Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Όλη η Ελλάδα  ένας πολιτισμός» – Οι εκδηλώσεις του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέες ημερομηνίες για το «Ρεμπέτικο Αρχαιοελληνικό Συμπόσιο» από το Θέατρο Τέχνης

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συμμετέχει στη φετινή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους «Όλη η Ελλάδα  ένας πολιτισμός», παρουσιάζοντας δύο διαφορετικά δρώμενα που σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν ειδικά για τη δράση και που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους την ελληνική μυθολογία.

Πρόκειται για το «Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο» που θα παρουσιαστεί 19-20 Αυγούστου (ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ) και ώρα 21.00 στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών αλλά και 5-6 Σεπτεμβρίου ώρα 21.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και το δρώμενο «Πλάθοντας τον Προμηθέα», που έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στις 24 και 25 Ιουλίου στο Λύκειο Αριστοτέλους, και θα παρουσιαστεί εκ νέου στις 12 -13 Σεπτεμβρίου ώρα 21.00 στο Βυζαντινό Μουσείο.

Τα δύο δρώμενα ανατέθηκαν στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του μεταξύ τους μνημονίου συνεργασίας και της δράσης «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Συμμετέχουν σταθεροί συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν αλλά και ηθοποιοί-μουσικοί που επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή ακρόαση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ»

19-20 Αυγούστου (ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ), ώρα 21.00, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών

5-6 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Μια ρεμπέτικη κομπανία ζωντανεύει την αρχαία ελληνική μυθολογία όπως την ξανα-έγραψε η πολιτική και χιουμοριστική πένα του Νίκου Τσιφόρου. Η κοσμογονία, οι μάχες με τους ρέμπελους Τιτάνες και τα κουτσαβάκια τους Ολύμπιους θεούς, τα νυχτοπερπατήματα του Διός και η οργή της Ήρας που την κατατρώει η ζήλια, ο Προμηθέας ο φιλάνθρωπος, η σχέση του με την ΔΕΗ και η επανάσταση του ενάντια στους μεγάλους…

Τα αιώνια προβλήματα των πάνω και οι καημοί των κάτω. Ένας κόσμος βουτηγμένος στην αδικία απ’ την προϊστορία έως το σήμερα. Και στην άκρη του κάδρου ο κακομοίρης, ο μεροκαματιάρης, το κορόιδο ο ανθρωπάκος, που σηκώνει μια ζωή στις πλάτες του τα χρέη των θεών (παλιών και νέων) και δεν τολμάει να βγάλει κιχ, μην και τον κατακεραυνώσουν.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Τα κείμενα του Νίκου Τσιφόρου σε μαγεύουν. Ξεκινάς να δουλεύεις πάνω τους και τελικά ξεχνιέσαι και καταλήγεις να τα διαβάζεις σαν παιδί. Ένας κόσμος με μυθικούς ήρωες και ιστορίες από την αρχαιότητα, γραμμένες με τόση μαεστρία και αγάπη για τον άνθρωπο, γεμάτες εικόνες από τα γεννοφάσκια του σύμπαντος που έρχονται σαν δροσερός άνεμος στην φαντασία και την ξεσηκώνουν. Όλα ειπωμένα σε μια γλώσσα απλή, μια ρεμπέτικη, μάγκικη διάλεκτο που δεν φαίνεται καθόλου «φορεμένη» πάνω στην αρχαία ελληνική μυθολογία, αντιθέτως, ταιριάζει απόλυτα και ενώνει όλη την ελληνική ιστορία και την κάνει να φαίνεται σαν μια στιγμή. Σε τι διαφέρουν οι βόμβες κοβαλτίου από τους κεραυνούς του Δια και σε τι ο φουκαράς του τότε με τον φουκαρά του σήμερα; Στην παράσταση, η ρεμπέτικη κομπανία μας με τα όργανα της, παίζει ζωντανά παλιές ρεμπέτικες μουσικές, τραγουδά και αφηγείται.

 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Νίκος Τσιφόρος

Σκηνοθεσία – διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Μαραμαθάς

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φουντούκος

Eπιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Παίζουν (αλφαβητικά):

Παυλίνα Ζάχρα, Μιχάλης Κουτσκουδής, Πέτρος Μάλαμας, Ιωάννα Μαυρέα, Μαριλένα Μόσχου, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Φουντούκος

«ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ»

12-13 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00, Βυζαντινό Μουσείο

Ένα πρωτότυπο δρώμενο για τον «πλάστη του ανθρωπίνου γένους», τον Τιτάνα Προμηθέα, με αφήγηση, μουσική και θεατρική δράση.

Στο μεικτό αυτό θέαμα, επιχειρείται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ένας μικρός «περίπατος» σε επιλεγμένα μουσικά, λογοτεχνικά, ποιητικά και θεατρικά έργα που ενέπνευσε ο μύθος του Προμηθέα σε δημιουργούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.

 Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, το δρώμενο περνά από την αφήγηση και την ανάγνωση κειμένων στη θεατρική δράση, παρουσιάζοντας μέσα από μια σύγχρονη, αφαιρετική ματιά απόσπασμα  από την ιστορική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Προμηθέας δεσμώτης».

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 1984 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και με τον Γιώργο Λαζάνη στον ομώνυμο ρόλο.

    Προμηθέας:    Γλίτωσα τους θνητούς από το φόβο του θανάτου.

   Χορός:            Τι φάρμακο για την αρρώστια αυτή τους βρήκες;

   Προμηθέας:    Μέσα τους έβαλα τυφλές ελπίδες.

   Χορός:            Σπουδαίο το δώρο σου για τους ανθρώπους.

   Προμηθέας:    Τους έκανα κι ένα άλλο δώρο: τη φωτιά.

   Χορός:            Κι έχουν δική τους οι άνθρωποι τη φλόγα της φωτιάς;

   Προμηθέας:    Απ’ όπου αμέτρητες τέχνες θα μάθουν…

Σύλληψη- σύνθεση κειμένων: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνοθετική-μουσική επιμέλεια αφηγηματικού μέρους/ αφήγηση: Νέστωρ Κοψιδάς

Απόσπασμα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» , Αισχύλου:

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γράμψας

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα

Μουσική διδασκαλία: Μαρίνα Χρονοπούλου

Κίνηση: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη

Βοηθός σκηνοθέτη: Σουζάνα Λιάτσου

Διεύθυνση παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Παίζουν:

Προμηθέας: Νίκος Αλεξίου

Χορός Ωκεανίδων: Ειρήνη Αλεξάκη, Χριστίνα Βλάχου, Κατερίνα Δημάτη, Πηνελόπη Κουρεντή,  Χριστίνα Κωστέα, Εριέττα Μανούρη, Λήδα Μανούσου

Πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. 

Προκρατήσεις εδώ https://digitalculture.gov.gr/  

 Ευχαριστούμε την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, τα μέλη της οποίας συμμετέχουν και στηρίζουν αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr