιάζει σε νησί της Νότιας Γεωργίας, στο Νότιο Ατλαντικό, με κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην άγρια φύση, εάν σταθεροποιηθεί κοντά στο νησί.
Το παγόβουνο A-68A, το οποίο η NASA εκτιμά ότι έχει περίπου το μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας Ντελαγουέρ, αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen C στην Ανταρκτική το 2017, με κίνηση προς το νησί της Νότιας Γεωργίας.
Το νησί έχει πλούσιο οικοσύστημα, καθώς ο πυθμένας της θάλασσας φιλοξενεί μαλάκια, μαλακόστρακα, σφουγγάρια και άλλα πλάσματα. Η απειλή να καταστραφούν όλα αυτά στην πορεία του τεραστίων διαστάσεων πάγου είναι μεγάλη.
Το παγόβουνο, που παρακολουθείται με προσοχή από τους επιστήμονες τον τελευταίο καιρό, έχει έκταση 4,200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί, είναι η πιθανότητα το παγόβουνο να φρακάρει και αργά-αργά να λιώνει για τα επόμενα 10 χρόνια, σε εκείνο το σημείο. Πέρα από τον κίνδυνο προς το θαλάσσιο οικοσύστημα, το μεγάλο παγόβουνο μπορεί να εμποδίσει πιγκουίνους και φώκιες να έχουν πρόσβαση στο κριλ που είναι η κύρια τροφή τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής.
To British Antartic Survey (BAS) θα ηγηθεί της εκστρατείας, με πρώτη μέρα την 11η του Ιανουαρίου του νέου έτους. Οι ερευνητές θα προσεγγίσουν το A68a με το Royal Research Ship James Cook σε ένα ταξίδι τριών ημερών. Θα χρησιμοποιήσουν υποβρύχια ρομπότ-οχήματα και όργανα δειγματοληψίας για να δουν πώς η παγωμένη μάζα επηρεάζει το περιβάλλον της.
Τα μεγάλα παγόβουνα αλλάζουν τη θερμοκρασία της θάλασσας γύρω τους και φέρνουν τεράστιους όγκους γλυκού νερού καθώς λιώνουν. Αυτό επηρεάζει τις συνθήκες για όλη τη θαλάσσια ζωή – από τους απλούστερους πλαγκτονικούς οργανισμούς μέχρι τα μεγαλύτερα πλάσματα στον ωκεανό, τις φάλαινες. Επίσης, η ψυχρότερη θερμοκρασία και η απελευθέρωση δισεκατομμυρίων τόνων γλυκού νερού στην περιοχή θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή του εδάφους.
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν δίχτυα και μπουκάλια για να φτάσουν και να μελετήσουν τα ζώα του νερού. Ανεμόπτερα θα περιπολούν για διάρκεια τεσσάρων μηνών και θα μεταδίδουν δεδομένα προς στο πλοίο. Οι παρατηρήσεις αυτές, μαζί με τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τα πλοία, θα δημιουργήσουν μια πιθανή εικόνα των επιπτώσεων της εξέλιξης του παγόβουνου στο περιβάλλον.
Κείμενο: Λένα Ζετσίδου (Lavart)
Πηγή πληροφοριών: BBC