Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Gamze Siriner “Συνάντηση” (“Encounter”)
την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, στις 20.00,
στον πολυχώρο πολιτισμού “Ένεκεν”
Ένας… μαγικός καθρέφτης έχει στηθεί στον πολυχώρο του «Ένεκεν». Ένας «καθρέφτης» που δεν αποζητά να καθρεφτίσει την εξωτερική ομορφιά, αλλά την ομορφιά της αλήθειας του εαυτού μας και του «άλλου». Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής της Gamze Siriner από την Τουρκία με τίτλο «Συνάντηση» (“Encounter”), που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, στις 20.00, στον πολυχώρο «Ένεκεν».
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε 20 έργα, πορτραίτα, που εστιάζουν στα μάτια, αφού σύμφωνα με την καλλιτέχνη εκεί κρύβονται όλα τα συναισθήματα. Επιπλέον, θέλει το θεατή συνδημιουργό, να είναι αυτός που θα συμπληρώσει το υπόλοιπο της εικόνας της. Η Gamze Siriner εξηγεί: «Είναι δύσκολο και επίπονο να προσπαθείς να αποκαλύψεις τα πραγματικά σου συναισθήματα στο σημερινό κόσμο. Όταν στέκομαι μπροστά στους λευκούς καμβάδες μου, πρώτα απ’ όλα αυτό που επιχειρώ να κάνω είναι να βγάλω τη δική μου μάσκα. Έτσι θέλω και ο θεατής να κοιτάζει χωρίς εκ των προτέρων σκέψεις ή συναισθήματα τα πορτραίτα μου. Θα έλεγα ότι η έκθεση μου αυτή είναι ένα «μαγικός καθρέφτης» που μπορεί να σας φανερώσει τις κρυμμένες επιθυμίες και σκέψεις της ψυχής. Κάπως σαν ένα κάλεσμα στην πραγματικότητα».
Η ίδια παραδέχεται ότι η έμπνευση της προέρχεται από τις προσωπικές της εμπειρίες και μνήμες και από τη διαρκή παρτήρηση των προσωπών που συναντά καθημερινά –είτε τα γνωρίζει είτε όχι- και που της τραβάνε την προσοχή εξαιτιάς των «ιστοριών» που μπορεί να «αφηγούνται» χωρίς καν να το ξέρουν. Οπότε το κάθε έργο είναι η αποτύπωση μιας διαφορετικής εμπειρίας. Οσον αφορά στην χρήση των έντονων χρωμάτων σε μια μονοχρωματική τεχνική η Gamze Siriner διευκρινίζει ότι τη βοηθά να αποτυπώσει καλύτερα την ποικιλία και το εύρος των συναισθήματων.
Σχετική με τη θέση της γυναίκας δημιουργού η ίδια υπογραμμίζει: «Η Τέχνη δεν έχει φύλο. Το να είσαι καλλιτέχνης δεν έχει να κάνει με το να είσαι άντρας ή γυναίκα και αυτό ισχύει παγκόσμια. Ως καλλιτέχνης προερχόμενη από την Ανατολή δε δεχτηκα κάποια επιπλέον πίεση στα έργα μου και ελπίζω ότι αυτή η ελευθερία θα συνεχιστεί και στο μέλλον».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του «Ένεκεν», Γιώργος Γιαννόπουλος υπογραμμίζει: “Από τους σύγχρονους Τούρκους δημιουργούς, σ’ ένα περιβάλλον που η τέχνη και ο πολιτισμός όπως και η γυναίκα είναι στο στόχαστρο η Gamze διερευνά τη γυναικεία ταυτότητα. Διερευνά τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στην Τουρκία, της γυναίκας που είναι καλλιεργημένη, χειραφετημένη, που διεκδικεί ισότητα και ισονομία στην τουρκική κοινωνία και η οποία με το έργο της κομίζει μια δυτική αντίληψη. Μια σύγχρονη αντίληψη για το ρόλο του καλλιτέχνη και τη γυναικεία χειραφέτηση”.