Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Συνέντευξη Τύπου για τα 54α Δημήτρια

Μια ακόμη γιορτή πολιτισμού, ο σημαντικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, με πολυετή παράδοση και ρίζες στον χρόνο, αρχίζει. Τα 54α Δημήτρια θα αναδείξουν και φέτος, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου 2019, τις σύγχρονες πρωτοποριακές καλλιτεχνικές τάσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις θεάτρου, χορού και μουσικής, εικαστικές εκθέσεις και ημερίδες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έναρξη των 54ων Δημητρίων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Στεφανία Τανιμανίδου, αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση του θεσμού με την ιστορία της πόλης, έτσι όπως αποτυπώθηκε στο πέρασμα των χρόνων, με κάποια μικρά διαλείμματα.

«Φέτος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραδίδει στην πόλη ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, πόνημα και κόπο πολλών ανθρώπων, που φέρει το αποτύπωμα και της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν και ελπίζουμε να αποτελέσουν οι εκδηλώσεις των 54ων Δημητρίων τη ‘’ζύμη’’ για τον καινούριο χαρακτήρα της επόμενης διοργάνωσης, που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, προσπαθούμε να εστιάσουμε σε τι απαντούν, τι αφορούν και ποιος ο χαρακτήρας των Δημητρίων του ‘’αύριο’’ στο πεδίο της πολιτιστικής ζωής της πόλης και των κατοίκων της, όπως και της ευρύτερης περιοχής, στα πλαίσια ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα και αναιρεί την άποψη που ισχυρίζεται ότι “όλα έχουν ειπωθεί και όλα τα έχουμε δει”», πρόσθεσε η Αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι τα 55α Δημήτρια θα φέρουν το στίγμα της νέας δημοτικής Αρχής, δείγματα του οποίου θα γίνουν γνωστά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος των 54ων Δημητρίων, Θούλη Μισιρλόγλου, μίλησε για το διαχρονικό αίτημα της πόλης να διατηρηθούν όλα τα είδη της τέχνης στο πρόγραμμα των Δημητρίων. «Το ‘’σπίτι’’ των Δημητρίων έχει ξαναφτιαχτεί με πολλή περίσκεψη πάνω στα υλικά του παρελθόντος, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη ‘’οικοδομή’’. Τα Δημήτρια έχουν μπει ήδη στον χάρτη των διεθνών φεστιβάλ και τολμηρές κινήσεις που έγιναν στο παρελθόν έχουν αρχίσει  να αποδίδουν καρπούς», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Μισιρλόγλου και έκανε μια αναφορά στο πλήθος των εικαστικών εκδηλώσεων των φετινών Δημητρίων, ως σύμβουλος επί των εικαστικών θεμάτων της διοργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο θεατρολόγος, Σάββας Πατσαλίδης, εκτίμησε ότι αν και υπάρχει θεατρική ζωή στην πόλη, παραμένει άγνωστη εκτός των συνόρων. Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων -το showcase, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο των Δημητρίων- ο κ. Πατσαλίδης, επισήμανε: «Στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι παραστάσεις δεν ‘’κρατιούνται’’, δεν διατηρούνται και έτσι δεν μπορούν να ανασυρθούν για να ξαναβγούν σε περιοδεία. Ευελπιστούμε με αυτή τη θεατρική πλατφόρμα να διατηρήσουμε παραστάσεις που αξίζουν, προκαλώντας μάλιστα και ξένους να τις ‘’αγοράσουν’’. Δεν είναι τυχαίο ότι στο φετινό showcase είναι καλεσμένοι εκπρόσωποι κορυφαίων φεστιβάλ της Ευρώπης». Πρόσθεσε, τέλος, ότι φέτος στο θεατρικό κομμάτι των Δημητρίων, δόθηκε έμφαση στις ξένες παραγωγές, αντιπροσωπευτικές των διαδρομών του σύγχρονου θεάτρου, το οποίο αναζητά την ταυτότητά του.

Η χορογράφος, Δήμητρα Κορωναίου, επισήμανε: «Ο σύγχρονος χορός είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Φέτος, στα Δημήτρια, εκτός από ένα σεμινάριο χορού με μεγάλο ενδιαφέρον, θα ταξιδέψουμε μακριά, αφού θα φέρουμε στη Θεσσαλονίκη και ένα κομμάτι της Αφρικής, σε μια εκδήλωση με πολιτικό μήνυμα από την Μπουρκίνα Φάσο που ‘’κλείνει’’ το φεστιβάλ των φετινών Δημητρίων».

Σε μήνυμά του ο Δημήτρης Τρίκας, υπεύθυνος για τις επιλογές του μουσικού σκέλους των Δημητρίων, επισήμανε: «Η μουσική είναι το απόλυτο όχημα ανάδειξης των πολιτιστικών πραγμάτων και προσώπων της πόλης. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, επίσης, ότι η Θεσσαλονίκη έχει βαθιές ρίζες και μέλλον στη μουσική».

Στο πλαίσιο των Δημητρίων, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με πλείστους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της πόλης, μεταξύ άλλων με τον ΟΜΜΘ, το ΚΘΒΕ, την Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την biennale, το γαλλικό, το ιταλικό και το γερμανικό ινστιτούτο, καθώς και τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

 Οι εκδηλώσεις των 54ων Δημητρίων εδώ

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr