Όταν ο ανθρώπινος νους υπερνικά τους φυσικούς περιορισμούς
[dropcap size=big]Ο[/dropcap] κώδικας Μπράιγ είναι ένα σύστημα που διευκολύνει τη γραφή και την ανάγνωση των τυφλών, αποτελούμενο από έξι ανάγλυφες κουκίδες, οι οποίες, τοποθετημένες σε τριάδες, σχηματίζουν 63 συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών. Ακόμη, είναι η απόδειξη ότι τα εμπόδια στη ζωή και οι πιο δυσάρεστες εξελίξεις μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήριο για κάτι μεγαλειώδες.
Η αρχή της ιστορίας βρίσκεται στο 1809, σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Παρίσι. Ο Λουί Μπράιγ, βοηθώντας τον πατέρα του σε χειρωνακτική εργασία, τραυματίζεται στο μάτι από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Η πληγή μολύνεται και οι ελλιπείς ιατρικές γνώσεις της εποχής οδηγούν στην πλήρη τύφλωσή του σε ηλικία πέντε ετών. Ο μικρός βυθίζεται στο σκοτάδι, δε χάνει όμως το κουράγιο του και την όρεξη για ζωή. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Λουί συναντά τον Σαρλ Μπαρμπιέ, ένα στρατιωτικό που είχε επινοήσει ένα σύστημα νυχτερινής γραφής. Αυτό ήταν! Η πρώτη ύλη είχε δοθεί και ήδη ζυμωνόταν στο νου του έφηβου Μπράιγ.
Σκεπτόμενος ότι η δύναμη της αφής θα μπορούσε να αντικαταστήσει την έλλειψη της όρασης, τροποποιεί το σύστημα του Μπαρμπιέ και δημιουργεί ένα απλοϊκό κώδικα γραφής και ανάγνωσης. Μετά από πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς, προσαρμογών και πειραματισμών, ο κώδικας Μπράιγ αποκτά μια ολοκληρωμένη, πλήρη μορφή.[dropcap size=big]Π[/dropcap]αρά τις αρχικές αμφιβολίες των ειδικών, ο κώδικας γίνεται δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Ο Λουί μάλιστα εφευρίσκει μια γραφομηχανή ειδικά για τους τυφλούς, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητές τους. Τελικά, έχοντας γνωρίσει την καταξίωση, αφήνει την τελευταία του πνοή το 1852 και περνά στο πάνθεον της αιωνιότητας χάρη στη δύναμη του μυαλού και την επιμονή του.
Ο κώδικας Μπράιγ έχει τροποποιηθεί και εξαπλωθεί παγκοσμίως, διευκολύνοντας τη ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Μάλιστα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει λειτουργήσει βοηθητικά για τη δημιουργία αξιόλογων projects, όπως το Αγγίξτε το Πράδο πολλοί πίνακες κορυφαίων ζωγράφων της συλλογής του αντιγράφηκαν με τρόπο ώστε οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να μπορούν να τους ψηλαφήσουν και να πάρουν μια ρεαλιστική ιδέα από τον κόσμο της Τέχνης, σε συνδυασμό με επεξηγηματικά κείμενα στον κώδικα Μπράιγ.
Πέρα από την κοινωνική του συμβολή, ο Λουί Μπράιγ αποτελεί παράδειγμα για κάτι ακόμη πιο σπουδαίο. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι δυσκολίες στη ζωή υπάρχουν για να δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης υπομονής και εφευρετικότητας. Κι όταν ο άνθρωπος αποφασίσει να πιστέψει στη δύναμη του μυαλού του, δεν υπάρχει εμπόδιο που δε μπορεί να κατανικηθεί. Άλλωστε, η λέξη «άνθρωπος» προέρχεται από τη σύνθεση άνω + θρώσκω = κοιτάζω ψηλά. Είναι εκ φύσεως πλασμένος για τα υψηλά και αξιόλογα και οι δυσκολίες υπάρχουν για να τον ωθήσουν να φτάσει εκεί.
Αυτό θα ήταν ίσως ένα εξαιρετικά χρήσιμο μάθημα για τον καθένα, που νιώθει ότι συντρίβεται κάτω από τις δυσκολίες και τις αδικίες της καθημερινότητας και της σύγχρονης κοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, όποιο και να είναι το πρόβλημα, η λύση βρίσκεται μέσα μας.