Μια παράσταση αφιερωμένη στους λαούς που έζησαν στη Θεσσαλονίκη
[dropcap size=big]Κ[/dropcap]αθώς ακόμα ένας Νοέμβρης εισχωρεί λίγο ύπουλα, κι αφού όλοι του ζήτησαν να είναι καλός μαζί τους, στο Καφεθέατρο Ελληνικό συνεχίζεται η δεύτερη «φουρνιά» μουσικών παραστάσεων. Για τις Τετάρτες το πρόγραμμα λέει «Σαλονίκη, η πόλη των πολλών – Αφήγηση: Ανθή Θάνου».
Το όνομά της έχει ταυτιστεί πια με την αφήγηση ιστοριών. Η Ανθή Θάνου είναι μια επαγγελματίας παραμυθού που αναλαμβάνει να ταξιδέψει μεγάλους ή μικρούς σε εποχές, τόπους και καταστάσεις ασυνήθιστες μέσα από θεματικές παραστάσεις αφήγησης. Κατέχοντας πολύ καλά την «τέχνη» του χρόνου, η Ανθή Θάνου επέλεξε γι’ αυτόν τον κύκλο παραστάσεων λαϊκά παραμύθια και τραγούδια από τους λαούς που έζησαν (σ)τη Θεσσαλονίκη. Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Σέρβοι και τόσοι άλλοι πέρασαν από αυτήν την πόλη, έχτισαν σπίτια, δούλεψαν, άνθισαν, γέννησαν παιδιά και όλοι τους άφησαν κάτι.[dropcap size=big]Ί[/dropcap]σως οι ιστορίες τους να μη μοιάσουν «ξένες» σε όποιον τις ακούσει. Κι αυτό είναι λογικό, αφού δεν μπορείς στην πόλη των πολλών να μιλήσεις για «δικό σου» και «δικό μου». Δεν μπορεί να υπάρχει το «άλλο εσύ, άλλο εγώ» όταν όλα τα στοιχεία συνυπάρχουν και αλληλοεπηρεάζονται. Αυθεντική είναι ακριβώς αυτή η μείξη. Την είπαν Σαλονίκη, Σελανίκ, Σαρούνα, Σολούν. Υποτάχθηκε, κάηκε, ξαναστηλώθηκε και ποτέ δεν έπαψε να είναι η Νύφη του Θερμαϊκού. Kαι η πιο ερωτική πόλη. Όχι για τις βόλτες στην παραλία. Αλλά γιατί έχει το όνομα μιας γυναίκας, της Θεσσαλονίκης, που ο σύζυγός της ο Κάσσανδρος, όταν ίδρυσε την πόλη, ήθελε να της δώσει το όνομα της γυναίκας του. Η ιστορία ποτέ δε βαρέθηκε πλάι στη Θεσσαλονίκη και χρονιά τη χρονιά μια ακόμη σελίδα γραφόταν. Στις συνειδήσεις των λαών, πάντως, γράφτηκαν ιστορίες χαρμολύπης, γεμάτες με φόβους, προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες καμιά φορά, για όμορφες κοπέλες και βασιλιάδες, για καλούς και κακούς ανθρώπους, ιστορίες με χιούμορ, με τέλος άλλοτε ευχάριστο κι άλλοτε όχι…[dropcap size=big]Τ[/dropcap]έτοιες ιστορίες, βγαλμένες από την κουλτούρα των λαών της Θεσσαλονίκης, ξεδιπλώνει η Ανθή Θάνου στο Καφεθέατρο Ελληνικό τις Τετάρτες του Νοέμβρη έχοντας πλάι της για μουσική συνοδεία τον Αλέξανδρο Μακρή (κιθάρα, τραγούδι) που αποτελεί και σταθερό συνεργάτη της στις παραστάσεις αφήγησης και τον Γιάννη Μαρουλάκη (βιολί).
Η «Σαλονίκη, η πόλη των πολλών» είναι μια πρωτότυπη ανάγνωση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και ένα οίκοθεν ταξίδι στους ανθρώπους που τη διαμόρφωσαν. Ο συνδυασμός της μουσικής με την αφήγηση δίνει ένα αποτέλεσμα παραμυθένιο και κάνει τον ακροατή να καταλάβει πως οι μεγάλοι έχουν περισσότερο ανάγκη πια τα παραμύθια απ’ ό, τι τα παιδιά. Και πως τα παραμύθια μπορεί να μην έχουν πάντα ευχάριστο τέλος – ούτε καν ευχάριστη αφορμή -, αλλά έχουν σίγουρα αγνές προθέσεις. Προσοχή όμως! Τα παραμύθια της Σαλονίκης δεν τελειώνουν με το «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», αλλά με το «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει»…
Κείμενο: Άννα Ηλιαδέλη (Lavart)
Φωτογραφίες: Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart)