«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης»
Jorge Luis Borges
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ονειρεύονται για τον εαυτό τους το ανύπαρκτο επάγγελμα του αναγνώστη. Υπάρχει μια βαθιά, αληθινή απόλαυση στον τρόπο που το μυαλό μας παγιδεύεται ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου και αναγκάζεται να σκεφτεί από μόνο του. Ένας τέτοιος «εθισμός», στην χειρότερη περίπτωση, θα σε οδηγήσει στη… βιβλιοθήκη. Το BuzzFeed Community απευθύνθηκε στους αναγνώστες του με σκοπό να φτιάξει μία λίστα με τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο. Κάποιες μοιάζουν τρομακτικά με τους διαδρόμους του Hogwarts, ενώ άλλες με αίθουσες του Βατικανό! Ορίστε η τελική κατάταξη:
1. Thomas Fisher Rare Book Library, TorontoΒρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Toronto. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο τμήμα σπάνιων βιβλίων στον Καναδά, το οποίο περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή έργων του Shakespeare (1623), το χρονικό της Νυρεμβέργης (1493), πολλά αυθεντικά χειρόγραφα της Margaret Atwood και 36 κομμάτια χειρόγραφων αιγυπτιακών παπύρων (245 π.Χ.).
2.Stadtbibliothek Stuttgart, Germany (Stuttgart)Πρόκειται για ένα κτίσμα εννιά ορόφων και το εσωτερικό του έχει σχήμα ανάποδης πυραμίδας. Από αρχιτεκτονικής άποψης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα βράδια μοιάζει με φωτεινό κύβο, γεμάτο από μπλε και λευκά φώτα.
3. The New York Public Library, New YorkΙδρύθηκε το 1875 και είναι η 4η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Απαριθμεί περίπου 53 εκατομμύρια βιβλία και χειρόγραφα, ενώ απασχολεί 3.150 εργαζόμενους. Φημίζεται, επίσης, για την καλαίσθητη οροφή της.
4. John Rylands Library, UK (Manchester)Το επιβλητικό γοτθικό κτίριο που στεγάζει τη βιβλιοθήκη χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό την 1η Ιανουαρίου του 1900. Συγχωνευμένη πια με την ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Manchester απαριθμεί 250.000 τόμους και πάνω από 1 εκατομμύριο χειρόγραφα. Χωρίς υπερβολές πρόκειται για έναν καθεδρικό βιβλίων.
5. Strahov Library, PragueΛειτουργεί μέσα στο ιστορικό μοναστήρι του Strahov (1143). Υπάρχουν δύο εξαιρετικά διακοσμημένες αίθουσες: η Φιλοσοφική και η Θεολογική. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί περίπου 200.000 παλιά εκτυπωμένα βιβλία, που προέρχονται κυρίως από την περίοδο μεταξύ του 16ου και 18ου αιώνα, περίπου 3.000 χειρόγραφα και 1.500 βιβλία σε πρώτη έκδοση. Ένα από τα πολυτιμότερα αντικείμενά της είναι το Ευαγγέλιο του Strahov από τον 9ο αιώνα, φιλοτεχνημένο με ρωμαϊκή και γοτθική τεχνοτροπία.
6. Beinecke Rare Books & Manuscripts Library at Yale, Connecticut (New Haven)Είναι γνωστή για το πολύ… κρύο της! Πέρα απ’ αυτό, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο και είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σε σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, τα οποία χρησιμοποιούνται από ερευνητές για την εκπόνηση ακαδημαϊκών ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Yale.
7. Biblioteca Vasconcelos, Mexico CityΠήρε το όνομά της από τον φιλόσοφο José Vasconcelos. Περιγράφεται από τον Τύπο ως Megabiblioteca (Μεγάλη Βιβλιοθήκη) και όχι αδίκως, μιας και έχει εμβαδόν 38.000 τ.μ.
8. Salt Lake City Public Library, Salt Lake CityΜοιάζει με κάτι που θα έφτιαχνε ο Willy Wonka. Δυστυχώς έχει πολύ σκοτεινή ιστορία εξαιτίας των αυτοκτονιών και μιας υπόθεσης με ομήρους που διαδραματίστηκαν στο εσωτερικό της.
9. Bodleian Library, UK (Oxford)Πρώτη φορά λειτούργησε το 1602 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις παλαιότερες βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Το 2015 ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά τις πόρτες της με νέους δημόσιους ακαδημαϊκούς χώρους.
10. Trinity College Long Room, Ireland (Dublin)Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ιρλανδία. Αποτελεί «σπίτι» του γνωστού Book Of Kells, βιβλίο με ύμνους, που κατασκευάστηκε από Κέλτους μοναχούς περίπου το 800 μ.Χ.
11. Mafra National Palace Library, Portugal (Mafra)Βρίσκεται λίγο έξω από τη Λισαβόνα και καταχωρήθηκε ως Εθνικό Μνημείο το 1910. Είναι, επίσης, παλάτι και μοναστήρι. Η βιβλιοθήκη του κτίσματος, ένα οικοδόμημα σε στυλ Ροκοκό, περιλαμβάνει 36.000 δερματόδετα βιβλία, μεταξύ των οποίων συναντούμε και βιβλιογραφικά διαμάντια, όπως λατινικά incunabula.
12. Library of Congress, Washington, D.C.Κάθε Αμερικανός πρέπει να επισκεφθεί αυτήν την βιβλιοθήκη έστω μία φορά στη ζωή του – είναι η Μέκκα του βιβλιοφάγου. Είναι η βιβλιοθήκη του Κογκρέσο, φιλοξενεί το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ, τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου, καθώς και πολλά λογοτεχνικά αριστουργήματα.
13. Louis Round Wilson Library at UNC, North Carolina (Chapel Hill)Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές που περιλαμβάνονται στους κόλπους της πανεπιστημιακής αυτής βιβλιοθήκης είναι η συλλογή των σπάνιων βιβλίων. Απαριθμεί 200.000 εκτυπωμένα βιβλία, αλλά και μεσαιωνικά χειρόγραφα.
14. Library at Osgoode Hall, Toronto (Canada)Είναι ορόσημο στο κέντρο του Toronto και Δικαστικό Κέντρο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1832. Τη χαρακτηρίζουν «μικρή, αλλά πανέμορφη». Φιλοξενεί δύο βιβλιοθήκες: την Great Library of the Law Society of Upper Canada και μία μικρότερη για τους δικαστές.
15. The George Peabody Library, BaltimoreΑντανακλά τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα του 19ου αιώνα και προσφέρει πάνω από 300.000 βιβλία, που χρονολογούνται από τον 18ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Κυρίαρχα θέματα της συλλογής είναι η Αρχαιολογία, η Βρετανική και Αμερικανική ιστορία, βιογραφίες, η Αγγλική και Αμερικανική λογοτεχνία, η Βρετανική τέχνη και αρχιτεκτονική, η Ρωμαϊκή γραμματεία και λογοτεχνία, ελληνικά και λατινικά κλασικά έργα, η Ιστορία της επιστήμης και η Γεωγραφία. Περιλαμβάνει, ακόμη και μία μεγάλη συλλογή χαρτών.
16. Suzzallo Library at University of Washington, SeattleΜε συλλογή 9 εκατομμυρίων βιβλίων, περιοδικών, χιλιάδων χαρτών, σπάνιων εκδόσεων, οπτικοακουστικού υλικού και ταινιών δεν είναι περίεργο που εξυπηρετεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια χρήστες ετησίως!
17. Boston Public Library, Boston23 εκατομμύρια σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, μουσικά έργα και αφίσες δεν είναι και λίγα! Ανάμεσά τους κρύβονται θησαυροί, όπως έργα του William Shakespeare σε πρώτη έκδοση, αυθεντικές γραπτές συνθέσεις του Mozart και του Prokofiev, καθώς, επίσης, και η προσωπική συλλογή βιβλίων του John Adams. Μερικές φορές το χρόνο η βιβλιοθήκη διοργανώνει ανοιχτές για το ευρύ κοινό εκθέσεις με βιβλία που είναι αποκλειστικά διαθέσιμα για τους ακαδημαϊκούς.
18. Librairie Avant-Garde, China (Nanjing)Στην πραγματικότητα πρόκειται για βιβλιοπωλείο, αλλά ο ιδιοκτήτης, Qian Xiaohua, είναι εξαιρετικά φιλόξενος με όλους και επιτρέπει την απλή ανάγνωση των βιβλίων του καταστήματος. Βρίσκεται σ’ ένα υπόγειο parking σ’ ένα εγκαταλελειμμένο καταφύγιο προστασίας από βομβιστικές επιθέσεις. Με έντονο κινεζικό indie κλίμα και έργα τέχνης παντού, είναι αναμφίβολα αγαπημένο μέρος για τους Κινέζους βιβλιόφιλους.
19. Η βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας, όπου μένετε(!)
Υπάρχουν όμορφες βιβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο, αλλά ο συνειδητοποιημένος αναγνώστης πρέπει να ξεκινήσει από την πιο κοντινή του. Η βιβλιοθήκη είναι το σπίτι της δια βίου μάθησης, πνευματικό καταφύγιο για όλες τις ηλικίες. Με το να στηρίξεις την τοπική βιβλιοθήκη, στηρίζεις ολόκληρη την πνευματική κοινότητα.
Θα κλείσουμε με τα λόγια της Βρετανίδας συγγραφέα Jean Rhys:
«Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού».
Κείμενο: Μαρία Διακάκη (Lavart)