Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»: Εκπαιδεύοντας Ρομαντικούς Kοσμο-λάτρεις

Επισκόπηση I Διονύσης Π. Σιμόπουλος Ι Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος: αυτός είναι ο υπότιτλος του βιβλίου, ο οποίος σε συνδυασμό με τον τίτλο περιγράφουν τέλεια το περιεχόμενο – μια σύμμειξη βιογραφικών ιστοριών και εκπαιδευτικού υλικού για τα διαστημικά ταξίδια, το βάρος των τηλεσκοπίων και το υλικό κατασκευής των δορυφόρων. Φορές θυμίζει την εκλαϊκευμένη φόρμα ενός πανεπιστημιακού μαθήματος, πασπαλισμένη με προσωπικές εμπειρίες και φόρους τιμής σε καθηγητές και επιστήμονες. Αν προσθέσουμε τώρα και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ενσαρκώνει την ανάμνηση του ανθρώπινου αγώνα να αγγίξει τα φωτεινά ουράνια σώματα, τότε έχουμε στα χέρια μας το «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι».

Μια Κοσμική Οδύσσεια

Με απλό και κατανοητό ύφος, ο Σιμόπουλος περιγράφει τη δική του προσωπική πορεία και ενασχόληση με την επιστήμη της αστροφυσικής, από το ταπεινό του ξεκίνημα στην Πάτρα μέχρι τις αίθουσες των πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Παράλληλα, υφαίνει το υφαντό της ανθρώπινης προσπάθειας να ατενίσει τα αστέρια, να βγει από την στρατόσφαιρα, στη συνέχεια να φτάσει το Φεγγάρι, και μετά, ποιος ξέρει; Να φτάνει συνεχώς παραπέρα, οικοδομώντας οχήματα σμιλεμένα με ατσάλι και ελπίδα. Το αποτέλεσμα είναι ένας πολυμερισμός της δικής του νοσταλγικής οδύσσειας και των διδαχών που αφομοίωσε όταν έφτασε στη δική του Ιθάκη, κατεργασμένες, ακονισμένες, και εκλαϊκευμένες για να ταϊστούν εύκολα από τους επίδοξους κοσμικούς αναζητητές, επιστήμονες και νοητικούς περιπλανώμενους των ακριβοθώρητων ουράνιων σωμάτων.

Μαζί με το καθαρά επιστημονικό έργο, ο συγγραφέας εξυψώνει και τη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας, ως αντλία που ξεδιψά τα μυαλά όσων στάθηκαν σε ώμους γιγάντων, με σκοπό να δουν όσα δεν αγκαλιάζουν τα σύννεφα.

Γαλαξίες σκέψης σε μαλακό χαρτί

Τα αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής, οι φωτογραφίες από συμπλέγματα τηλεσκοπίων σκαρφαλωμένα σε ανενεργά ηφαίστεια της Χαβάης, αλλά και δικές του προσωπικές φωτογραφίες με αστροναύτες και αστροφυσικούς χαρίζουν την τερψιλαρύγγια σκελίδα μιας εποχής βυθισμένης σε ψυχροπολεμική παράνοια, που διατηρεί την ανάγκη για ακατάπαυστη ανάπτυξη. Ο Σιμόπουλος δένει με τα λόγια του το ανθολόγιο της δικής του έμπνευσης για συνεχή πρόοδο με την άφευκτη πορεία του ανθρώπου για τεχνολογία και τεχνογνωσία, που θα ξεπεράσει το αδρανές γήινο μούδιασμα. Που θα ψηλαφίσει την παρατεταμένη και διαιωνιζόμενη κίνηση και θα υπερκεράσει τη μεταφορική και κυριολεκτική βαρύτητα που τον προσδένει σε χώμα και αμάθεια. Μιλάει για την ανθρώπινη επιθυμία να χτίσει μια ασυγκράτητη φόρα που θα ξεφύγει από τον άκρατο και άκαρπο στοχασμό και μηρυκασμό, στρώνοντας την αρρυθμία της μεταφορικής μαρμαρυγής, που τόσο συχνά παραλύει την ανθρώπινη νόηση.

Με την απλή αυτή εξιστόρηση, ο Σιμόπουλος περιγράφει την αναγκαιότητα της σκιαμαχίας και της ήττας – της συνεχόμενης ήττας στο βωμό της κατανόησης. Μόνο έτσι, χτίζοντας δηλαδή τα εργαλεία που την προηγούμενη ημέρα τολμούσε μονάχα να ονειρευτεί, θα μπορέσει ο άνθρωπος να θρυψαλιάσει το προστατευτικό καλούπι που τον εγκλωβίζει στην ασφάλεια, την συνήθεια και την αβυσσαλέα στατικότητα.

Τότε είναι, μάλιστα, που ίσως αποδείξει ότι δεν είμαστε τόσο συμπαντικά ασήμαντοι όσο νομίζουμε.

Ο Άνθρωπος Που Κοιτούσε Ψηλά

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 (καταγωγή Γρύλλος, Ηλείας), αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μπατόν Ρουζ, ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο του απονεμήθηκαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας. Έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Έχει υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης πολλών ελληνικών εφημερίδων, έχει συντάξει σενάρια και κείμενα για μια μεγάλη χορεία ντοκιμαντέρ, έχει συγγράψει δεκάδες βιβλία.

Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδου Πλανητάριου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση.

Κείμενο: Νικήτας Διαμαντόπουλος

Πηγές φωτογραφιών: 2, 3, 4

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr