Οι 9 επιστολές που απέσπασαν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά
Ως ένα πολιτισμικό και ιστορικό αποτύπωμα και ένα παράθυρο στον εσωτερικό κόσμο του αποστολέα τους, οι επιστολές αποδεικνύουν ότι αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από ένα γράμμα. Δεν είναι, επομένως, λίγες οι φορές που η αξία τους μεταφράζεται σε χρηματικούς όρους. Παρακάτω θα βρείτε τις επιστολές, που αποκτώντας σχεδόν μυθική αξία, πουλήθηκαν για τεράστια ποσά.
1. Πρώτη στη λίστα με τις πιο ακριβές επιστολές είναι αυτή του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Σε μια επιστολή ιστορικής σημασίας, ο Αϊνστάιν υπογράμμιζε την ανάγκη της κατασκευής ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ, πριν προλάβει να το κάνει η Ναζιστική Γερμανία. Πρότεινε μάλιστα γι’ αυτόν τον σκοπό τη σύσταση μιας ερευνητικής ομάδας, στην οποία τελικά ο Αϊνστάιν δεν θέλησε να συμμετάσχει. Αυτό θα αποτελούσε και την αρχή του “Σχεδίου Μανχάταν” που κατέληξε στην παραγωγή των ατομικών όπλων που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Η επιστολή παραδόθηκε στον Ρούσβελτ τον Οκτώβριο του 1939, αν και φαίνεται ότι είχε συνταχθεί νωρίτερα, τον Αύγουστο. Ο λόγος ήταν πως όταν έφτασε στα χέρια του οικονομολόγου Αλεξάντερ Ζακς, αυτός από φόβο προς το περιεχόμενο της, καθυστέρησε να την παραδώσει στον Αμερικανό Πρόεδρο. Πουλήθηκε τελικά για 2.1 εκατομμύρια δολάρια το 2002 από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη.
2. Σε μια ακόμη επιστολή αξίας 3 εκατ. δολαρίων, το γνωστό “Γράμμα του Θεού”, ο νομπελίστας γράφει για τη θρησκεία και τον Θεό στον φιλόσοφοΈρικ Γκούτκιντ ως απάντηση στο βιβλίο του “Επιλέξτε τη Ζωή: Η Βιβλική κλήση για εξέγερση”.
3. Η κοινή επιστολή του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ και του Πολ Γκογκέν προς τον φίλο τους και επίσης ζωγράφο Εμίλ Μπερνάρντ , γράφτηκε την 1η ή την 2α Νοεμβρίου του 1888 στην Αρλ της Γαλλίας. Μέσα στην επιστολή, η οποία πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Hôtel Drouot στο Παρίσι για 210.600 ευρώ, οι ζωγράφοι γράφουν για το όραμα τους, την τέχνη και νυχτερινές περιπλανήσεις.
4. Τα γράμματα, όπως και τα τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν, μαρτυρούν έναν θυελλώδη έρωτα με την Μαριάν Ιλέν και πουλήθηκαν σε δημοπρασία για 2 εκατ. δολάρια, πέντε φορές περισσότερο από την αρχική εκτίμηση τους. Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, η αλληλογραφία τους “τεκμηριώνει μια από τις πιο σαγηνευτικές ερωτικές περιπέτειες της εποχής του ‘60 και της επανάστασης των παιδιών των λουλουδιών”.
5. Τα παράπονα του Ιρλανδού συγγραφέα, Τζέιμς Τζόυς, για τη δυσκολία ανεύρεσης εκδοτικού οίκου στην Αμερική καθώς και οι ανησυχίες του για την υγεία των ματιών του όταν έγραφε τον “Οδυσσέα”, πουλήθηκαν για 24.650,68 δολάρια σε έναν συλλέκτη στην Αμερική.
6. Το γράμμα της Ρόζα Πάρκς, της εμβληματικής αυτής φιγούρας του αγώνα κατά του ρατσισμού, προς τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, βγήκε σε δημοπρασία για 54.οοο δολάρια.
7. Για 126.000 λίρες πουλήθηκε μια εξαιρετικά σπάνια επιστολή που βρέθηκε πάνω στη σορό ενός επιβάτη του Τιτανικού. Η επιστολή ανήκε στον Αλεξάντερ Όσκαρ Χόλβερσον, επιβάτη της πρώτης θέση του πλοίου, ο οποίος περιέγραφε στη μητέρα του το ταξίδι του. Σύμφωνα με τον οίκο Henry Aldridge & Son, που είχε αναλάβει τη δημοπρασία: “Είναι εξαιρετική από κάθε άποψη -και λόγω του περιεχομένου της, της ιστορικής συγκυρίας και της σπανιότητάς της. Το γράμμα αυτό είναι ένα από τα τελευταία που γνωρίζουμε ότι επέζησαν του ναυαγίου και το τελευταίο γνωστό γράμμα, που συνέταξε ένα θύμα πάνω στο πλοίο”.
8. Από τις 300 επιστολές της Μέριλιν Μονρόε που πουλήθηκαν, αυτή που έστειλε στον σύζυγό της, τον Αμερικανό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ ζητώντας του να μην την αφήσει, θεωρήθηκε η πολυτιμότερη.
9. Την αξία των 25.000 δολαρίων έφτασε η επιστολή του Μάικλ Τζόρνταν στην ηθοποιό Έϊμι Χάντερ το 1989, με την οποία είχε τότε παράνομη σχέση. Σε αυτήν έγραφε: “Έιμι, μερικές φορές είμαι το πιο εγωιστικό άτομο σε αυτήν τη γη επειδή για έναν ολόκληρο χρόνο τον μοναδικό που σκέφτηκα ήταν ο Μάικλ. Παραδέχομαι ότι έκανα ένα λάθος, αλλά δυσκολεύτηκα να το αλλάξω. Ας πούμε ότι αλλάζω το λάθος: Δεν θα πίστευες τα προβλήματα που θα συναντούσαμε. Είναι αδιανόητο. Δεν θα είχαμε μια ευχάριστη σχέση ή μια ιδιωτική σχέση. Αυτή είναι μια πίεση που δεν μπορώ να ζήσω”. Η επιστολή στάλθηκε στις 11 Ιουλίου, αλλά εξέταση υδατογραφίας δείχνει ότι μάλλον συντάχθηκε νωρίτερα.
Ο άνθρωπος του Θεού: Θα προβληθεί σε 800 αίθουσες στην Αμερική