Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Μαρίνα Αρπλιά

Απόλαυσε τη γονεϊκότητα με το Project Parenting

Η Μαρίνα Αρπλιά, ιδρύτρια του Project Parenting, μίλησε στη Lavart για το όραμα πίσω από την ομάδα της και μας γέμισε με φωτεινά συναισθήματα, γεμάτα αγάπη και αποδοχή!

Το Project Parenting είναι μία πλατφόρμα που απευθύνεται σε γονείς και προσφέρει εργαλεία και λύσεις που στοχεύουν στην ολιστική γονεϊκότητα, την εξέλιξη του γονέα σε σχέση με το παιδί του, τον σύντροφό του και τον εαυτό του! Απαρτίζεται από μία ομάδα ειδικών, όχι μόνο σε θέματα παιδιού και οικογένειας, αλλά και υγείας, διατροφής, επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ προσφέρει online σεμινάρια και ομιλίες για γονείς, e-books και αρθρογραφία.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, με νέους γονείς και ανθρώπους που επιθυμούν να κάνουν παιδιά να βρίσκονται με ερωτηματικά και προβληματισμούς στο κεφάλι τους, αυτές οι πρωτοβουλίες, ειδικά στην χώρα μας, είναι κάτι που μας δίνει αισιοδοξία και πρέπει να τις επικροτούμε!

Γνωρίστε την πρώτη e-πλατφόρμα ολιστικής γονεϊκότητας στην Ελλάδα!

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Αυτό που χαρακτηρίζει το Project Parenting είναι η ολιστικότητα και η αντιμετώπιση του ανθρώπου, όχι μόνον υπό το πρίσμα του γονέα, αλλά και των υπόλοιπων χαρακτηριστικών που τον εκφράζουν. Τι ήταν αυτό που εντοπίσατε στη γονεϊκή πραγματικότητα που σας έκανε να ακολουθήσετε μία ολιστική προσέγγιση και κατά συνέπεια να δημιουργήσετε την πλατφόρμα;

Μαρίνα Αρπλιά – Πριν ξεκινήσουμε την πλατφόρμα κάναμε μία μεγάλη έρευνα σε πάνω από 1000 Έλληνες γονείς και βρήκαμε τα εξής: Οι σημερινοί γονείς παλεύουν μόνοι τους να βρουν έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση, ψάχνοντας στο ίντερνετ. Απ’ τις ομάδες γονεϊκότητας μέχρι τα πιο ενημερωμένα, επιστημονικά site και διεθνή πρωτόκολλα. Παράλληλα, έχουν τεράστια ανάγκη για υποστήριξη και ενθάρρυνση. Να ξέρουν ότι κάνουν (πραγματικά) το καλύτερο για τα παιδιά τους και να επιβραβεύονται γι’ αυτό. Όχι να κρίνονται ή να συγκρίνονται για τις επιλογές τους.

Βλέπουμε τον γονιό πρώτα ως άνθρωπο, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τον δούμε. Ως ένα ολοκληρωμένο ον (!) με ανάγκες, επιθυμίες, σκέψεις, προβλήματα και συναισθήματα που δεν αφορούν μόνο τα παιδιά του. Αλίμονο αν ήταν αλλιώς.

Project Parenting
Project Parenting

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Τι είναι αυτό που ωθεί ένα άτομο να παραμελεί τους υπόλοιπους ρόλους του και να αντιμετωπίζει τον εαυτό του μόνο ως γονέα;

Μαρίνα Αρπλιά – Δεν μπορώ να ξέρω, μιας και δεν είμαι ακόμα μαμά. Φαντάζομαι ότι το να μεγαλώνεις παιδί είναι τόσο δύσκολο που σε καταπίνει – τουλάχιστον στην αρχή. Σαν κόρη, πάντως, θέλω πω στους γονείς ότι τους χρειαζόμαστε ολόκληρους. Με το παρελθόν τους, το μέλλον, τις φιλοδοξίες, τις αδυναμίες, τα λάθη τους και τη διόρθωση αυτών. Τα παιδιά ρουφάνε κι αποθηκεύουν τις συμπεριφορές των γονιών τους και ζουν κατ’ εικόνα και ομοίωσίν τους. Οπότε, γονείς, ζήστε αληθινά, σε όλους τους ρόλους σας!  Στο Project Parenting λέμε συχνά: “Η γονεϊκότητα δεν είναι ταυτότητα. Είναι ρόλος. Απόλαυσέ τον.”

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Στην πλατφόρμα του Project Parenting μπορεί κανείς να βρει ανθρώπους που προέρχονται από διάφορες ειδικότητες. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας;

Μαρίνα Αρπλιά – Αγάπη, αποδοχή και φως! Αυτά είναι τα βασικά μας κριτήρια! Είμαι εξαιρετικά περήφανη για τους επαγγελματίες που έχουμε συγκεντρώσει. Είναι οι καλύτεροι σ’ όλη την Ελλάδα, με επιστημονικό κύρος και γνώσεις που συνεχώς ανανεώνονται (όλοι στο Project Parenting αγαπάμε τη δια βίου μάθηση!). Κανείς απ’ τους επαγγελματίες μας δεν θα κρίνει ποτέ έναν γονιό για τις επιλογές του ή θα τον κάνει να νιώσει αμήχανα γι’ αυτές. Ούτε θα πει “ας το να κλάψει” ή “το μητρικό γάλα γίνεται νερό στους 6 μήνες”. Είναι θετικοί άνθρωποι, ταγμένοι στον ίδιο σκοπό: Έναν καλύτερο κόσμο, συμπεριληπτικό και φωτεινό. Μαζί, – ο καθένας στον τομέα του – λύνουμε προβλήματα, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και φέρνουμε τη φροντίδα και την ισορροπία στις ζωές των οικογενειών.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Κάνετε λόγο για τη σημασία του ρόλου των γονέων στη γενιά του αύριο. Πού πιστεύετε πως πρέπει να επενδύσει ο σύγχρονος γονέας, ώστε η γενιά του αύριο να είναι καλύτερη από αυτή του σήμερα;

Μαρίνα Αρπλιά – Στην αληθινή σύνδεση με τον εαυτό του και το παιδί του. Εκεί βρίσκεται όλη η μαγεία. Μόνο έτσι θα μεγαλώσει η επόμενη γενιά χορτασμένη και λιγότερο τραυματισμένη! Αυτό, όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνει κανείς μόνος του. Ακούγοντας “Μην το παίρνεις αγκαλιά, θα το κάνεις μαμόθρεφτο κλπ”. Ή ψάχνοντας 6 ώρες/ημέρα στο ίντερνετ να λύσει τις απορίες της καθημερινότητας.

Αυτό το κενό το καλύπτει το Project Parenting. Προσφέρει τη γνώση που χρειάζεσαι άμεσα ο γονιός, χωρίς να χάνει τον πολύτιμο χρόνο του, σκάβοντας στο αχανές ίντερνετ, σαν χρυσοθήρας, για έγκυρη γνώση.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Τα τελευταία χρόνια, είναι υπέροχη η αλλαγή που παρατηρείται στη μορφή του «πατέρα» μέσα στην οικογένεια. Από σκληρός νομοθέτης αλλάζει σε εξίσου ισότιμος φροντιστής με τη μητέρα, κάτι που επιδιώκεται και από την πλευρά των γυναικών και από την πλευρά των ανδρών. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η μεταστροφή;

Μαρίνα Αρπλιά – Ευτυχώς, ζούμε στην ιστορική περίοδο της θετικής μεταστροφής. Δηλαδή, σταματάμε να κοιτάμε γύρω μας για οδηγίες και ξεκινάμε να βλέπουμε μέσα μας τις αλήθειες. Σταματάμε να ζούμε όπως “θα έπρεπε” ή “όπως το κάνει η κόρη της Σπυριδούλας”. Ξεμαθαίνουμε και μαθαίνουμε απ’ την αρχή, μαζί.

Δεν είναι άδικο οι μπαμπάδες να μη ζουν την πατρότητα και τη φροντίδα, και το βαθύ δέσιμο με το παιδί τους, για να προστατέψουν την εικόνα τους ή οτιδήποτε άλλο; Θετική μεταστροφή, συμπερίληψη, κατάργηση των “πρέπει”. Μαγικό!

Project Parenting
Project Parenting

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Στην πρωτόγνωρη περίοδο με τις συνθήκες εγκλεισμού που διανύσαμε, και διανύουμε ακόμη εν μέρει, ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς, με τι είδους αιτήματα απευθύνονται σε εσάς και πώς εσείς συμβάλλετε στο να βοηθηθούν;

Μαρίνα Αρπλιά – Οι γονείς παλεύουν με τα πάντα. Η κούραση της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερη στα σπίτια που υπάρχουν παιδιά. Στην αρχή ήταν μία ωραία ευκαιρία να σμίξουν οι οικογένειες, στη συνέχεια όμως έγινε αρκετά κλειστοφοβικό. Ειδικά αν η μαμά ή ο μπαμπάς ή και οι δύο δουλεύουν απ’ το σπίτι, δεν έχουν βοήθεια, δεν έχουν πολλές συσκευές, ή τα παιδιά κάνουν WebEx κλπ. δυσκολεύονται πολύ. Οι περισσότεροι γονείς μας ζητάνε τρόπους ν’ απασχολούν τα παιδιά τους, μακριά απ’ τις οθόνες. Έχουμε πάρα πολύ υλικό με αναλογικό παιχνίδι, έξυπνες και διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Πιστεύετε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν παιδιά; Αν ναι γιατί;

Μαρίνα Αρπλιά – Δεν μπορώ να το ξέρω, ωστόσο, θα μου φαινόταν πολύ λογικό. Το να μεγαλώνεις παιδί στην Ελλάδα σήμερα είναι σαν να προσπαθείς να συναρμολογήσεις μία βιβλιοθήκη ΙΚΕΑ χωρίς οδηγίες χρήσης, στη μέση του δρόμου, με κόσμο να σε κοιτάει και να σου σφυρίζει ότι δεν το κάνεις καλά. Φαντάζομαι ότι δεν είναι και το πιο ευχάριστο.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Στην πλατφόρμα σας, υπάρχει η δυνατότητα ο χρήστης να αξιοποιήσει και την Premium εκδοχή του Project Parenting. Τι περισσότερο περιλαμβάνει αυτό και πώς μπορεί να επωφεληθεί ένας γονέας επιλέγοντάς το;

Μαρίνα Αρπλιά – Το Project Parenting είναι μία συνδρομητική πλατφόρμα γνώσης και εξέλιξης των γονιών. Οι καλύτεροι επαγγελματίες της θετικής διαπαιδαγώγησης δημιουργούν υλικό που τους ζητάνε οι γονείς. Βίντεο, eBooks, άρθρα και εβδομαδιαία διαδραστικά webinars καθώς και ένα κλειστό Facebook Group είναι στη διάθεση της μαμάς ή του μπαμπά που θέλει να λύσει καθημερινές, πρακτικές απορίες της/ του, να απενοχοποιηθεί και να βρει το στήριγμα που της/ του λείπει. Με το που γίνεται κάποιος μέλος ανοίγει την πόρτα του θησαυροφυλακίου όπου βρίσκεται μαζεμένη όλη αυτή η γνώση και έχει άμεση πρόσβαση σε όλο το υλικό.

E- books
E- books – Project Parenting

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Σκοπεύετε να οργανώσετε και δια ζώσης εκπαιδευτικές συναντήσεις για γονείς;

Μαρίνα Αρπλιά – Είμαστε μία ολοζώντανη πλατφόρμα και μια ομάδα που λατρεύει τους γονείς και ψάχνεται όλη την ώρα για το πώς θα τους υπηρετήσει καλύτερα! Ό,τι υλικό φτιάχνουμε το έχουν ζητήσει τα μέλη μας, υπάρχει αλληλεπίδραση, δεν είμαστε απρόσωπη εταιρεία. Οπότε, αν δούμε ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη, θα το συζητήσουμε, φυσικά! Θα ήταν πολύ ωραίο!

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Και μιας που μιλάμε για γονείς, πώς πιστεύετε ότι οι δικοί σας γονείς επηρέασαν τον τρόπο που υπάρχετε σήμερα και βλέπετε τη ζωή;

Μαρίνα Αρπλιά – Οι γονείς είναι τα πάντα. Φτιάχνουν το σώμα του ανθρώπου (ή και όχι), ύστερα το γεννούν (ή και όχι) και του μαθαίνουν τα πάντα για το πώς δουλεύει ο κόσμος μας (ναι!!!). Οι γονείς είναι τα πάντα για το παιδί. Και οι δικοί μου το ίδιο.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Δανάη Κώτσου.

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη: Δρ Φλωρεντία Δελλή – Εμβολιασμός και κοινωνικότητα

 

Συνέντευξη: Λένα Ζετσίδου (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr