Το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», ο διασημότερος πίνακας του Johannes Vermeer, αποκάλυψε πολλά από τα μυστικά του και είναι διατεθειμένο να τα δείξει σε όλους όσους θέλουν να τα δουν, ψηφιακά και δωρεάν
Τον Απρίλιο του 2020, μια ομάδα ερευνητών στο Μουσείο Τέχνης Mauritshuis, στη Χάγη της Ολλανδίας, παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας διετούς ανάλυσης πάνω στον φημισμένο πίνακα του Johannes Vermeer (1632-1675), «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι». Ο πίνακας, ο οποίος χρονολογείται το 1665, αποτελεί έναν από τους διασημότερους πίνακες του μουσείου και της ολλανδικής τέχνης γενικότερα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά λεπτομέρειες που δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι πρότινος: Στα μάτια του κοριτσιού υπάρχουν διακριτικές βλεφαρίδες και για πρώτη φορά υπάρχουν στοιχεία, ότι πίσω από το κεφάλι και στο βάθος του πίνακα, διαγράφεται μια πράσινη κουρτίνα και όχι ένα μαύρο, άδειο φόντο. Αποκαλύφθηκαν επίσης πληροφορίες για τις τεχνοτροπίες που επέλεξε ο Vermeer, τις αλλαγές που έκανε καθώς και τα χρώματα που χρησιμοποίησε.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Η επικεφαλής της έρευνας, Abbie Vandivere, δήλωσε ότι παρά τις νέες ανακαλύψεις, το μεγαλύτερο ερώτημα σχετικά με τον πίνακα παραμένει αναπάντητο: Ποιο ήταν το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι στην πραγματικότητα;
«Καταφέραμε να μάθουμε τόσα πολλά για τα υλικά και τις τεχνικές του Vermeer. Είναι καλό μερικά μυστήρια να παραμένουν και όλοι μπορούν να κάνουν εικασίες για αυτά. Δίνει στον καθένα τη δική του προσωπική ερμηνεία για το κορίτσι. Ο καθένας αποκτά τη δική του σύνδεση. […] Το γεγονός ότι η ταυτότητα του κοριτσιού εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο κάνει τους ανθρώπους να επιστρέφουν σ’ αυτό και γι’ αυτό παραμένει συναρπαστική» είπε η Vandivere.
Ο διευθυντής του μουσείου Martine Gosselink δήλωσε: «Το κορίτσι δεν μας αποκάλυψε ακόμα την ταυτότητά του αλλά τουλάχιστον την γνωρίσαμε καλύτερα. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η έρευνά μας».
Πρόσφατα, οι Emilien Leonhardt και Vincent Sabatier, χρησιμοποίησαν ένα 3D μικροσκόπιο της Hirox Europe και τράβηξαν 9,100 φωτογραφίες από τον πίνακα, τις οποίες συνύφαναν μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι ένα πανόραμα 10 δισεκατομμυρίων pixel. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Με (πολύ) zoom μπορεί κανείς να θαυμάσει όλες τις λεπτομέρειες και τις φθορές του γνήσιου πίνακα, να χαθεί στις πινελιές του και να αποκτήσει μέχρι και την αίσθηση της υφής του.
Για να ανακαλύψετε τον πίνακα, πατήστε εδώ.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Για περισσότερα νέα εικαστικών, πατήστε εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Κείμενο: Θεοδωρίδου Ελένη (Lavart)