[dropcap size=big]Δ[/dropcap]εν ξέρω πως ακριβώς να το χαρακτηρίσω, θα μπορούσε να ‘ναι ανέκδοτο ή εικόνα από ένα όνειρο, σε κάθε περίπτωση το να βλέπεις κόσμο κάθε ηλικίας και φύλου να παρακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ για το πώς οι Ισλανδοί κατάφεραν να φτάσουν στο Euro 2016 είναι κάτι μοναδικό. Κι όλα αυτά, σ’ ένα φεστιβάλ που φέρει τον τίτλο οφσάιντ, αυτή την μαγική λέξη που θα παραμένει ακατανόητη στο πέρας των αιώνων για το μισό τουλάχιστον πληθυσμό της γης.
[dropcap size=big]Κ[/dropcap]αι δεν ήταν μόνο η ποικιλία στην μερίδα του κοινού που πραγματικά εναλλασσόταν από μικρά παιδάκια με τους γονείς τους, ζευγαράκια που αποφάσισαν να περάσουν έτσι το σαββατόβραδό τους, μεγαλύτερης ηλικίας μπαλαδόφατσες ή ακόμα και κοριτσοπαρέες που είπαν να κάνουν κάτι πιο εναλλακτικό. Έβλεπες την μαζική αποδοχή της στρογγυλής θεάς και στα ίδια τα ντοκιμαντέρ, αφού γυναίκες πήγαιναν στο γήπεδο για να δουν τα όμορφα παλικάρια της Δυναμό Κιέβου και ιδιαιτέρως το ψιλόλιγνο Λομπανόφσκι, (Lobanofskiy Forever) ενώ μια ολόκληρη πόλη, το Μπάρι προσπάθησε να σώσει από την χρεωκοπία την τοπική ομάδα(Una Merivigliosa Stagione Fallimentare) και μια ολόκληρη χώρα έχει αποφασίσει να κάνει τα παιδιά της ποδοσφαιριστές(Inside a volcano.The rise of Iselandic Football).
[dropcap size=big]Γ[/dropcap]ιατί το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει φύλα, φυλές, έθνη, να σταματήσει έστω και προσωρινά έναν πόλεμο, όπως μας περιγράφουν οι πρωταγωνιστές του Lebanon wins the World Cup, όπου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη χώρα του Λιβάνου το 1982, οι Ισραηλινοί σταμάτησαν προσωρινά τους βομβαρδισμούς για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όλοι τον αγώνα του Μουντιάλ ανάμεσα στην Βραζιλία και την Ιταλία.
Αυτό που έχουν δημιουργήσει οι Parenthesis είναι κάτι πολύ όμορφο και διαφορετικό και το γεγονός αυτό χρίζει από μόνο του το εγχείρημά τους επιτυχημένο. Ελπίζοντας λοιπόν να βγούμε και του χρόνου οφσάιντ, χαιρετίζω την προσπάθεια κι ευχαριστώ για το ταξίδι. Μοναδική προσωπική παράκληση, και όχι μόνο δική μου θαρρώ, λίγα περισσότερα βρετανικά ντοκιμαντέρ, εκεί δηλαδή που μέχρι και οι φανέλες των ποδοσφαιριστών είναι εθνικό ζήτημα(Get Shirty!)