Αύξηση της κατάθλιψης: Το 24% των εφήβων στις Η.Π.Α. ανέφερε, ότι είχε πεινάσει κατά τη διάρκεια του lockdown

Έκρηξη περιστατικών σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, σύμφωνα με έρευνα.

Η πανδημία του COVID-19 σήμαινει να βιώνεις πολλαπλές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και σχετιζόμενων με ασθένειες.

Αυτές οι κρίσεις έχουν επηρεάσει τη ψυχική και σωματική μας υγεία, σύμφωνα με το Kaiser Family Foundation, 4 στους 10 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει συμπτώματα άγχους ή καταθλιπτικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, μια έρευνα από το CDC δείχνει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία είναι πιο πιθανό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους εφήβους.

Τα αποτελέσματα έρευνας του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τη ψυχική υγεία των εφήβων τα χρόνια της πανδημίας είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς το 44,2% των παιδιών ανέφερε επίμονα αισθήματα στεναχώριας και απελπισίας που δεν τους επέτρεπαν να συμμετάσχουν στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ το 9% παραδέχθηκε ότι είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Επίσης, το 55,1% των εφήβων υπέστη ψυχολογική κακοποίηση από κάποιον γονέα ή άλλον ενήλικο στο σπίτι, ενώ το 11,3% δήλωσε ότι υπέστη σωματική κακοποίηση.

Τα προαναφερθέντα αποτέλεσματα αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2021 από δείγμα μελέτης σε 7.075 γυμνασιόπαιδες.

Η ψυχολογική κακοποίηση, σύμφωνα με την έρευνα ορίστηκε η εξύβριση και τα υποτιμητικά σχόλια, ενώ ως φυσική ο ξυλοδαρμός, τα χαστούκια, οι κλωτσιές και η πρόκληση σωματικού πόνου.

Βέβαια, όπως ανέφεραν οι ερωτηθέντες το άγχος προκλήθηκε και από άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη εργασίας και η πείνα. Πιο αναλυτικά το 29% ανέφερε, ότι τουλάχιστον ένας γονιός έχασε την εργασία του, ενώ το 24% δήλωσε ότι είχε πεινάσει.

Επίσης, σημειώθηκε αλματώδη αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους στις παιδικές ηλικίες από 5-11 ετών. Η έρευνα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το 9% των παιδιών παραδέχθηκε ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς οι επιπτώσεις του εγκλεισμού είχαν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά. Το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης πραγματοποίησε έρευνα σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση συναισθημάτων θλίψης και άγχους.

Σημειώθηκε ότι μεγαλύτερη επιβάρυνση βίωσαν τα παιδιά που έκαναν πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως και σε εκείνα των οποίων ο φροντιστής έπασχε από κατάθλιψη.

Η δρ Αντρεα Σπένσερ, παιδοψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και συντάκτρια της μελέτης, σημείωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν, ότι το σχολείο είναι ευεργετικό για τη ψυχική υγεία των παιδιών κάθε ηλικίας.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης και παρατήρησης στις σχολικές δομές, ιδίως στη χώρα μας που μειονεκτεί στην υλοποίηση τέτοιων οργανωμένων σχεδίων.

Διαβάστε περισσότερα:

Γεωργία Μπίκα: Ανασκεύασε την καταγγελία της εναντίον του Θ. Αλεξόπουλου

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr