“Έξι ενδιαφέρουσες θεατρικές παραγωγές για να παρακολουθήσετε αυτό το τριήμερο”

Δυνατό τριήμερο για τη θεατρική Θεσσαλονίκη… έχουμε και λέμε! Έχουμε και προτείνουμε.

Γυάλινος Κόσμος” του Τένεσι Ουίλιαμς

Θέατρο Τ, Παρασκευή 12/10

Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (δεκαετία του 1930), σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου, εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Το κείμενο είναι μια εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή – γιου Τομ, που κι εκείνος με τη σειρά του εγκατέλειψε – μετά από ορισμένες ατυχείς συμπτώσεις και πολλά σπαταλημένα όνειρα – τη μητέρα του Αμάντα και την αγαπημένη του αδελφή Λώρα. Στόχος η αναζήτηση της ελευθερίας, η πάντα μακρινή, σχεδόν άπιαστη ευτυχία. Πρόκειται για ένα σπαραχτικό και ταυτόχρονα ανελέητα σαρκαστικό έργο που μιλά για τον δύσκολο αποχωρισμό από την οικογενειακή φωλιά, για την ενοχή, για την ανέφικτη φυγή, για τη μνήμη που μπορεί να γίνει φυλακή.

Από τη θεατρική ομάδα Passatempo.

“Ανθρώπινη Φωνή” του Ζαν Κοκτώ

Παρασκευή και Σάββατο 12-13/10, Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών

Η ΚΟΘ συμπράττει στις 2 βραδιές με την ομώνυμη όπερα του Φρανσίς Πουλένκ. Η παράσταση του μονόπρακτου είναι παραγωγή του ΚΘΒΕ. Ένας μονόλογος για τον προδομένο έρωτα και τη μοναξιά. Έπειτα από σαράντα χρόνια φιλίας με τον Ζαν Κοκτώ, ο Φρανσίς Πουλένκ συνέθεσε το 1958 την ομώνυμη μονόπρακτη “λυρική τραγωδία”, πάνω στον θεατρικό μονόλογο τον οποίο έγραψε ο συγγραφέας το 1928. Κίνητρο και για τους δύο δημιουργούς υπήρξε το τέλος μιας επώδυνης ερωτικής σχέσης.

Μουσική: Francis Poulenc – La Voix Humaine
Σκηνοθεσία Α’ Μέρους : Γιώργος Καύκας
Ερμηνεία: Μαρία Χατζηϊωαννίδου
Διεύθυνση ορχήστρας: Philippe Forget
Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.

“Έμμα” της Μαρίας Πρωτόπαπα

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 12-13-14/10 , Θέατρο Αυλαία

Η “Έμμα” της Μαρίας Πρωτόπαπα, αποτελεί διασκευή βασισμένη στο βιβλίο “Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας” , που έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο θεατρικός κόσμος της “Έμμα” απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων – ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ού αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και καθολικής αυστηρότητας. Είναι εμπνευσμένος από τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης.

«ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» του Γεράσιμου Σταύρου

 Πρεμιέρα Σάββατο 13/10, Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός

Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου«Καληνύχτα Μαργαρίτα» είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από τη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη. Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής. 

“Τα ζώα και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους”

13 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Το “Ζώα και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους” είναι ένα φρέσκο και ασυνήθιστο θέαμα όπου το θέατρο συναντά τον βωβό κινηματογράφο, τον Τσαρλς Ντίκενς, τον Φριτζ Λανγκ, το καμπαρέ της Βαϊμάρης το αγγλικό μιούζικ χολ, και όλοι αυτοί την εποχή των υπολογιστών. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου, εκεί όπου φτάνει αργά το βράδυ η Άνιες Ηβς και η κόρη της. Τι θα συμβεί; Μήπως φέρνουν μαζί τους την ελπίδα σε αυτό το απελπισμένο μέρος ή ανοίγουν τις πόρτες να μπει μέσα ο τρόμος; Ένα αλλιώτικο ταξίδι μοναδικής δεξιοτεχνίας και βαθύτατου ανθρωπισμού, ένα έκτακτο μείγμα σωματικού θεάτρου, ζωντανής μουσικής και κινούμενων σχεδίων, τέλειο γι’ αυτούς που νοσταλγούν εικόνες και ακούσματα από την εποχή των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα και ακόμη πιο τέλειο γι’ αυτούς που θέλουν να φανταστούν τον κόσμο από δω και πέρα. Και γι’ αυτούς που αναζητούν να δουν το σήμερα πίσω από τη βιτρίνα της ευμάρειας, σκληρός ρεαλισμός.
Σενάριο, σκηνοθεσία: Suzanne Andrade
Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.”Francis Bacon – Παραμορφώσεις

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ,Vis Motrix Performance Studio

Με μία πρωτότυπη καλλιτεχνική πρόταση, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Παυλίδη, ανοίγει η αυλαία στο Vis Motrix Performance Studio. “Francis Bacon – Παραμορφώσεις” ο τίτλος της performance που βασίζεται στο βιβλίο του κριτικού τέχνης David Sylvester “Η ωμότητα των πραγμάτων – Συζητήσεις με τον Francis Bacon” (Εκδόσεις Άγρα, 2009) και που αποτελεί τη σύμπραξη καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού αποτελέσματος. Η performance, είναι μια προσπάθεια της δημιουργικής ομάδας να δοθεί παραστάσιμη μορφή στο καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό έργο του ζωγράφου Francis Bacon, συνθέτοντας μια ατμόσφαιρα στην οποία ο θεατής, ως μέρος μιας συνθήκης εργαστηρίου, γίνεται μάρτυρας της δόμησης και της αποδόμησής της.

Performers: Θανάσης Διμηνάς, Δημήτρης Ήλκος, Σία Κουτλή , Αναστασία Κωστοπούλου, Μαρία Σαρώφ.

Μη χάνετε λοιπόν χρόνο! Τρέξτε να “γεμίσετε ολόκληρες σειρές καθισμάτων κοντά και μακριά από τη σκηνή, ακούστε τον λόγο και κοιτάξτε τις ζωντανές εικόνες. Είναι θέατρο αυτό μπροστά σας, μην το παραγνωρίζετε και μη χάνετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σ’ αυτό .Είναι ίσως η πολυτιμότερη ευκαιρία που έχουμε τη δυνατότητα να βιώσουμε από κοινού, μέσα στις μάταιες και βιαστικές ζωές μας. ” Anatoly Vasiliev

Κείμενο: Άννα Λαμπροπούλου (Lavart)

Πηγές Φωτογραφιών : 1, 2, 3, 4, 5, 6

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr