Androgyny, η ολική επαναφορά του

Η ανατροπή στην κατεστημένη θηλυκότητα

Η διαχρονική αξία του ανδρόγυνου στυλ στη μόδα,  πρωτοστατεί ακόμη μία φορά όχι μόνο στις πασαρέλες γνωστών σχεδιαστών αλλά και στην καθημερινότητα πολλών γυναικών.  Επανέρχεται δυναμικά για να καλύψει  την ανάγκη για άνετη, προσεγμένη, κομψή και αδιαμφισβήτητα θηλυκή εμφάνιση. Πώς όμως κατάφερε ένα ανδροπρεπές ένδυμα να κερδίσει τη δική του ξεχωριστή θέση στη γυναικεία γκαρνταρόμπα  και να είναι πιο σύγχρονο από ποτέ εν έτη 2020; Η ιστορία λέει ότι πρωτοεμφανίστηκε σαν τάση περίπου 100 χρόνια πριν, αρχικά γιατί η χρήση του παντελονιού στη γυναίκεια ένδυση προσέφερε πρωτόγνωρη ευελιξία. Κάποιες τόλμησαν να την υιοθετήσουν, επηρεασμένες ή όχι, από τις κοινωνιολογικές προεκτάσεις που αυτή έφερε. Δημιουργοί όπως η Coco Chanel και ηθοποιοί όπως η Μarlene Dietrich, η Katharine Hepburn, η Lauren Bacall εμπιστεύτηκαν τη δυναμική αυτού του στυλ, ανεπηρέαστες από τα κακώς κείμενα και ανέδειξαν την ισχυρή προσωπικότητα τους μέσα από αυτό. Βασική προϋπόθεση για να φορεθεί ότι πιο πρωτοποριακό για την εποχή.

Από αριστερά: Μarlene Dietrich, Coco Chanel, Katharine Hepburn, Lauren Bacall.
Από αριστερά: Μarlene Dietrich, Coco Chanel, Katharine Hepburn, Lauren Bacall.

 

Η τάση αρχίζει να ακολουθείται με ποικίλες εμφανίσεις από απλές γυναίκες, δεκαετία ‘50.
Η τάση αρχίζει να ακολουθείται με ποικίλες εμφανίσεις από απλές γυναίκες, δεκαετία ‘50.

Οι κορυφαίοι δημιουργοί

Αργότερα, ο πρωτοεμφανιζόμενος Yves Saint Laurent στην προσπάθεια του να εδραιώσει αυτόνομα την δημιουργική υπογραφή του, εντάσσει στην κολεξιόν του το 1966,  το περίφημο Le Smoking Tuxedo. Αρχικά, η συλλογή προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις, ωστόσο η διάθεση του ήταν να εκσυγχρονίσει απόλυτα το ανδρικό κουστούμι πάνω σ’ ένα γυναικείο κορμί και το κατάφερε. Έκτοτε ο σχεδιαστής μέχρι το 2002 συνέχισε να εξελίσσει τα πατρόν του για ένα στυλ που αποτέλεσε σύμβολο της γυναικείας απελευθέρωσης και υπήρξε συνώνυμο της μεταμοντέρνας θηλυκότητας.

Le Smoking Tuxedo : Η αρχή και το τέλος δια χειρός Yves Saint Laurent (1966-2002).
Le Smoking Tuxedo : Η αρχή και το τέλος δια χειρός Yves Saint Laurent (1966-2002).

 

Το ανδρόγυνο ύφος όπως το οραματίστηκε ο σχεδιαστής (δεκαετίες ‘70s-‘80s).
Το ανδρόγυνο ύφος όπως το οραματίστηκε ο σχεδιαστής (δεκαετίες ‘70s-‘80s).

Αρχές του ’80, ο Ιταλός σχεδιαστής Giorgio Armani πέρα από τις αλλαγές που επέφερε στην ανδρική μόδα, παράλληλα δημιούργησε και μια σειρά γυναικείων κουστουμιών με αρκετά στοιχεία επηρεασμένα από τα αντίστοιχα αντρικά, απλά χρησιμοποιώντας πιο μαλακά υφάσματα. Το λεγόμενο power suit, δεν προέκυψε ως ένδειξη φεμινισμού αλλά ως μία καθημερινή πρακτική του νεόφερτου  γυναικείου business look, αφού πολλές ήταν πια οι γυναίκες που απασχολούνταν σε δουλειές γραφείου και είχαν ανάγκη να νιώθουν ελεύθερες στις απλές γραμμές του. Ο σχεδιαστής εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να  εντάσσει το ανδρόγυνο κουστούμι στις συλλογές του, ανακυκλώνοντας πολλά βασικά χαρακτηριστικά του κάθε τόσο. Αρκετές διάσημες γυναίκες και στο παρελθόν και τώρα, εμπιστεύονται τις συγκεκριμένες δημιουργίες του και κάθε φορά που το κάνουν, αναδεικνύεται η δυναμική, ανεξάρτητη, με  αυτοπεποίθηση πλευρά τους, παραμένοντας εξαιρετικά γοητευτικές.

Χαρακτηριστικά ανδρόγυνα look από συλλογές του Armani κατά τις δεκαετίες ‘80-’90 (πάνω σειρά από αριστερά), καθώς και από το 2010 έως σήμερα (κάτω σειρά από αριστερά).
Χαρακτηριστικά ανδρόγυνα look από συλλογές του Armani κατά τις δεκαετίες ‘80-’90 (πάνω σειρά από αριστερά), καθώς και από το 2010 έως σήμερα (κάτω σειρά από αριστερά).

Είναι η εποχή που η νεοσύστατη έννοια του working girl, ενδυματολογικά τουλάχιστον, βρίσκει απόλυτο εκφραστή στο ανδρόγυνο στυλ (δεκαετίες ’80-’90). Και η αλήθεια είναι ότι εξακολουθεί και σήμερα να είναι μία προτίμηση περισσότερο κατάλληλη για την επαγγελματική μας καθημερινότητα. Ωστόσο, δεν είναι και λίγες οι φορές που μπορεί να κάνει την διαφορά ως κλασσικά κομψή επιλογή και σε επίσημες εμφανίσεις, τύπου «red carpet». Όσες επιχείρησαν να φορέσουν tuxedo σε τέτοιες βραδιές, σίγουρα κέντρισαν τα φλας των paparazzi κάνοντας πιο in fashion την εμφάνιση τους.

Η θηλυκότητα παρούσα κάθε φόρα που οι διάσημες επιλέγουν το κλασσικό tuxedo με φόντο το κόκκινο χαλί.
Η θηλυκότητα παρούσα κάθε φόρα που οι διάσημες επιλέγουν το κλασσικό tuxedo με φόντο το κόκκινο χαλί.

Μετά από 100 χρόνια τάσης, το ανδρόγυνο στυλ είναι πιο σύγχρονο από ποτέ. Οι σχεδιαστές ανανεώνουν τις συλλογές τους με πολλά στοιχεία από το παρελθόν προσθέτοντας πάντα το στοιχείου του μοντερνισμού. Τόσο οι πασαρέλες όσο και οι street εμφανίσεις αποδεικνύουν την ξεκάθαρη δυναμική του για το 2020. Είναι η επιλογή που μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχώς και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, σε κάθε γυναίκα,  σε κάθε περίσταση αρκεί να προσαρμοστεί στην έντονη προσωπικότητα της καθεμιάς μας. Ότι πιο φρέσκο την προσεχή σεζόν, προερχόμενο από μία κλασσική τάση.

Η εξέλιξη του androgyny στο πέρασμα των δεκαετιών.
Η εξέλιξη του androgyny στο πέρασμα των δεκαετιών.

Πέντε βασικοί κανόνες για να υιοθετήσεις την τάση τη φετινή σεζόν

 Ένα σύντομο know how για μία ξεχωριστή στιγμή ιδιαίτερου στυλ που αντέχει στο χρόνο χωρίς να ξεθωριάζει.

  1. Oversized σακάκι και παντελόνι: Ο μύθος της στενής γραμμής ως αυτή που τονίζει την θηλυκότητα, εδώ καταρρίπτεται. Σακάκι με τονισμένους τους ώμους, φαρδύ μανίκι και μήκος μέχρι και τους γοφούς. Παντελόνι  επίσης φαρδύ με πιέτες, ψηλό καβάλο και οπωσδήποτε  τσέπες στο πλάι. Όλες οι επιρροές από το κλασσικό ανδρικό κουστούμι, καταλήγουν εδώ.
  2. Μήκος παντελονιού: Όπως παντού στη μόδα, έτσι κι εδώ το μήκος κάνει την διαφορά. Είτε πρόκειται για φαρδύ τελείωμα που ακουμπάει στο πάτωμα, είτε για τελείωμα που στενεύει με μήκος πάνω από τον αστράγαλο. Ότι άλλο ενδιάμεσο, καλύτερα να αποφευχθεί.
  3. Πουκάμισο ή μπλούζα: Η μονοχρωμία σε κάθε περίπτωση είναι μια ασφαλής επιλογή εδώ, με καλυμμένο συνήθως το ντεκολτέ. Τα κουμπιά στο πουκάμισο κουμπωμένα ή μπλούζα με κλειστή λαιμόκοψη ή ζιβάγκο. Η άλλη επιλογή είναι μην φορεθεί τίποτα άλλο εσωτερικά.
  4. Προσοχή στα παπούτσια: Aπο το flat μοκασίνι, oxford ή αρβυλάκι μέχρι την απόλυτη γόβα ή ψηλοτάκουνο πέδιλο. Τα δύο άκρα μπορούν να ολοκληρώσουν το androgyny στυλ σε κάθε περίπτωση. Για όποια αδυνατεί να στηριχτεί στα ψηλά, καλύτερα να επιλέξει το επίπεδο ίσιο και όχι μεσαία ύψη.
  5. Αξεσουάρ: Για τις τολμηρές προτείνονται συνοδευτικά, καπέλο, γιλέκο, γραβάτα, τιράντες. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αξεσουάρ που ενδυναμώνουν απόλυτα το androgyny στυλ. Έχουν τέτοια δυναμική που ακόμη και σε συνδυασμό με άλλο ύφος ρούχων, πχ φόρεμα ή φούστα με πουκάμισο, θα παραπέμψουν και πάλι στο ανδρόγυνο look.

Μερικές street fashion ιδέες πάντα βοηθούν. Για όσες τολμήσουν να ανανεώσουν την εμφάνιση τους, και όχι μόνο, το φετινό φθινόπωρο –  χειμώνα. Καλή μας σεζόν!

Το παρόν συντάχθηκε από την Γεωργία Σταυρίδου (Lavart).

Πηγές φωτογραφιών: pinterest, ysl, armani

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr