Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 του ΜΜΘ

Παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018

Τουλάχιστον 70 διαφορετικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018. Ο μεγάλος αυτός αριθμός συνοδεύεται από ποικιλία, από συμπράξεις με άλλους φορείς και βέβαια όπως πάντοτε από υψηλή ποιότητα.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διάσημες ορχήστρες
Μια… συμφωνική άνοιξη θα ζήσει αυτή τη σεζόν η Θεσσαλονίκη, αφού στη σκηνή του Μεγάρου θα ανέβουν μερικές εξαιρετικές ορχήστρες από διάφορα σημεία του πλανήτη. Η περίφημη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας που έρχεται με αφορμή την εκατονταετηρίδα της Τσεχικής Δημοκρατίας, η Glasperlenspiel Sinfoniettta από την Εσθονία, που κατά σύμπτωση γιορτάζει επίσης την εκατονταετηρίδα της Εσθονικής Δημοκρατίας, η νεαρή αλλά γεμάτη ενέργεια και επιτυχίες Φιλαρμονική Ορχήστρα της Χανγκτσόου (Hangzhou) από την Κίνα, αλλά και το εντελώς ξεχωριστό Corpus Medicorum από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μια συμφωνική ορχήστρα που αποτελείται αποκλειστικά από γιατρούς, θα προσφέρουν στο ελληνικό κοινό μοναδικές συγκινήσεις και μια αντιπροσωπευτική εικόνα των μεγάλων μουσικών συνόλων ανά τον κόσμο.

Θα πρέπει εδώ να υπογραμμίσουμε ότι το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει αυτές τις συναυλίες με ένα εξαιρετικά προσιτό εισιτήριο που ξεκινά μόλις από τα 5 ευρώ και δεν υπερβαίνει τα 25. Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη προσφορά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την υψηλή ποιότητα αλλά και τις υψηλές δαπάνες αυτών των πολυπρόσωπων παραγωγών.

Κοντά σ’ αυτές τις ορχήστρες δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά και στην Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, που έδωσε ήδη τρεις επιτυχημένες συναυλίες ψυχαγωγώντας με την ενέργεια των μουσικών της το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Ελληνικά συμφωνικά σύνολα
Μια συμφωνική άνοιξη βεβαίως δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε εξωτερικές δυνάμεις. Οι εγχώριες και ιδίως οι εντόπιες ορχήστρες έχουν όπως πάντα δυναμική και σταθερή παρουσία στο Μέγαρο.

Συγκεκριμένα, αυτή τη σεζόν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) παρουσιάζει ένα ποικίλο πρόγραμμα, από κεφάτη οπερέτα (την Πρωτοχρονιά) μέχρι κατανυκτικά ρέκβιεμ (το Πάσχα) και από κλασικά έργα, όπως στη συναυλία με θέμα τη θάλασσα ή στη συναυλία για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, μέχρι σύγχρονα έργα Μπερνστάιν και Θεοφανίδη.

Δυναμική παρουσία με αρκετές συναυλίες και ευρύ ρεπερτόριο θα έχει επίσης η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ θα εμφανιστεί και το άλλο μουσικό σύνολο του κεντρικού δήμου της πόλης, η Φιλαρμονική.

Και βεβαίως δεν ξεχνάμε τη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που συνεχίζει τον σπουδαίο εκπαιδευτικό της ρόλο και τις συναυλίες της, είτε στη σκηνή του Μεγάρου –μόνη της ή σε συμπράξεις με σπουδαίους σολίστες, διευθυντές ορχήστρας ή άλλα σύνολα– είτε σε διάφορους αναπάντεχους χώρους (όπως νοσοκομεία ή άλλα ιδρύματα) εκφράζοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του Οργανισμού.

Μια ιδιαίτερη στιγμή στον τομέα των συμφωνικών συνόλων θα είναι ασφαλώς η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με συμπράξεις νέων μουσικών (από την Ακαδημία Νέων της ΚΟΑ και τη MOYSA) και με σολίστ τον μεγάλο Λεωνίδα Καβάκο.Κύκλος Μουσικής Δωματίου
Από τη μεγαλοπρέπεια του ήχου των μεγάλων συνόλων περνάμε στην εμβάθυνση και την εσωτερικότητα της μουσικής δωματίου. Εδώ την τιμητική του έχει το πιάνο, είτε σε ένα κλασικό πιανιστικό πρόγραμμα όπως αυτό που παρουσιάζει ο Πολωνός Marian Sobula, είτε στα πειραματικά έργα που ερμηνεύει ο Νίκος Λαάρης, είτε συμπράττοντας με το φλάουτο στο ντουέτο Grace Μο – Κλειώς Παπαδοπούλου, είτε συμμετέχοντας με τα άλλα τέσσερα όργανα του ContraVento Quintet, είτε συνοδεύοντας την ανθρώπινη φωνή, στη συναυλία της υψιφώνου Μίνας Πολυχρόνου και του πιανίστα Κάρολου Ζουγανέλη με έργα του ευρωπαϊκού και ελληνικού ρομαντισμού.

Μια πρωτότυπη παραγωγή σ’ αυτόν τον κύκλο μουσικής δωματίου είναι η Τραγωδία του Έρωτα, που συνδυάζει την όπερα –και συγκεκριμένα άριες από τραγικές ιστορίες αγάπης, ερμηνευμένες από τη Σοφία Μητροπούλου και τον Armando Puklavec– με τη ζωντανή επίδειξη κοστουμιών από όπερες που παρουσιάστηκαν τα τελευταία 23 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Ελληνική μουσική στο Μέγαρο
Το ελληνικό τραγούδι καταλαμβάνει και αυτή την καλλιτεχνική περίοδο μια διακριτή θέση στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η αρχή έγινε με την υπέροχη συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου και του πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, που περιελάμβανε μια ευρεία γκάμα από το ελληνικό τραγουδιστικό ρεπερτόριο. Η συνέχεια ανήκει σε μια σύμπραξη που –όχι άδικα– ονομάστηκε «η συνάντηση της χρονιάς», με μια από τις μεγάλες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, να ερμηνεύει τραγούδια ενός από τους κορυφαίους μας συνθέτες, του Σταύρου Ξαρχάκου. Ένα από τα καλύτερα σχήματα παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, οι Τακίμ, παρουσιάζουν με εκλεκτούς καλεσμένους όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς ένα πρόγραμμα με τραγούδια των Ελλήνων της Αμερικής. Ίδια πάνω κάτω θεματική έχει και το πρόγραμμα του Δημήτρη Μυστακίδη, η έρευνα του οποίου πάνω στη λαϊκή κιθάρα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι επαναπροσδιορίζει τον τρόπο εκτέλεσης των ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών.

Θέατρο – Μιούζικαλ
Στη σκηνή του Μεγάρου θα φιλοξενηθούν ορισμένες μεγάλες θεατρικές παραγωγές που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα με τεράστια επιτυχία.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον Ερωτόκριτο, το μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή επάνω στο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου και της κρητικής αναγέννησης, παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου με πρωταγωνιστές τη Μαρίνα Σάττι και τον Θοδωρή Βουτσικάκη.

Η Μεγάλη Χίμαιρα με τον εμβληματικό τίτλο είναι το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση που διασκεύασε για το θέατρο ο ποιητής Στρατής Πασχάλης και σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Τάρλοου. Το έργο, στο οποίο πρωταγωνιστούν η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο Μάξιμος Μουμούρης, ο Δημήτρης Μοθωναίος και η Σοφία Σεϊρλή, έχει συμπληρώσει 300 παραστάσεις με πάνω από 100.000 θεατές στην Αθήνα.

Η ζωή του Αττίκ είναι μια λαμπερή παράσταση γεμάτη τραγούδια που μετά την επιτυχία της το 2012 επαναλαμβάνεται εμπλουτισμένη μέσα από την έρευνα του Λάμπρου Λιάβα, σε σκηνοθεσία και πάλι της Σοφίας Σπυράτου αλλά με ανανέωση των συντελεστών και ένα allstar cast όπου ξεχωρίζει η παρουσία της Ζωζώς Σαπουντζάκη.

Έντονο θεατρικό άρωμα έχει βεβαίως και η συναυλία όπου οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ερμηνεύουν τραγούδια που ακούστηκαν σε παραστάσεις του οργανισμού, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ένα σύνθετο έργο, η θεατρική-ηχητική-εικαστική εγκατάσταση Το σπίτι, η οποία θα παρουσιαστεί στο υπόγειο πάρκινγκ του Μεγάρου. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε μια εναλλακτική παράσταση. Έτσι, το Μέγαρο αποκτά άλλη μια «σκηνή» – μια απόδειξη ότι η δημιουργικότητα και η φαντασία δεν έχουν όρια!

Χορός
Ο χορός στο Μέγαρο αυτή τη σεζόν περιλαμβάνει την ανατρεπτική παράσταση Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι από την ομάδα «Χορευτές του Βορρά», την παρουσίαση τεσσάρων σχημάτων παραδοσιακών χορών, τα έσοδα της οποίας κατευθύνονται εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά και το κοσμικό Vienna Ball, που φέρει τον αέρα μιας άλλης εποχής.

Τζαζ στο Μέγαρο
Από τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να λείπει η τζαζ. Μουσικοί από την πόλη αλλά και από το εξωτερικό παρουσιάζουν τις ενδιαφέρουσες δουλειές τους και συμπράττουν στους αυτοσχεδιαστικούς δρόμους της τζαζ. Το Natassa Mare Quintet, με τη Νατάσα Μάρε Μουμτζίδου στα φωνητικά και μουσικούς από την Ελλάδα και τη Γερμανία, όπως και το Luca Ciarla Quartet από την Ιταλία, αντλούν στοιχεία από τις οικείες παραδόσεις, ενώ το Γιάννης Παπατριανταφύλλου Quartet από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κορμό τον δίσκο τους Absence.

Νικητές διαγωνισμών
Ένας πολύ σημαντικός κύκλος εκδηλώσεων στο φετινό πρόγραμμα είναι οι συναυλίες που θα δώσουν οι νικητές μουσικών διαγωνισμών. Πρόκειται για μια έμπρακτη υποστήριξη και ενθάρρυνση του Μεγάρου προς τους νέους ταλαντούχους μουσικούς που ξεχώρισαν και ξεκινούν τώρα τη σταδιοδρομία τους, έχοντας βρει ένα βήμα για να επιδείξουν την τέχνη τους και να συναντηθούν με ένα κοινό που πιθανόν θα τους παρακολουθεί για χρόνια. Ας συγκρατήσουμε λοιπόν τα ονόματα της Maria Inês Costa που διακρίθηκε στη «Μουσική Οδύσσεια» και του Γρηγόρη Ιωάννου που κέρδισε τον Διαγωνισμό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Όσο για τον νικητή του διαγωνισμού De Bach au Jazz, θα αναδειχθεί τον Απρίλιο και θα εμφανιστεί στο Μέγαρο τον Μάιο.

Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο
Σύντομα θα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με σκοπό τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς. Η συνεργασία αυτή ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς την καλλιτεχνική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 θα παρουσιαστεί η πολύπλευρη δουλειά που γίνεται στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ). Η αρχή έγινε με την επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια του ΠΑΜΑΚ και τα 20 χρόνια του ΤΜΕΤ, που εορτάστηκαν στο Μέγαρο με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είναι επίτιμος διδάκτορας του ΤΜΕΤ. Στη συναυλία συμμετείχαν όλα τα μουσικά σύνολα του τμήματος. Στη διάρκεια του εξαμήνου θα πραγματοποιηθούν ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Δημήτρη Θέμελη, καθώς και άλλες τρεις συναυλίες: της Ορχήστρας Πνευστών του ΤΜΕΤ, της Χορωδίας και της Συμφωνικής Ορχήστρας, αλλά και των φοιτητών του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών «Μουσικές Τέχνες – Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις».

The MET live in HD
Οι φίλοι της όπερας μπορεί να μη δουν αυτή την περίοδο κάποια παραγωγή του ίδιου του Μεγάρου, έχουν όμως τη δυνατότητα για άλλη μια χρονιά να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση υψηλής ποιότητας μερικές από τις καλύτερες παραγωγές παγκοσμίως, όπως παρουσιάζονται στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Είτε πρόκειται για κλασικές σκηνοθεσίες που δοκιμάστηκαν στον χρόνο είτε για ανανεωτικές ματιές, τα μουσικά στάνταρντς της MET παραμένουν πάντοτε από τα υψηλότερα, διαχέοντας –με τη βοήθεια της τεχνολογίας– τη συγκίνηση της τέχνης σε όλη την υφήλιο. Μέσα στους επόμενους μήνες στο Μέγαρο θα μεταδοθούν κορυφαία έργα όπως η Τόσκα και η Μποέμ του Πουτσίνι, το Ελιξίριο του έρωτα του Ντονιτσέτι, η Σεμίραμις του Ροσίνι, το Έτσι κάνουν όλες του Μότσαρτ, η Λουίζα Μίλερ του Βέρντι και η Σταχτοπούτα του Μασνέ, ερμηνευμένα από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της εποχής μας. Η σειρά μεταδίδεται σε 71 χώρες στις έξι ηπείρους και σε περισσότερες από 750 αίθουσες στις ΗΠΑ.

8ο Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών
Συνεχίζεται και φέτος, για όγδοη χρονιά, ο επιτυχημένος θεσμός που φέρνει στη σκηνή εκατοντάδες παιδιά και νέους, προωθώντας –όπως και η ίδια η έννοια της χορωδίας– τη μουσική εκπαίδευση αλλά και το ομαδικό πνεύμα. Στις ιδιαίτερες στιγμές του Φεστιβάλ συγκαταλέγονται η συμμετοχή του Νότη Μαυρουδή, η καθηλωτική και πρωτότυπη δουλειά της Τζερέν Οράν με το αυτοσχεδιαστικό sound painting, καθώς και η εκτέλεση του περίφημου έργου Carmina Burana σε μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το πολύπλευρο έργο του παρουσιάζει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης μέσα από τις συναυλίες της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας του αλλά και νεανικών σχημάτων ελληνικής παραδοσιακής, έντεχνης, μοντέρνας, τζαζ και ροκ μουσικής από το χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακόμη, διοργανώνει δύο πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες με γενικό θέμα «Η μουσική στη ζωή μας» και ειδικότερα θέματα «Ο ρόλος της μουσικής στη φιλοσοφία» και «Ο ρόλος της μουσικής στην ιατρική», με ομιλητές ειδικούς από τον κάθε χώρο.

Αστέρια της μουσικής και του κινηματογράφου
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται και αυτή η σειρά προβολών, μέσα από την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε για άλλη μια φορά λίγη από τη λάμψη μεγάλων αστεριών, όπως οι Σαρλ Αζναβούρ και Λάιζα Μινέλι, Νταλιντά, Τζο Ντασέν, Μάριο Λάντζα, Νάνα Μούσχουρη. Σε κάθε αφιέρωμα θα προβάλλεται μια συναυλία ή αποσπάσματα από τις εμφανίσεις αυτών των μεγάλων καλλιτεχνών, που θα διανθίζονται και θα επεξηγούνται από τα γλαφυρά σχόλια του Λευτέρη Κογκαλίδη, ο οποίος διαθέτει μια βαθιά γνώση του χώρου του θεάματος και είναι ο πλέον κατάλληλος για αυτή την ξενάγηση.

Εικαστικά
Στο φουαγιέ του κτιρίου Μ1 θα λειτουργήσει η έκθεση φωτογραφίας της Άρτεμης Αλκαλάη, η οποία αποτυπώνει με τον φακό της τους Ελληνοεβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αντιπαραθέτοντας έτσι στην ανωνυμία της μαζικής εξόντωσης τη μοναδικότητα του ανθρώπινου προσώπου.

Καλοκαίρι και Μέγαρο
Καθώς προχωρά ο Ιούνιος και το καλοκαίρι, οι συναυλίες και οι κλειστοί χώροι δίνουν τη θέση τους σε άλλες εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα αξιοποιούν την προνομιακή θέση του Μεγάρου. Συγκεκριμένα:

– Το Bazaar of Ideas παρουσιάζει τα πρόσωπα και τις δράσεις του Προγράμματος Start στην Ελλάδα την περίοδο 2017-2018, ενός προγράμματος μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές.

– To 7th Flea Market & Street Food SKG περιλαμβάνει όπως πάντα ανοιχτό παζάρι αγοράς και ανταλλαγής μεταχειρισμένων αντικειμένων, δραστηριότητες και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, φαγητό δρόμου και άλλα στοιχεία της street κουλτούρας, ενώ φέτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική με αντίστοιχες εκδηλώσεις.

– Το 3rd MOYSA Summer School είναι το Μουσικό Σχολείο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής (MOYSA). Πρόκειται για σειρά μουσικοεκπαιδευτικών εργαστηρίων, διαλέξεων και προβολών, που δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο νέο να εξερευνήσει πολλές και διαφορετικές πτυχές της μουσικής.

– Όπως κάθε χρονιά θα εορταστεί και φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με διάφορες εκπλήξεις.

– Το Σινεμά με θέα, η διοργάνωση που τα τελευταία τρία χρόνια αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το σινεφίλ κοινό της Θεσσαλονίκης, έρχεται και φέτος το καλοκαίρι, προσφέροντας μια εξαιρετική επιλογή ταινιών στο πιο ωραίο και δροσερό σινεμά της πόλης, το roof του κτιρίου Μ2.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr