Φτωχότερος ο ελληνικός κινηματογράφος
Το πρωί, στις 23 Ιουλίου «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 82 ετών, ο Σταύρος Τσιώλης. Ο θάνατος του έγινε γνωστός μέσω ανακοίνωσης στο Facebook:
«Ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά σπάνια και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή… Μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν».
Ο αγαπημένος σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1937 και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα. Είχε δουλέψει από το 1958 ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες για να ακολουθήσουν 12 δικές του από το 1969.
Η πρώτη δική του ταινία, βασισμένη και σε δικό του σενάριο, ήταν “Ο μικρός δραπέτης” για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Στη συνέχεια, το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία “Κατάχρησις Εξουσίας”, για να εγκαταλείψει έπειτα τον κινηματογράφο για 15 συναπτά έτη, έως ότου επιστρέψει το 1985 με το «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» που απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Το 1988, οι «Ακατανίκητοι Εραστές», προβλήθηκαν με επιτυχία στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Γνωστός για την τριλογία του «Γυναίκες» που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και περιλαμβάνει το «Γυναίκες που περάσατε από δω»(2017), αφού προηγήθηκαν το «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998), και το «Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε» (1992).
Εκτός από σενάρια για τη μεγάλη οθόνη είχε γράψει και έργα για το θέατρο, τα οποία έχουν καταγραφεί στο βιβλίο «Θεατρικά», και στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής.