Το εργαστήρι του TEDxUniversityofMacedonia «Make It», μας δίδαξε πολλά!
Το δεύτερο ραντεβού με το TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ubedooze, στη Θεσσαλονίκη. Το pre-event του TEDxUniversityofMacedonia, εν ονόματι «Make It», αυτή τη φορά δεν είχε σκοπό μόνο την περαιτέρω γνωριμία με τους παράγοντες και όλους όσους εμπλέκονται με την φετινή διοργάνωση του Νοέμβρη, αλλά και να μας δώσει μια πιο ολοκληρωμένη και στοχευμένη TEDx εμπειρία.
Το σκηνικό γνωστό. Registration desk, χαμογελαστοί εθελοντές, αυτοκόλλητα TEDxUniversityofMacedonia και φυσικά πολλή όρεξη για μάθηση, μιας και το συγκεκριμένο pre-event είχε στηθεί γύρω από τέσσερα workshops.
Τα πρώτα δύο εργαστήρια ξεκίνησαν γύρω στις οκτώ, τόσο στο ισόγειο όσο και στον κατάλληλα διαμορφωμένο ημιώροφο του Uberdooze. Οι θεματικές αυτών; Ιαπωνική καλλιγραφία και Βιοgraphicó.
Σκοπός του εργαστηρίου «Ιαπωνικής καλλιγραφίας» ήταν οι, τρόπον τινά, tedxers να πάρουν μια γεύση από την αίγλη της Ιαπωνικής γραφής και στη συνέχεια να προσπαθήσουν, τελικά με μεγάλη επιτυχία, να δημιουργήσουν το δικό τους ιδεόγραμμα. Την προσπάθεια τους αυτή καθοδήγησε η ομάδα των φροντιστηρίων Speak. Παράλληλα με το πρώτο workshop του κάτω ορόφου, έλαβε μέρος και το workshop «Βιοgraphicó» στον ημιώροφο του Uberdooze· Στο συγκεκριμένο session ο Νίκος Γκιούρης παρουσίασε τα συν και τα πλην ενός βιογραφικού, τι πρέπει να προσέχουμε, τι να παρατηρούμε σε αυτά που τυχόν θα έρθουν στα χέρια μας μελλοντικά αλλά και καινοτόμες ιδέες για πιο διαδραστικά και φουτουριστικά βιογραφικά (μέθοδος infographics). Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε και στο συγκεκριμένο εργαστήρι πρακτική εφαρμογή των όσων ειπώθηκαν, με τον εισηγητή του Slab design να προτείνει εξατομικευμένες διορθώσεις στους παρευρισκόμενους.
Ένα μικρό διάλλειμα μετά το τέλος των πρώτων δύο workshops και είχε φτάσει κιόλας η ώρα για το δεύτερο και τελευταίο μέρος του event. Comic strip, τα γρήγορα comic και Prototyping – Personal 3d printing ήταν τα δύο τελευταία εργαστήρια που ξεκίνησαν γύρω στις εννέα.
Ο Σταύρος Κιουτσιούκης (Κίτρινο Αγόρι) μας έβαλε με τον δικό του χιουμοριστικό τρόπο στον κόσμο των κομικ. Εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια, αν και όπως δήλωσε αστειευόμενος «δεν θα αποκαλύψω κάθε συστατικό επιτυχίας», τι είναι το κομικ στριπ, από πού ξεκίνησε, πως δημιουργείται στις μέρες μας και πως ο ίδιος καταφέρνει, να δημιουργήσει ιστορίες γέλιου μόλις σε 3 έως 6 καρέ. Στην άλλη άκρη του μαγαζιού ο Φώτης Βασιλάκης παρουσίασε με αμέριστη σαφήνεια κάτι που μια δεκαετία πριν οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη του. Μίλησε για την τρισδιάστατη εκτύπωση και πως αυτή έχει αλλάξει τα δεδομένα σχεδίασης και παραγωγής (και θα τα αλλάξει ακόμα περισσότερο εν καιρώ) αντικειμένων. Τα δύο τελευταία workshops λόγω της πιο εξειδικευμένης φύσης τους δεν είχαν πρακτική εφαρμογή των όσων παρουσιάστηκαν.
Μετά το τέλος και των δύο προαναφερθέντων εργαστηρίων ακολούθησε ένα μικρό πάρτι στον ισόγειο χώρο του Uberdooze με την ομάδα του TEDxUniversityofMacedonia να δηλώνει ήδη έτοιμη για το main event του Νοέμβρη και εμάς να ανυπομονούμε όσο τίποτε άλλο!
Κείμενο: Βαγγέλης Βουλβουτζής (Lavart)
Φωτογραφίες: Κωνσταντινος Βανδωρος, Βαγγέλης Βουλβουτζής (Lavart)