ΜΙΚΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ
Παράλληλες ματιές Ι
Δημήτρης Βαρδακαστάνης «Μετά τη βροχή»
Γιάννης Τζέμος «Φωτογραφίες σε καμβά»
Εγκαίνια: Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, 19.00
Δυο φωτογράφοι, ο Δημήτρης Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Τζέμος, εκθέτουν δουλειές τους και «συνδιαλέγονται» μέσα από το προσωπικό τους βλέμμα. Ο πρώτος αναζητεί την έμπνευσή του «Μετά τη βροχή», ενώ ο δεύτερος εκθέτει «Φωτογραφίες σε καμβά». Η κοινή τους έκθεση είναι η πρώτη της σειράς Παράλληλες ματιές, εγκαινιάζεται στη «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου.Μετά τη βροχή
Ο Δημήτρης Βαρδακαστάνης στις δικές του φωτογραφίες ακολουθεί, όπως λέει «την επιθυμία να ξεπορτίσει με το που σταματάει να βρέχει». Περιπλανιέται στην πόλη, παρατηρεί τις εικόνες που εκτυλίσσονται μπροστά του, σκέπτεται, προβληματίζεται, απογοητεύεται, του είναι όλα κοινότοπα και αδιάφορα.
Αντικρίζει ένα νερόλακκο και ασυναίσθητα ψιθυρίζει τη φράση του François Truffaut : «Πάντα προτιμούσα την αντανάκλαση της ζωής από την ίδια τη ζωή». Ενθουσιάζεται και τελικά αποφασίζει να σηκώσει τη μηχανή του, «πυροβολεί» και η στιγμή «φυλακίζεται» στο κάδρο του…
Φωτογραφίες σε καμβά
Ο Γιάννης Τζέμος κάθε φορά που ξανακοιτούσε τις παλιές αναλογικές φωτογραφίες του, σκεφτόταν πάντα ότι αξίζει κάποια στιγμή ν’ αποκτήσουν μια άλλη διάσταση πέραν της αναμνηστικής. Οι φωτογραφίες αυτής της έκθεσης, τραβήχτηκαν στην Ιταλία, στις επαρχίες Βένετο, Ούμπρια και Τοσκάνη, την τριετία 2004 – 2007, επεξεργάστηκαν με πρόγραμμα φωτογραφικής ζωγραφικής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια μ’ αυτό τον τρόπο, με μια τεχνική που έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής, ειδικά στους ρώσους φωτογράφους αλλά κι αλλού. «Πειραματίστηκα μ’ αυτήν κάμποσο καιρό και με διάφορα θέματα πριν καταλήξω στην επιλογή των κλασικών τοπίων που θα ‘έδεναν’ αισθητικά μαζί της», λέει ο ίδιος. « Ο συνδυασμός της αναπαραστατικής φωτογραφίας τοπίου με την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική δεν αποτελεί καινοτομία για τη φωτογραφική τέχνη, αλλά μικρή εναλλακτική πρόταση στην αναζήτηση ενός ιδεώδους πικτοριαλισμού σε μια εποχή που η εικόνα έχει κατακλύσει τη ζωή μας και διαβρώσει την αισθητική μας. Αυτό ίσως εννοούσε ο Man Ray όταν είπε: ‘Ζωγραφίζω ότι δε θέλω να φωτογραφίσω και φωτογραφίζω ότι δεν μπορώ να ζωγραφίσω’».Ο Δημήτρης Βαρδακαστάνης γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 1958. Από το 2000 μένει στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια της φωτογραφικής ομάδας Φ (φωτογραφίας, σκοτεινού θαλάμου, ψηφιακής επεξεργασίας και καλλιτεχνικής φωτογραφίας) από τον Τάσο Σχίζα. Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2015. Είναι μέλος της φωτογραφικής λέσχης Φ.Έχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση με τίτλο: «ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» το 2016. Έχει συμμετάσχει σε οκτώ ομαδικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των: Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Photometria Festival» στα Ιωάννινα το 2017, Φεστιβάλ Φωτογραφία «CONTRAST/ΑΝΤΙΘΕΣΗ» στη Θεσσαλονίκη το 2017. Το 2017 επιλέχτηκε η φωτογραφία του στον πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα: «Προώθησε τον τόπο σου με μια φωτογραφία» που διοργανώθηκε από το Δήμο Λαρισαίων και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding Τόπου.Ο Γιάννης Τζέμος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967, όπου ζει μέχρι σήμερα. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά απ’ το 1989. Το 1991 πήρε μέρος για πρώτη φορά σε ομαδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης που εκτέθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους. Έχει λάβει μέρος σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η τρίτη ατομική του έκθεση. Φωτογραφίες του έχουν αναρτηθεί σε περιοδικά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες του διαδικτύου.