[dropcap size=big]Τ[/dropcap]α ονόματα της Λίας Ζώτου και του Θοδωρή Καραγεωργίου σίγουρα δεν είναι άγνωστα στους λάτρεις της λογοτεχνίας, καθώς οι Αγώνες Κυριών είναι το πέμπτο έργο του συγγραφικού ζεύγους. Οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν ήδη εκδόσει τα βιβλία τους Σαν τα φύλλα του καπνού, Το δάκρυ του έρωτα, Μεταξένια Αγάπη και την Εξαφάνιση.
Ωστόσο, οι 480 σελίδες του καινούριου τους μυθιστορήματος είναι γεμάτες με κάτι παραπάνω από μια ιστορία αγάπης και περιπέτειες που τελικά ευοδώνουν το χαρούμενο τέλος του. Εκτός από τις έντονες συναισθηματικές αποχρώσεις του, το βιβλίο Αγώνες Κυριών έχει κατά βάση έναν κοινωνικό και ιστορικό χαρακτήρα.
Στην Κρήτη του 19ου αιώνα, η Μυρτώ Θεοτοκά, μοσχοαναθρεμμένη αρχοντοπούλα, μεγαλώνει μαζί με την αγαπημένη της φίλη, την Καλλιόπη. Η τύχη αποφασίζει να παίξει άσχημο παιχνίδι στα δυο κορίτσια, καθώς η πρώτη μένει πεντάρφανη και ξεπέφτει σε ρόλο υπηρέτριας στο πάλαι ποτέ οικογενειακό τους αρχοντικό, ενώ η δεύτερη ερωτεύεται έναν άντρα μέθυσο και βίαιο, που την κακοποιεί σε κάθε ευκαιρία. Ένας Γάλλος γιατρός που έρχεται στο νησί για να μελετήσει τη λέπρα στο φρικτό κολαστήριο της Σπιναλόγκας ξυπνά τον έρωτα της όμορφης Μυρτώς, όμως ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά και οι ισορροπίες στη ζωή της ανατρέπονται βίαια. Οι δυο φίλες, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τα αυστηρά κρητικά ήθη και το κακό τους ριζικό, καταφεύγουν στην Αθήνα, έτοιμες να αγωνιστούν για να κερδίσουν πίσω όσα τους στέρησε η ζωή.
Οι Αγώνες Κυριών προβάλλουν μια αξία αμφισβητούμενη ακόμη και στις μέρες μας.. τη δύναμη της γυναικείας φιλίας. Αυτή αποτελεί τη βάση για να χτίσουν η Μυρτώ και η Καλλιόπη μια καινούρια ζωή, είναι η καταφυγή τους στις δύσκολες ώρες, το μαγικό συστατικό που πολλαπλασιάζει τις στιγμές ευτυχίας τους.[dropcap size=big]Η[/dropcap] πλοκή σαφώς υποπίπτει σε κλισέ, σχετικά με τις ερωτικές ιστορίες των πρωταγωνιστριών, ωστόσο η έντονη φεμινιστική πινελιά της αποτελεί τελικά την ειδοποιό διαφορά αυτού του μυθιστορήματος. Η Μυρτώ και η Καλλιόπη δεν αγωνίζονται μόνο απέναντι στις κακοτυχίες της ζωής, αλλά και απέναντι στα στερεότυπα που στοιχειώνουν το φύλο τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά της περίφημης Καλλιρόης Παρέν, φεμινίστριας και εκδότριας της «Εφημερίδος των Κυριών», η οποία αποτελεί έμπνευση για τις δυο φίλες.
Η παρέλαση σημαντικών ιστορικών προσώπων συνεχίζεται, με τη μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου να λειτουργεί ως «καλός άγγελος» για τη Μυρτώ και παράλληλα να ευαγγελίζεται την απελευθέρωση της Κρήτης.
[dropcap size=big]Π[/dropcap]αράλληλα, οι ωμές περιγραφές των μαχών του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, η παραστατική απεικόνιση των ηθών της ελληνικής κοινωνίας της εποχής και η αναφορά σε ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο, όπως αυτό του κυκλώματος των παράνομων υιοθεσιών, αποτελούν τις τελευταίες αριστοτεχνικές πινελιές ρεαλισμού στο μυθιστόρημα.
Δικαίωση της αληθινής αγάπης, της βαθιάς φιλίας, του αγώνα για την ελευθερία και της αντίστασης απέναντι σε κάθε εμπόδιο, το βιβλίο Αγώνες Κυριών αφήνει τελικά στον αναγνώστη μια γεύση γλυκόπικρη, όπως η ίδια η ζωή.