Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Ένα εμβληματικό έργο τέχνης του 20ού αιώνα, το ρηξικέλευθο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Το πουλί της φωτιάς», αποτελεί τη συμμετοχή του Μεγάρου Μουσικής και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο καινούργιο φεστιβάλ πολιτισμού SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 9-13 Μαΐου 2018. Θα δοθούν δύο παραστάσεις, στις 9 και 10 Μαΐου, και όπως σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το «Πουλί της φωτιάς» του Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971), σε σενάριο Αλεξάντρ Μπενουά και Μιχαήλ Φόκιν, είναι βασισμένο σε ένα γνωστό ρωσικό λαϊκό παραμύθι.
Ο πρίγκιπας Ιβάν κυνηγώντας στο δάσος εισέρχεται στην επικράτεια του αθάνατου μάγου Κοσέι, όπου κατορθώνει να πιάσει το Πουλί της Φωτιάς, ένα πανέμορφο μαγικό πλάσμα. Όταν του χαρίζει τη ζωή, εκείνο του δίνει ένα από τα πολύχρωμα φτερά του, με το οποίο ο πρίγκιπας μπορεί να το καλεί όποτε χρειάζεται τη βοήθειά του. Στη συνέχεια ο Ιβάν συναντά δεκατρείς πριγκίπισσες που βρίσκονται κάτω από τα μάγια του Κοσέι και ερωτεύεται τη μία απ’ αυτές. Ο μάγος στέλνει τους ακόλουθούς του εναντίον του Ιβάν και ο πρίγκιπας τότε χρησιμοποιεί το μαγικό φτερό. Με την παρέμβαση του Πουλιού της Φωτιάς ο Κοσέι και τα τέρατά του πέφτουν σε βαθύ ύπνο και ο Ιβάν βρίσκει το κουτί όπου φυλάσσεται ένα αυγό που περιέχει την αθάνατη ψυχή του Κοσέι. Ο Ιβάν καταστρέφει το αυγό και τα μάγια λύνονται, απελευθερώνοντας τα πλάσματα που ήταν αιχμάλωτα. Οι πριγκίπισσες ξυπνούν και όλοι μαζί γιορτάζουν τη νίκη τους.
Το πρωτοποριακό χορόδραμα παρουσιάστηκε στην Όπερα του Παρισιού το 1910 από τα Ρωσικά Μπαλέτα του ιμπρεσάριου Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, ο οποίος ήδη λίγο καιρό νωρίτερα είχε ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια να συστήσει τη ρωσική τέχνη στο δυτικό κοινό. Είναι το πρώτο σημαντικό έργο του Στραβίνσκι, με το οποίο μάλιστα γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η ευτυχής συνεργασία του με τον Ντιαγκίλεφ συνεχίστηκε το επόμενο έτος με το χορόδραμα «Πετρούσκα» (1911) και αμέσως μετά με την περίφημη «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» (1913), ανοίγοντας νέους δρόμους στη μουσική και τον χορό.
Στην παράσταση του Μεγάρου Μουσικής ο πρωταρχικός σκοπός δεν είναι να ειπωθεί μια ιστορία. Η σκηνοθέτης και χορογράφος Ester Ambrosino, διευθύντρια του Χοροθεάτρου της Ερφούρτης καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χοροθεάτρου της Ερφούρτης, επιθυμεί να φτάσει στο συναίσθημα που προκαλεί η μουσική και μέσω του χορού να το μεταδώσει στο κοινό. Στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουν 22 χορευτές κάθε ηλικίας, με διαφορετικές καταβολές και από όλα τα χορευτικά στιλ.
Την εκτέλεση της μουσικής έχει αναλάβει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.
Ester Ambrosino Χορογραφία
Veronica Bracaccini Βοηθός χορογράφου
Γιάννης Κατρανίτσας Σκηνικά – Κοστούμια – Βιντεοπροβολές
Στέλλα Κάλτσου Φωτισμοί
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης Διεύθυνση Ορχήστρας
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Παραστάσεις: Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, ώρα 21:00 (διάρκεια περίπου 30΄)
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος δωρεάν με δελτία εισόδου. Διάθεση δελτίων εισόδου από Δευτέρα 7 Μαΐου, ώρα 10:00, στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
————————————————————————————
Στο ίδιο πλαίσιο του SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης άλλες δύο εκδηλώσεις:
1. Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) παρουσιάζει τη δράση Contemporary Music/Chamber Music. Μικρότερα και μεγαλύτερα μουσικά σύνολα (ντουέτα, τρίο, κουαρτέτα, ακόμη και μικρές ορχήστρες) από το ΚΩΘ, το Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τη Μουσική Σχολή «Davorin Jenko» της Σερβίας θα παρουσιάσουν σύντομα έργα συνθετών κυρίως του 20ού αιώνα. Οι μικρές αυτές συναυλίες αποτελούν τμήμα της ευρύτερης δράσης «Μουσικό Graffiti» που πραγματοποιείται σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης και με την οποία το ΚΩΘ συμμετέχει στο SKG Bridges Festival.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ2 – Φουαγιέ
Παραστάσεις: Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, ώρα 11:00-13:00
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος δωρεάν με δελτία εισόδου. Διάθεση δελτίων εισόδου από Δευτέρα 7 Μαΐου, ώρα 10:00, στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
2. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την προβολή «Κοινοί τόποι / Παράλληλες ιστορίες ΙΙ και ΙΙΙ». Στον όμορφο ανοιχτό χώρο της πλατείας ανάμεσα στα δύο κτίρια του Μεγάρου Μουσικής θα στηθεί μία οθόνη όπου θα εκτυλιχθεί μια πολυεπίπεδη φωτογραφική αφήγηση που ανιχνεύει τις κοινές παραστάσεις και τις ποικίλες διαφορές στον ευρωπαϊκό Νότο και τη βαλκανική χερσόνησο. Συνολικά 38 φωτογράφοι από δέκα χώρες μάς ξεναγούν στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, σε τόπους οικείους ή ανοίκειους, που μεταλλάσσονται κοινωνικά και πολιτικά, έχοντας για πρώτη φορά ίσως τον ίδιο προσανατολισμό, αυτόν της Ενωμένης Ευρώπης. Το μωσαϊκό αυτό ψηλαφίζει άλλοτε την ευρύτερη κοινωνική συνθήκη και άλλοτε περισσότερο προσωπικές πτυχές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής ο συνθέτης Μάνος Μυλωνάκης σε ρόλο dj θα δημιουργήσει με τα έργα του ένα ατμοσφαιρικό ηχητικό τοπίο.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Πλατεία (ανάμεσα στα δύο κτίρια Μ1 και Μ2)
Προβολές: Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, ώρα 21:45 (διάρκεια περίπου 90΄)
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη
————————————————————————————
Το SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival είναι ένα μεγάλο πάρτι πολιτισμού που απευθύνεται κυρίως στους νέους. Διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2018.
Περιλαμβάνει μια πλούσια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και γεγονότων στον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, όπου διάφορες τέχνες –μουσική, σινεμά, θέατρο, χορός, φωτογραφία και performance– συναντιούνται μεταξύ τους. Στόχος είναι η σύμπραξη φορέων, δημιουργικών ομάδων και πρωτοβουλιών της πόλης και η συμμετοχή καλλιτεχνών από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που θέλουν να δημιουργήσουν, να ακυρώσουν τα σύνορα, να συναντηθούν και να παραγάγουν νέες συνθέσεις.
Το φεστιβάλ υλοποιείται με τη σύμπραξη όλων των κρατικών πολιτιστικών φορέων της πόλης, καθώς και δημιουργικών ομάδων, ενώ όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό.