Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Κινηματογραφικό Αφιέρωμα «Με Άλλο Βλέμμα»
Αίθουσα Παύλος Ζάννας, 16-18 Νοεμβρίου 2015
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ παρουσιάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Με Άλλο Βλέμμα» από τη Δευτέρα 16 έως και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378431).
Η ιδέα για το κινηματογραφικό αφιέρωμα ξεκίνησε το 2013, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας στην Ελλάδα. Το φετινό αφιέρωμα περιλαμβάνει 6 ταινίες που αναφέρονται στις οικογενειακές σχέσεις, την εκπαίδευση, καθώς και σε θέματα γύρω από τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό. Πρόκειται για τα φιλμ: Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, Η επιστροφή του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ, Το μίσος του Ματιέ Κασοβίτς, Η υπόσχεση των Λυκ και Ζαν Πιερ Νταρντέν, Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ του Φιλίπ Φαραλντό και το Ανάμεσα στους τοίχους του Λοράνς Καντέ.
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: τηλ. 2310-212030-1 (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ) και www.kethea-ithaki.gr
Πρόγραμμα προβολών
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
19.00: Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου
21.15: Η επιστροφή
ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
19.00: Το μίσος
21.15: Η υπόσχεση
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
19.00: Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ
21.30 : Ανάμεσα στους τοίχους
Οι ταινίες του αφιερώματος
Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου
Ελλάδα, 2002
Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Έγχρωμο, 108’
Ο Ηλίας, ένα δεκάχρονο αγόρι που ζει στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 60’ ξαφνικά χάνει τον πατέρα του. Η υπόλοιπη οικογένεια προσπαθεί να συνηθίσει την καινούρια πραγματικότητα, καθένας με το δικό του τρόπο, εκτός από το μικρό αγόρι που αρνείται να πιστέψει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός. Μη μπορώντας να συμφιλιωθεί με τον αποχωρισμό αυτό, υιοθετεί μια παράξενη συμπεριφορά με σκοπό να κρατήσει τον πατέρα του ζωντανό μέσα του για πάντα, περιμένοντάς τον να γυρίσει από ένα από τα συνηθισμένα επαγγελματικά του ταξίδια.
Η επιστροφή
Ρωσία, 2003
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ, Έγχρωμο, 105΄
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ, περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σ’ έναν πατέρα και τους δυο γιους του, όταν ο πατέρας επιστρέφει ύστερα από απουσία δώδεκα χρόνων. Η ζωή των δυο νεαρών αδερφών ξαφνικά ανατρέπεται με την εμφάνιση του σχεδόν άγνωστου, καταπιεστικού όπως θ’ αποδειχτεί, πατέρα, τον οποίο θυμούνται μόνο από μια παλιά φωτογραφία του.
Το μίσος
Γαλλία, 1996
Σκηνοθεσία: Ματιέ Κασοβίτς, Ασπρόμαυρο, 98΄
Το μίσος καταγράφει μία ημέρα από τη ζωή τριών φίλων που ζουν στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού -και στο περιθώριο της γαλλικής κοινωνίας-, την περίοδο όπου οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των «γκέτο» βρίσκονταν σε έξαρση, εξαιτίας μιας βίαιης επίθεσης των αρχών σε έναν νεαρό πολίτη. Το ντεμπούτο του Mατιέ Κασοβίτς αποτελεί ένα σύγχρονο, εξαιρετικά κινηματογραφημένο σχόλιο πάνω στη βία και τις εκφάνσεις της στη δυτική κοινωνία.
Η υπόσχεση
Βέλγιο – Γαλλία – Λουξεμβούργο, 1996
Σκηνοθεσία: Λυκ & Ζαν Πιερ Νταρντέν, Έγχρωμο, 93΄
O Iγκόρ, ένα νεαρό αγόρι, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο παιχνίδι με τους φίλους του και στη δουλειά του πατέρα του, που απασχολεί παράνομους μετανάστες. Όταν ένας από τους μετανάστες αυτούς πεθαίνει από λάθος του πατέρα του, ο Iγκόρ αρχίζει να καταλαβαίνει την πραγματικότητα που τον περιβάλλει…
Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ
Καναδάς, 2011
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαλαρντό, Έγχρωμο, 94΄
Ο Μπασίρ Λαζάρ είναι ένας μετανάστης από την Αλγερία, που καλείται να αντικαταστήσει έναν δάσκαλο δημοτικού που πέθανε με τραγικό τρόπο. Κι ενώ τα παιδιά προσπαθούν να ξεπεράσουν την έλλειψη του δασκάλου τους, κανείς στο σχολείο δεν γνωρίζει το παρελθόν του Μπασίρ κι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθεί.
Ανάμεσα στους τοίχους
Γαλλία, 2008
Σκηνοθεσία: Λοράν Καντέ, Έγχρωμο, 128΄
«Ανάμεσα στους τοίχους» ενός σχολείου εξελίσσεται ένας ασταμάτητος διάλογος μεταξύ ενός καθηγητή γαλλικών και των μαθητών του, στην προσπάθεια του πρώτου να τους αφυπνίσει, να τους μορφώσει αλλά και να τους κατανοήσει. Διάλογος που μέσα στη διάρκεια μίας ολόκληρης σχολικής χρονιάς καταλήγει σε ένα καίριο σχόλιο πάνω στο εκπαιδευτικό σύστημα και το ρόλο της παιδείας στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας.