Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία. Η πρωτότυπη ιδέα των σχολείων που τοποθέτησαν βιβλιο-μηχανήματα, είναι σίγουρα ένα καλός τρόπος προώθησης της αγάπης για το βιβλίο!
Οι αυτόματοι πωλητές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, εξασφαλίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις ευελιξία, ασφάλεια και κυρίως ευκολία. Οι εποχές όπου το μόνο που μπορούσαμε να προμηθευτούμε από τους αυτόματους πωλητές ήταν κατά κύριο λόγο αναψυκτικά, καφέ, σοκολάτες και διαφόρων ειδών σνακ, είναι πλέον παρελθόν.
Τα τελευταία χρόνια το σύστημα των αυτόματων πωλητών έχει εξελιχθεί τόσο, που έχουμε δει σχεδόν τα πάντα, όπως το να πωλούνται cupcakes, μπέργκερ, φρέσκο γάλα, φρούτα και λαχανικά, πίτσα, καύσιμα, προϊόντα κάνναβης ή εσώρουχα! Η γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας σε συνδυασμό με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας σίγουρα ευθύνονται κατά πολύ για το γεγονός πως οι αυτόματοι πωλητές θεωρούνται για πολλούς η σωτήρια λύση.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες πρωτότυπες ιδέες, οι οποίες εάν υλοποιηθούν, μπορούν να εξελιχθούν σε σπουδαίες πρωτοβουλίες. Κάτι αντίστοιχο συνέβη σε ένα δημοτικό σχολείο στην Ουματίλα της Φλόριντα των Η.Π.Α, όπου σκέφτηκαν έξυπνα και τοποθέτησαν στο προαύλιό του ένα αυτόματο μηχάνημα πώλησης παιδικών βιβλίων.
Σύμφωνα με αυτό το πρωτότυπο λογοτεχνικό πρόγραμμα, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί, οι μαθητές κερδίζουν -βάσει ενός ανταποδοτικού συστήματος επιβράβευσης που έχει ορίσει το σχολείο- «μάρκες» τις οποίες έπειτα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στον αυτόματο πωλητή. Έτσι, αντί από το μηχάνημα να βγαίνουν ανθυγιεινά σνακ, τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους.
Την ιδέα εμπνεύστηκε ένας εργαζόμενος στο σχολείο, επηρεασμένος από μία αντίστοιχη δράση που είχε πραγματοποιηθεί προηγουμένως σε ένα σχολείο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Έτσι λοιπόν, μετέτρεψε ένα μεταχειρισμένο αυτόματο μηχάνημα πώλησης γλυκών και αναψυκτικών σε μηχανή πώλησης βιβλίων. Το μηχάνημα έχει τροφοδοτηθεί με βιβλία που χαρίστηκαν ή αφιερώθηκαν στο σχολείο και τα παιδιά φαίνονται ενθουσιασμένα κάθε φορά που σπεύδουν στο μηχάνημα για να ρίξουν το κέρμα και να παραλάβουν το βιβλίο της επιλογής τους.
Η σπουδαία ιδέα του Μπάφαλο και της Ουματίλα έχει ενθουσιάσει πολλούς συγγραφείς που προσφέρουν τα βιβλία τους, ώστε να πάρουν τη θέση τους στα βιβλιο-μηχανήματα.
Φυσικά, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης του βιβλίου δεν είναι εντελώς νέα. Ο πρώτος πωλητής εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1937, αλλά δεν είχε επιτυχία και σταμάτησε. Η τοποθέτηση όμως, αυτόματων πωλητών βιβλίων σε σχολεία είναι μία καινοτόμος ιδέα, η οποία μπορεί να σταθεί ως ένας εναλλακτικός τρόπος προώθησης της φιλαναγνωσίας. Μέσα από τέτοιες ενέργειες ίσως είναι ευκολότερο να παρακινηθεί κανείς, είτε είναι παιδί, είτε ενήλικας, και να αγαπήσει το βιβλίο. Και γιατί όχι, να βρίσκαμε αντίστοιχα βιβλιο-μηχανήματα σε σχολεία, υπηρεσίες, στάσεις λεωφορείων και μετρό, πολυσύχναστα κεντρικά μέρη. Τέτοιες πρωτοβουλίες χαιρόμαστε να τις συναντάμε και ευχόμαστε να σταθούν έμπνευση παρακινώντας και άλλους να φερθούν αντίστοιχα έξυπνα, και γιατί όχι ανάμεσα σε αυτούς, να είναι και το ελληνικό παράδειγμα!
Δείτε πώς αντιδρούν τα παιδιά στο νέο αυτό πρόγραμμα
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.